Logo MojaObčina.si
JUTRI
22°C
7°C
PON.
26°C
8°C
Oceni objavo

Likovna razstava Jožefa Matjašeca

V Galeriji hiša sonca Logatec je razstavljal Jožef Matjašec, ki je sicer zavezan akvarelist že več kot 30 let, občasno pa raziskuje tudi druge likovne tehnike. V organizaciji logaške izpostave Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti je predstavil podobe Med resničnim in abstraktnim. Zadnja serija slik v temperi na lesonitu zajema delno abstrahirane krajine, v katerih je skozi raziskovanje likovnih zakonitosti izrazil svoja razmišljanja in občutja. Podobe se simbolno navezujejo na svetopisemske vsebine in avtorjev notranji svet. V kompozicijah na kvadratnem formatu z ritmičnim izmenjavanjem likovnih elementov ustvarja dinamično gibanje, ki ga zaokroži v vedno zanj značilno mehko harmonično celoto.

Avtorja in njegovo delo je ob odprtju 25. jubilejne samostojne razstave predstavila akademska slikarka in kritičarka dr. Vida Slađana Mitrović. Slikarju je izrazila svojo hvaležnost za vztrajno  raziskovanje likovnega sveta, ki se mu je zvesto posvečal poleg poklicne poti v zdravstvu. Med drugim je dejala, da redki premorejo trdnost in osebno disciplino, ki je ne glede na formalno izobrazbo temelj slikarjevega razvoja in uspeha. V svoji oceni je zapisala: »Slike Jožefa Matjašeca so nastale v sicer preprosti slikarski tehniki tempera barv, zato nas toliko bolj preseneti materialna kompleksnost njegovih del. V prvi vrsti se pogled gledalca ujame v bogate teksture, ki so nastale z razlivanjem, kapljanjem materije in spominjajo na marmoriranje. Slikar dovoljuje barvi svoj tok, pusti ji svobodo, da razvija svojo živost v samovoljne črtne tvorbe in rokave. Slika je zgrajena na spontanosti, ki velikokrat pripelje do nepričakovanih, originalnih in neponovljivih rezultatov. Gledalcu omogoča, da se nekontrolirano giblje med učinki nepredmetnega sveta barv, hkrati pa si ob teh slikah gledalci nezavedno ustvarjamo figure, predmete in iščemo interpretativne zgodbe.

Pomembna značilnost slik Jožefa Matjašeca je svetloba. Velikokrat jo slikar uporablja za ustvarjanje občutka globine likovnega prostora. Svetle oblike izstopijo in se navidezno bližajo h gledalcu, medtem ko se temne stapljajo z ozadjem. Še pomembnejša je slikarjeva avtorska uporaba intenzivne svetlobe za določanje samih oblik. Objekti na sliki so večkrat naslikani z belo barvo na temnem ozadju, kar daje občutek presvetljevanja in deluje kot negativ pri fotografiji.

V slikarstvu Jožefa Matjašeca prepoznamo močno angažirano ustvarjalno osebnost predano raziskovanju subtilnih barvnih relacij in različnih materialnih možnosti barve, ki ga vodijo k novim, popolnoma avtorskim rešitvam. Jubilejna razstava Med resničnim in abstraktnim kaže, da je slikar skozi dolga leta vztrajnega posvečanja novim načinom izražanja, razvil popolnoma osebno govorico in specifičen likovni jezik, ki nima vzporednic v našem vizualno-likovnem prostoru in si ravno na ta način zasluži posebno mesto.

Jožef Matjašec, ki svoja likovna snovanja vzporedno dopolnjuje tudi z literarnim izražanjem, je razstavo pospremil na pot s prebiranjem svoje avtorske poezije. Dogajanje je popestrila še diplomirana citrarka Urška Sajovic, ki je navzoče razveselila tudi z avtorsko skladbo EUTYCHIA. Razstavo Med resničnim in abstraktnim je odprla vodja logaške območne izpostave JSKD Tanja-Pina Škufca. Ob tej priložnosti se ji je avtor zahvalil tudi za deljenje  strokovnih nasvetov in mnenj s katerimi ga je podpirala na začetku njegovega ustvarjanja, saj je leta 1994 diplomirala iz slikarstva na oddelku za likovno pedagogiko Pedagoške fakultete v Ljubljani.

Na dogodku, ki se je zaključil z druženjem ob pogostitvi je bilo nemogoče spregledati navdušenje obiskovalcev med katerimi so bili tudi znani obrazi lokalnih likovnih umetnikov.  Svoje misli in vtise o razstavljenih delih, ki so bila na ogled od 30. novembra do 22. decembra 2023, so obiskovalci lahko izrazili avtorju v knjigi vtisov.

JSKD Logatec

Oglejte si tudi