Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
4°C
JUTRI
23°C
8°C
Oceni objavo

Zelena luč proračunu

Log, 13. december 2023 – Občinski svet Občine Log – Dragomer se je sestal na svoji zadnji redni seji v letu 2023. Na svetniških mizah je bil tokrat nekoliko manj obsežen dnevni red, obravnavali so osem točk. Med drugim so dvignili zelene kartone za proračun za prihodnje leto, obravnavali varnostno problematiko igrišč v občini ter imenovali še predstavnike ustanovitelja v Svet zavoda Osnovna šola Log – Dragomer.

Proračun Občine Log – Dragomer za leto 2024 je pod streho. Naravnan je v pripravo pogojev in izvedbo projektov za razvoj občine. Največja vlaganja so še naprej načrtovana na področju vodooskrbe ter odvajanja in čiščenja komunalnih voda, pa tudi za izboljšanje prometne dostopnosti, in sicer z vzpostavitvijo novih odsekov varne poti in sofinanciranjem v avtocestni priključek Dragomer. V prihodnjem letu je v načrtu tudi priprava dokumentacije za nadzidavo osnovne šole in športno dvorano pri osnovni šoli. Sredstva v proračunu bodo namenjena še za izobraževanje, delovanje sistema za zaščito, reševanje in pomoč, za gradnjo opornega zidu na pokopališču v Dragomerju ter za ureditev dveh zunanjih fitnesov v obeh športnih parkih.


V proračunu za leto 2024 je načrtovanih 3,94 milijona evrov prihodkov ter 3,74 milijona evrov odhodkov. Občina bo v letu 2024 ustvarila 200 tisočakov presežka, a bo morala nadaljevati z odplačevanjem kreditov, ki jih v preteklih letih najela predvsem za gradnjo kanalizacije, vodovoda ter prizidka vrtca.
Svetniki so najprej soglasno potrdili županov predlog amandmaja s katerim je delček sredstev za pripravo dokumentacije za gradnjo osnovnošolske športne dvorane prerazporedil na izdelavo celostne prometne strategije. Ta je eden izmed nujnih pogojev za prihodnje črpanje nepovratnih sredstev za izvedbo infrastrukturnih in ne neinfrastrukturnih ukrepov na področju trajnostne mobilnosti v obdobju 2021 – 2027. Nato je svet z vsemi glasovi za potrdil še
proračun za prihodnje leto, predlog letnega načrta pridobivanja in razpolaganja s stvarnim premoženjem občine za leto 2024, predlog sklepa, da v letu 2024 ni predvidena prodaja finančnega premoženja in izhodišča kadrovskega načrta.


Svetniki o varnostni problematiki
Občinski svet se je na seji seznanil z varnostno problematiko igrišč v Občini Log – Dragomer ter poročilom o evidentiranih dogodkih povezanih z prepovedanimi drogami in kršenjem javnega reda. Kot smo izvedeli Občina v zadnjih nekaj letih kot prioritetne naloge za zagotavljanje večje varnosti vrhniški policiji priporoča pogostejši nadzor in policijske obhode območij, kjer je bilo v preteklosti že mogoče zaznati domnevne sledi uživanja drog in drugih kršitev javnega reda in miru. Slišali smo, da Policija ocenjuje, da so varnostne razmere v občini na področju javnega reda, prometne varnosti in tujske problematike dobre, stabilne in obvladljive. Poudarjajo pa, da bodo v prihodnosti nadaljevali z izvajanjem preventivne aktivnosti v lokalni skupnosti, osveščanju občanov ter organizaciji in opozarjanju na samozaščitno ravnanje. Kot smo lahko slišali na seji so svetniki policisti priporočili dodatno tudi večerno nadzorovanje območij, kjer so zaznali kršitve, spregovorili pa so še o možnostih preventivnega delovanja, predvsem na območjih, kjer se zadržujejo osnovnošolski otroci.


Svet je na seji sprejel še letna programa izobraževanja odraslih ter športa. Svetniki pa so ob koncu seje v Svet zavoda Osnovna šola Log – Dragomer izmed petih predlaganih kandidatov, izglasoval tri. V Svet so bili imenovani Katarina Andlovic, Martin Martinčič in Urška Babnik.


V. L.

Oglejte si tudi