Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
4°C
JUTRI
10°C
4°C
Oceni objavo

Razstava likovnih del 18.Ex-tempora Logatec 2022

Kipec "Zlate muze" si je na 18. Ex-temporu Logatec 2022 prislužila Olga Petrovčič z likovnim delom z naslovom "Planinsko Polje" (tehnika akvarel).
V soboto 7.maja 2022 se je v Stekleni galeriji Logatec s priložnostno razstavo in podelitvijo priznanj zaključil 18.ex-tempore Logatec 2022. Izhodiščna tema je bila tokrat VEDUTE SLOVENSKIH MEST IN LEPOTA SLOVENSKIH POKRAJIN.

Na extemporu je tokrat sodelovalo petindvajset likovnikov iz širšega kroga Slovenije. Na prej omenjenih temah je bilo skupno oddanih in na razstavo postavljenih blizu 40 likovnih del.

Kot je že običajno je ob odprtju razstave uvodoma vse lepo pozdravil predsednik DLL Janez Ovsec, ki je posebej izpostavil vpliv pravkar pretečene covid situacije na zmanjšanje aktivenega druženja likovnikov in določeno abstinenco pri ustvarjanju. Kljub temu so se aktivnosti z mesecom majem začele povečevati, saj kulturne prireditve kar že prehitevajo en drugo. 

Kot je v navadi si je likova dela kritično ogledala strokovna komisija v sestavi  umetnostna zgodovinarka Anamarija Stibilj Šajn predsednica, akad. slikarka Milena Usenik - član in Tajip Hasani - član.

Po skrbnem pregledu so bila podeljena sledeča priznanja:

Priznanja za odličnost so prejeli: Olga Petrovčič, Boštjan Močnik in Petar Lazarević.

Priznanja za kvaliteto so prejeli: Tea Širca, Željko Vertelj, Natalija Berezina, Dajana Čok, Janez Ovsec in Martina Starc.

Priznanje za sodelovanje so prejeli: Dušan Turšič. Damir Jadrič, Dragolič Janez, Žiga Stupica, Marta Frei, Janez Slabe, Milena >Rupnik, Vladimir Korak, Anamarija MegličCvetka Šemrov, Vera Vukadin, Rajko Bogataj, Helena Angelski, Zvezdana Subotić, Milan Šubic in Valewrija Strežek.

Posebnost Logaškega extempora je podelitev kipca ZLATE MUZE, ki je kot najboljšemu likovnemi delu z naslovom "Planinsko polje" šla v roke Olgi Petrovčič.

Utemeljitev kot jo je predstavila predsednica komisije Anamarija Stibilj ŠajnAvtorica razkriva izostren občutek za akvarel, za tovrsten način podajanja motivne snovnosti in za razpiranje karakterno značilnih rešitev. Krajinski izsek podaja v kompozicijski trdnosti. V mehkobo, transparenco in nežnost barvnih madežev, torej v strukturo barve prefinjeno umesti risbo.  Skladne poteze najde tako v kompoziciji vode kot zemlje. Na slikovnem polju so prisotni prefinjeni barvni dialogi – doziranje modre v zeleno, rumene v modro je nadvse tankočutno. Rumena barvna lisa postane pomembna punktacija slike oziroma dominanta celotnega krajinskega izseka,  ki pripada Planinskemu polju. V prizor je vključena tudi igra svetlobe, ki ambientalnim danostim daje hipni temporalni pridih. Akvarelni zapis je nežen, hkrati pa likovno trden in prepričljiv.

Kulturni dogodek je s svojo izvirnostjo in doživetostjo popestril ljudski godec Luka Ovsec

Ob koncu je predsednik Društva likovnikov Logatec , vsem zaželel lepe majske dni in da se kmalu srečamo na podobnem dogodku. 

Dogodek se je zaključil s priložnostnim druženjem ob degustacije dobrega vina in dobrot iz slaščičarne Kljukec. Lahko z veseljem zapišemo, da je extempore in dogodek uspel. Razstavo nastalih del, pa si lahko v času odprtja Steklene galerije - Športna dvorana Logatec lahko ogledate vse do konca maja 2022.

Zapisal Janez Ovsec

Fotografije: Primož Sark, Boštjan Močnik, Brane Pevec

Oglejte si tudi