Logo MojaObčina.si
JUTRI
25°C
8°C
TOR.
26°C
11°C
Oceni objavo

Zdravje v občini Log-Dragomer

Občina Log–Dragomer je na področju zdravja v zadnjih osmih letih naredila velike premike. Eden izmed najpomembnejših mejnikov je bila zagotovo vzpostavitev Ambulante družinske medicine na območju Občine Log-Dragomer, ki deluje pod okriljem Zdravstvenega doma Vrhnika. Zdravstveno dostopnost v občini pa dopolnjujejo še lekarna, referenčna ambulanta ter zobozdravstvene ordinacije. Da se na Občini zavedajo, za kako zelo pomembno področje gre, kažejo tudi podatki o organizaciji številnih preventivnih tečajev, predavanj in izobraževanj, ki so povezana s področjem zdravja. Kar nekaj jih je bilo organiziranih v okviru projekta Podaj roko, zelo aktivni pa so tudi v različnih občinskih društvih. Napori na tem področju kot kaže že žanjejo uspehe; glede na kazalnike zdravja, ki jih pripravljajo na Nacionalnem inštitutu za zdravje, so občani Občine Log–Dragomer bolj zdravi od slovenskega povprečja.

Zdravstvena oskrba na področju Občine Log–Dragomer je iz leta v leto bolj dostopna. V okviru tokratne osrednje teme meseca smo se spomnili ključnih dogodkov, ki so bili na področju zdravja narejeni v zadnjih osmih letih.

Zdravstveno oskrbo so občanom približali leta 2016.

Eden izmed največjih mejnikov na področju zdravstvene oskrbe občanov Občine Log–Dragomer je bilo zagotovo odprtje Ambulante družinske medicine v prostorih Dializnega centra Nefrodial. Ambulanta je v lepih in svetlih prostorih začela delovati septembra leta 2016. Sprva je pod okriljem Zdravstvenega doma Vrhnika trikrat na teden v njej delala Ana Švigelj. V tistem obdobju je ambulanta, sicer počasi, a vztrajno pridobivala nove paciente.

Konec leta 2018 je ambulanta začela delovati s polnim delovnim časom, zdravnico pa je zamenjal dr. Igor Tasić. Z njegovim prihodom se je ambulanta razcvetela in kmalu postala polno zasedena, novih pacientov pa že dolgo ne sprejemajo več. Septembra 2020, štiri leta po odprtju, se je ambulanta preselila v nove prostore v pritličje Upravnega centra Občine Log–Dragomer.

Pacienti Ambulante družinske medicine dr.Igorja Tasića ocenjujejo izjemno pozitivno. Kot nam je povedala ena izmed njegovih pacientk, Marija iz Lukovice, dr. Tasič izstopa po svoji dostopnosti, predanosti ter celostnem pristopu k zdravljenju pacientov. »Zdravnik mi vsakič prisluhne in se resnično potrudi, da me posluša in sliši. Ni samo zdravnik, ampak tudi človek. V njegovi ordinaciji se dobro počutim, saj imam občutek, da me poskuša razumeti kot osebo, ne le kot bolnika. To je resnično nekaj posebnega.«

Ugodno delovanje zdravnika ocenjuje tudi pacientka Maja: »Ambulanta je izjemno prijazna do nas pacientov. Ambulanta je praktično na našem pragu, kar je veliko olajšanje, saj se nam ni več potrebno voziti v Ljubljano ali na Vrhniko. Super je tudi, da lahko vse opraviš le v nekaj korakih, saj je lekarna, zelo praktično, le na drugi strani hodnika.«

Blaž, ki se k dr.Tasiču vozi iz sosednje Brezovice, zaključuje. »Z zdravnikom in njegovo celotno ekipo sem izjemno zadovoljen. Izpostavil bi hitrost odziva in prijaznost. Če v ambulanti po telefonu niso dosegljivi, me vedno pokličejo nazaj. Znanci, ki obiskujejo druge ambulante, takšnega odnosa niso vajeni. To, da me pokličejo nazaj, je meni osebno zelo pomembno, saj po eni strani lahko veliko stvari uredim kar po telefonu, po drugi strani pa kaže na njihovo visoko stopnjo odgovornosti do pacientov."

Jože, ki ambulanto obiskuje že vse od njenega odprtja, poudarja: »Zdravnik ogromno dela na preventivi. Vedno mi poskuša razložiti, kako ohranjati zdravje in preprečevati bolezni. To mi daje občutek, da res skrbi za nas.«

 

Lekarno odprli pred dobrimi sedmimi leti

Konec leta 2016 je v občini Log–Dragomer začela delovati Lekarna Ljubljana. Ta je sprva delovala v prostorih dializnega centra, leta 2020 pa se je tako kot ambulanta družinske medicine preselila v Upravni center na Loško cesto 12. Ob uradni otvoritvi je župan Miran Stanovnik dejal, da je lekarna pomembna pridobitev: »Odpiranje teh lekarniških prostorov je velik prispevek na poti k višjemu standardu življenja v našem okolju. Današnje dejanje je sporočilo, da je mogoče s primernim povezovalnim in vztrajnim pristopom premikati meje nemogočega.«

 

Pomembna pridobitev je tudi referenčna ambulanta

Od začetka oktobra 2022 v občini Log–Dragomer deluje referenčna ambulanta. Gre za nadgradnjo dosedanjega dela ambulante družinske medicine, kjer se je ekipi zdravnika in medicinske sestre priključila še diplomirana medicinska sestra. Ta za razliko od zdravnika, ki zdravi, prevzema velik del oskrbe ter zdravstvene vzgoje kroničnih bolnikov, hkrati pa skrbi še za preventivne preglede zdrave populacije. Namen obravnave v referenčni ambulanti je zgodnje odkrivanje obremenjenosti ljudi z dejavniki tveganja (telesna nedejavnost, nezdrava prehrana, kajenje, zvišan krvni tlak, zvišane maščobe v krvi in drugi), ki vodijo v razvoj kroničnih nenalezljivih bolezni sodobnega časa.  Poleg teh oseb diplomirana medicinska sestra obravnava še kronične bolnike, torej osebe z že znanimi boleznimi, kot so: arterijska hipertenzija, sladkorna bolezen tipa 2, kronična pljučna bolezen, osteoporoza, astma in druge. V referenčni ambulanti Log-Dragomer deluje diplomirana medicinska sestra Darija Jozeljić.

Za zdravstveno oskrbo v občini skrbijo še v zobozdravstvenih ambulantah, namenjenih otrokom, mladini ter odraslim.

Na področju zdravstvene preventive dejavna tudi občinska društva

Občina Log–Dragomer sicer aktivno sodeluje in financira številne projekte oziroma predavanja, tečaje in izobraževanja s področja zdravstvene preventive. Tako so med drugim financirali izobraževanje prvih posredovalcev, ki delujejo v okviru prostovoljnega gasilskega društva ter ekipo tudi opremili, pripravili tečaje prve pomoči za občane, skrb za zdravje in preventivo pa so spodbujali tudi v okviru projekta Podaj roko. Izboljšanje kakovosti življenja občanov skozi skrb za zdravje poudarjajo tudi v številnih občinskih društvih. V zadnjih letih so bili na tem področju zlasti aktivni obe društvi upokojencev pa tudi Kulturno-umetniško društvo Kosec.

Občani bolj zdravi od povprečja

Skrb za zdravstveno oskrbo občanov se očitno obrestuje. Po podatkih Nacionalnega inštituta za zdravje (NIJZ), ki je pripravil podatke o zdravju prebivalcev slovenskih občin, kaže, da so občani Občine Log–Dragomer bolj zdravi od slovenskega povprečja.

Na področju zdravstvenega stanja in umrljivosti občanov Občine Log– Dragomer so podatki primerljivi s slovenskim povprečjem. V občini Log– Dragomer je bolniška odsotnost delovno aktivnih prebivalcev trajala povprečno 17,2 koledarskih dni, slovensko povprečje pa je za dva dni višje (19,4). Delež oseb, ki so prejemali zdravila zaradi povišanega krvnega tlaka je nižji od slovenskega povprečja, medtem ko je z sladkorno bolezen blizu povprečja.        

Mnogo bolj pozitivni podatki se kažejo na področju bolnišničnih obravnav zaradi srčne kapi: ta je na ravni občine 0,5 na 1000 prebivalcev, starih od 35 do 74 let, medtem ko je bilo slovensko povprečje petkrat višje. Pri starejših prebivalcih občine je bila stopnja bolnišničnih obravnav zaradi zlomov kolka 6,2 na 1000, kar je blizu slovenskemu povprečju in kaže na to, da so starejši prebivalci podobno ogroženi kot prebivalci drugih območij Slovenije. Delež uporabnikov pomoči na domu je bil blizu slovenskemu povprečju. Nižja je bila stopnja umrljivosti zaradi samomora, ta je na ravni občine znašala 10 na 100.000 prebivalcev, medtem ko je slovensko povprečje 18.

Na področju dejavnikov tveganja za zdravje in preventivo so rezultati pokazali, da je telesna vadba otrok blizu slovenskemu povprečju, otroci pa so nekoliko manj prekomerno prehranjeni od povprečja.

Prirast prebivalstva v občini je višji od slovenskega povprečja (-0,9), v občini je prirast namreč pozitiven, in sicer 2,8-odstoten. V občini živi nekoliko več prebivalcev starejših od 80 let, višja je tudi stopnja delovno aktivnih.

Prebivalci Občine Log–Dragomer se pogosteje udeležujejo presejalnih programov Svit, Dora in Zora, udeležba v tem okviru se je izboljšala pravzaprav na ravni celotne države.

V. L.

Oglejte si tudi