Logo MojaObčina.si
DANES
25°C
11°C
JUTRI
22°C
11°C
Oceni objavo

Kulturni utrinki z likovnih razstav

Ljubiteljem umetnosti so bila v logaških razstaviščih na voljo likovna dela odraslih ustvarjalcev, mladi pa so svoja dela predstavili tudi v zamejstvu. Obiskovalci so na razstavah v organizaciji logaške izpostave Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti lahko uživali ob ogledu keramike, fotografij in slik. Naši likovniki uspešno sodelujejo tudi na tematskih razpisih JSKD, trije logaški avtorji so med izbranimi razstavljali na regijski razstavi v Stični.
V januarju se je v avli Upravnega centra Logatec z razstavo GOZDNE PTICE predstavila Valentina Hladnik. Keramične figurice ptic je ustvarjala po navdihu pesmi Srečka Kosovela Kako lepo. Učiteljica likovne umetnosti pogosto črpa navdih v naravi, posebno ljube so ji ptice, ki s svojim lahkotnim letom dajejo pridih svobode. Razstava v organizaciji JSKD OI Logatec je bila na ogled ves mesec januar 2024.

V Galeriji hiša sonca Logatec je bila med 18. januarjem in 2. februarjem na ogled razstava foto-video natečaja PORT-ray, razpisanega s strani JSKD Območnih izpostav Koper in Izola ter Društva likovnih umetnikov Insula. Izbor 20 najkvalitetnejših del med 70 prispelimi je pripravila umetnostna zgodovinarka, recenzentka in kuratorka Nataša Kovšca. Med izbranimi avtorji iz Slovenije in Hrvaške je tudi Eva Križaj (Logatec), ter Zala Arh (Šenčur), Lana Baltič (Sežana), Krisztina Doltar (Izola), Jožef Fabjan (Izola), Stane Gortnar (Dolenja vas), Tina Jeran (Mirna), Tomi Križaj (Ljubljana), Irena Lorget Lipovec (Izola), Jack Lorget (Izola), Peter Meze (Izola), Darko Mohar (Reka), Nikola Predović (Izola), Gorast Radojević (Izola), Jana Štok (Sežana), Anja Tomanič (Črnomelj), Sanja Tošić (Izola), Andrej Udovič (Pivka). Razstava z logaške izpostave JSKD potuje naprej in bo v tem letu na ogled še v Pivki, Reki ter Sežani.

Razstava 5. Muscove likovne kolonije je potovala k zamejcem v Italiji. V Bambičevi galeriji na Skladu Mitja Čuk na Opčinah so do 22. februarja razstavljene slike osnovnošolcev iz občine Logatec in likovna dela osnovnošolcev iz občine Repentabor. Ob odprtju 25. januarja so se predstavili in družili logaški in repentabrski otroci z OŠ Rovte, OŠ 8 talcev, OŠ Tabor in OŠ Alojza Gradnika na Colu. Gostitelji so logaške goste prijazno sprejeli, vodja logaške izpostave JSKD Tanja-Pina Škufca pa je predstavila Muscovo kolonijo in slike udeležencev, ki so na temo impresionizma ustvarjali v naravi na Vrh Svetih Treh Kraljev. Ob zaključku je sledilo povabilo k sodelovanju v naslednji Muscovi koloniji, ki učencem omogoča ustvarjanje v strnjenem časovnem okviru in druženje s sovrstniki, mentorjem pa povezovanje in izmenjavo izkušenj. Prenos razstave je še ena vez med pobratenima občinama.

Logaški likovniki so sodelovali tudi na razpisu za 9. državno tematsko razstavo JSKD Polnost praznine, katere namen je spodbujanje, predstavitev in promocija kakovostne ljubiteljske likovne ustvarjalnosti.Tema je likovnike nagovarjala k raziskovanju razmerij med elementi, ki v likovnem delu gradijo likovni prostor, k raziskovanju razmerij med glavnim motivom in ozadjem, med pozitivnim in negativnim prostorom, med polno materijo in praznino… Območne razstave v Osrednji Sloveniji, na katere se je prijavilo 133 ustvarjalcev so se zvrstile med lanskim septembrom in novembrom. Na območni razstavi Polnost praznine v Logatcu je sodelovalo deset avtorjev z izpostave JSKD Logatec in dva z izpostave JSKD Vrhnika. Strokovna spremljevalka območnih razstav dr. Vida Slađana Mitrović je na regijsko razstavo uvrstila dela petdesetih avtorjev. Trije Logatčani, Darja Rupnik, Matevž Škufca in Marjan Verč ter Vrhničan Janez Slabe so bili med izbranimi na regijski razstavi Osrednje Slovenije POLNOST PRAZNINE, ki je bila v Muzeju krščanstva v Stični na ogled od sredine lanskega novembra do letošnjega 9. januarja. Med 470 prijavljenimi ustvarjalci iz vse Slovenije je bilo na 10 regijskih razstavah v organizaciji Območnih izpostav JSKD na ogled 254 izbranih likovnih del. Izmed teh je akad. slikar Robert Lozar za 9. državno tematsko razstavo Polnost praznine izbral 48 del, ki bodo v juniju 2024 predstavljena v Loškem Muzeju v Škofji Loki.

Oglejte si tudi