Logo MojaObčina.si

Logatec

JUTRI
22°C
8°C
ČE.
22°C
9°C

16. Likovni e - Ex- tempore Logatec 2020

E- extempora se je udeležilo blizu 60 likovnih ustvarjalcev iz širše slovenskega prostora. Lahko se reče, da je bil to prvi e- extempore sploh v Sloveniji.Zaradi situacije s korona virusom, je bil ex-tempore izveden v obliki e- medijev in virtualne razstave na FB in ostalih e- medijih..Najdeto jo na FB strani Društva likovnikov Logatec.

V soboto 2.maja 2020 se je v organizaciji Društva Likovnikov Logatec zaključil tradicionalni, tokrat že 16. likovni E_ EXTEMPORE  Logatec 2020., ki se je skladno z razpisom odvijal od sobote 25.aprila 2020 in zaključil v soboto 2.maja 2020.  

 

Zaradi situacije zaščitnih ukrepov pred koronavirusom je tokrat potekal v malo prilagojeni obliki, saj udeležencem ni bilo potrebno prinesti likovnih del na zaključno razstavo, ampak so preko e- pošte posredovali le dve fotografiji in sicer fotografijo prve faze slikanja (dokaz avtentičnosti ustvarjanja v razpisanem terminu) in fotografijo zaključenega likovnega dela. Tako  je v tem terminu doma ustvarjalo  čez 50 likovnih ustvarjalcev širom Slovenije in celo iz zamejstva.  

 

Na ex - temporu so tako sodelovali: Albert Meser, Alda Grudina, Aleksandra Rusjan, Alenka Ana Stante,  Alenka Cigale, Aleš Kolman, Ana Blažič, Anamarija Samec, Andrej Kos, Anja Rakovec, Benjamin Žnidaršič, Binca Lomšek, Boštjan Močnik, Cecilija Žmahar, Cvetka Šemrov, Dajana Čok, Danilo Jereb, Emilija Mask, Erna Kopše, Helena Angelski, Helena Meglič, Helena Prinčič, Ida Kocjančič, Ingrid Ožbolt, Janez Ovsec, Janez Slabe, Jože Kotar, Kristina  Kompan , Lenča Tomaževič, Leonida Goropevšek, Ljuba Carli, Ljudmila Dolenc, Luka Miklavžič, Marjan Malovrh, Marta Frai, Marta Mertelj, Mateja Pivk, Milan Polak, Milena Jureš, Milena Petek, Milojka Vihtelič, Mojca Žerjal, Nuša Marinč, Nuša Slatner, Olga Petrovčič, Oskar Sovinc, Pirman Romana, Rajko Bogataj, Silvana Lautar, Silvana Maligoj, Silvester Bajc, Slobodan Milojević, Sofija Meglič, Sonja Mihelčič, Tatyana Donets-Savko, Tea Širca, Tina Mrak, Zdenka Vinšek, Zora Završnik Črnologar in Zoran Rožič.

 

Tako je o ex- ttemporu in likovnih delih zapisala predsednica ocenjevalne žirije ga.. Anamarija Stibilj Šajn:

Ex tempore Logatec je bil realiziran, kljub letošnjim posebnim okoliščinam. Za to si v prvi vrsti zasluži pohvalo Janez Ovsec, predsednik DLL, ki se je z organizacijo dogodka prilagodil obstoječim razmeram in poiskal novo pot za tovrstni dogodek. Ex tempore je prebudil likovno mrtvilo in spodbudil avtorje k ustvarjanju ter žlahtnemu osmišljanju časa. Odziv je bil izjemen. Kar 54 likovnih del je po elektronski pošti prispelo na natečaj. V prvi vrsti nas je prijetno presenetila količina, a tudi kvaliteta. Žirija, ki smo jo sestavljale Milena Usenik, slikarka specialistka,  Karmen Bajec, magistra umetnosti ter Anamarija Stibilj Šajn, umetnostna zgodovinarka in likovna kritičarka, je enotnega mnenja, da je bilo kar dve tretjini del na visokem likovnem nivoju. Sodelujoči avtorji so bili tako ljubiteljski ustvarjalci kot šolani likovniki. Želja po sodelovanju je podrla vse bariere nastale situacije, občinske in tudi državne meje, saj je bilo nekaj avtorjev celo iz tujine. V tem posebnem času so ustvarjalci poglobili svoja razmišljanja in se z vso predanostjo posvetili samemu ustvarjalnemu procesu ter vanj vložili veliko truda. Nabor motivov na temo Pomlad je na široko odprl videnja, doživljanja, čutenja in razmišljanja, iskanja odgovorov v vsebi, v prebujajoči se naravi, v ljudeh in širšem družbenem dogajanju. Likovne tehnike, načini in pristopi so bili zelo različni. Nekaj je bilo tudi nadvse zanimivih medijskih prepletanj. Skratka, bogata bira, ki je temeljito zaposlila članice žirije. Povezale smo se v »go to meeting« in preko računalniškega ekrana spremljale vsako likovno delo ter ga analizirale in ocenile. Kljub odličnemu strokovnemu sodelovanju, smo seveda bile prikrajšane za živo, neposredno soočanje z likovnimi deli. Verjamemo, da bo v bližnji prihodnosti ponovno prišel čas tudi za to.  

Iskrene čestitke vsem sodelujočim, poklon dobitniku Zlate muze in dobitnikom priznanj. Hvala, ker ste sprejeli izziv tako likovnega ustvarjanja kot nove tehnologije, ki nam v dani situaciji vendarle omogoča uresničevanje različnih likovnih dogodkov. Za vse Vas in nas je bil ex tempore Logatec 2020 dragocena izkušnja.

 

Nagrado ZLATO MUZO E- EXTEMPORA  Logatec 2020 je žirija prisodila likovnemu delu PREBUJANJE, avtorja Danila Jereba.Iskrene čestitke.

 

Priznanja za kvaliteto pa so bila podeljena:

Heleni Angelski za likovno delo z naslovom  ODSTIRANJA 2020,

Erni Kopše za sliko z naslovom  V TIŠINI,  

Jožetu Kotarju za likovno delo KULTURNI OSVITI,

Albertu Messnerju za VIGREDNA NOČ NA MORJU,

Luku Miklavžiču za BRATCA ŽIGA IN ŽAN,  

Boštjanu Močniku za sliko z naslovom NEEEEEEEE,  

Anji Rakovec za VETER V KRILU,  

Zoranu Rožiču za ŠOPEK_ANNO DOMINI MMXX,  

Oskarju Sovincu za SEJEMSKI UTRIP V VELENJU in  

Benjaminu Žnidaršič za CVETLIČNI GRM.

 

Podrobnejše utemeljitve so zapisane ob samih likovnih delih,kot jih je utemeljila žirija in zapisala Anamarija Stibilj Šajn.

 

Vsem  sodelujčim likovnim ustvarjalkam in ustvarjalcem , predsednici in članicama žirije ter vsem ki ste kakorkoli pripomogli k uspehu letošnjega extempora se najlepše zahvaljujem.

 

Še posebej se zahvaljujem za finančno podporo Občini Logatec in  donatorski podpori Trgovine ART Ljubljana.

 

Upam, da  bo 17. extempore LoOGATEC 2021  že potekal v živo na prizorišču logaške steklene galerije.

 

Z najlepšimi pozdravi

Janez Ovsec

Predsednik Društva Likovnikov Logatec

 

Logatec, nedelja 3. maj 2020

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Oglejte si tudi