Logo MojaObčina.si

Logatec

DANES
26°C
15°C
JUTRI
25°C
14°C

GARTLC

V Domu starejših Logatec smo skupaj z okoliškimi društvi prišli do ideje medsebojnega sodelovanja, ki bi doprinesla k razvoju lokalne skupnosti z različnih vidikov. V okviru projekta Gartlc, ki ga sofinancirata Evropska unija iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in Republika Slovenija v okviru Programa razvoja podeželja 2014-2020 je društvo za zdravilne rastline Ognjič je skupaj z biodinamiki Društva Ajde Vrzdenc prišlo do ideje o postavitvi vrta po starem vzorcu – gartlca.


Včasih je bil to vrt, kjer si je družina pridelala vso potrebno zdravo in ekološko pridelano zelenjavo in zelišča, ki so potrebna za prehrano in pomembno vpliva na naše zdravje. Tako je že nastal vrt s križno zasnovo na sončni površini domskega parka.


V letošnjem letu naj bi konkretnejšo podobo dobila tudi tematsko-senzorna pot. Naš cilj je, da bi v tematsko-senzorno pot vključili strokovno obravnavo stanovalk in stanovalcev, ki imajo težave z demenco. Na ta način jim bomo pomagali obuditi in spodbuditi njihove prijetne spomine.


Poleg vadbenega parka, katerega namen je povečevanje gibljivosti, ravnotežja in koordinacije stanovalk in stanovalcev, štirih visokih gred in petih klopeh, ki so prilagojene in tako dopolnjujejo Gartlc, bomo vključili še dodatne postavitve in predmete na pergolah. Tako bomo doprinesli na področju spodbujanja in spoznavanja čutnih zaznav ter dojemanja oseb in okolice.


S potekom raznih delavnic in predavanj, ki se bodo dogajale v parku, si želimo zagotoviti višji nivo kvalitete bivanja vsem našim stanovalkam in stanovalcem. Na ta način bi pripomogli tudi k ohranjanju njihove samostojnosti in neodvisnosti. Prizadevali si bomo za medgeneracijsko sodelovanje in povezovanje, seveda v kolikor nam bodo razmere to dopuščale. Pomembno nam je okrepiti povezavo s prostovoljci, s širšo okolico in vključevanje z lokalnim podeželskim območjem.


Za vsebino je odgovoren Dom starejših Logatec. Organ upravljana pristojen za izvajanje Programa razvoja podeželja RS za obdobje 2014-2020, je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.


Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi