Logo MojaObčina.si

Logatec

DANES
25°C
14°C
JUTRI
21°C
15°C
Deli
2755

Akademski slikar Janez Kovačič je posvetil svojo likovno razstavo Logatcu.

Jožefova galerija - Logatec petek 27. septembra 2019. Jožefova galerija Doma Marije in Marte, župnije Sv.Nikolaja, Dolnji Logatec, tokrat gosti na razstavi likovna dela akademskega slikarja Janeza Kovačiča, ki je pred nekako 60 leti zaključil malo gimnazijo v Logatcu. Že takrat je kazal izjemni talent za risanje in slikanje, saj je po tem posebej izstopal od vseh takratnih učencev.
Zadnji petek v mesecu septembru 2019 se je v Jožefovi galeriji Doma Marije in Marte, župnije Sv. Nikolaja v Dolnjem Logatcu, odprla pregledna razstava likovnih del akademskega slikarja Janeza Kovačiča. Razstavo je posvetil 60 obletnici, odkar je v Logatcu, kot 15 letni fant, končal malo gimnazijo. Kot je tudi sam povedal, so bila to njegova mladostna leta polna raznih doživetji, kljub skromnosti, ki ga je zahteval tisti čas.
Na začetku odprtja razstave je vse lepo pozdravil predsednik Društva likovnikov Logatec g.Janez Ovsec, ki je v nadaljevanju tudi povezoval ves dogodek.
V sam uvod odprtja razstave nas je z ubranim petjem popeljal Mešanegi pevskegi zbora Pevskega društva Logatec pod vodstvom zborovodje g.Lovra Groma.
Z izbranimi besedami je razstavljalca in njegova dela predstavila likovna kritičarka ga. Anamarija Stibilj Šajn. Še posebej je naglasila širino motivike in izražanja s katero se nam tokrat predstavlja Janez Kovačič.
Svojemu očetu - slikarju je s posebno pozornostjo in občutkom spregovorila tudi njegova hči ga.Polona Kovačič. Med drugim je povedala, da je svet materialnega prazen brez duhovne dimenzije bivanja...
Razstavo in avtorja je v nagovoru zahvale in spodbude, pozdravil tudi logaški župan g. Berto Menard, ki je posebej poudari, kako nas kultura osmišlja kot narod in jo moramo zato posebej negovati.
Moderator odprtja razstave Janez Ovsec je k besedi povabil tudi samega avtorja razstave. Janez Kovačič je tako  med drugim posebej izpostavil svoje mladostno življenje v Logatcu in svojo začetno slikarsko rast in strast.
Sama otvoritev razstave je pripadla častnemu konzulu hašimitskega kraljestva Jordanije v Sloveniji g. Samirju Amarinu, ki je razstavi na pot povedal, kako je lahko kultura osnovna vez med dvema kulturama, to je med arabsko in evropsko. Janez Kovačič je med drugim ustvarjal tudi na motiviko mističnega sveta bližnjega vzhoda še posebej Jordanije katero je večkrat obiskal.
Razstavo in staro prijateljstvo z Janezom Kovačičem je pozdravil tudi g.župnik Janez Kompare, kateremu je Janez Kovačič v trajen spomin  podaril slika z razpelom Križanega.
Po zaključku uradnega dela smo imeli priložnost še poklepetati in se posladkati z dobrotami, ki so nam jih pripravili v Domu Marije in Marte.
Na tem mesti vsem hvala za obisk in sodelovanje na razstavi.
Razstava bo na ogled vse do novoletnih praznikov.
Vljudno vabljeni k ogledu.
Zapisal: Janez Ovsec
Fotografije: Primož Sark, Janez Ovsec, Brane Pevec.

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Oglejte si tudi