Logo MojaObčina.si
JUTRI
14°C
4°C
ČET.
11°C
4°C
Oceni objavo

Za varen začetek šolskega leta

Na šestih najbolj prometno izpostavljenih točkah so ob začetku novega šolskega leta pri prečkanju regionalne ceste otrokom pomagali člani obeh občinskih gasilskih prostovoljnih društev, v okolici vrtca in šole pa so promet poostreno nadzirali tudi policisti. Ob koncu dvotedenske akcije je misli o preventivnih aktivnostih strnil prostovoljni gasilec, govorili smo tudi z osnovnošolkama.
»Ob začetku vsakega šolskega lata je na cesti veliko razigranih otrok, ki še ne poznajo nevarnosti v prometu. Zato je zagotavljanje varnosti otrok v prvih septembrskih dneh ena najpomembnejših nalog,« pravijo na Policiji. Tega se dobro zavedajo tudi v obeh prostovoljnih gasilskih društvih, PGD Dragomer-  Lukovica in PGD Log, ki vsako leto pristopita k preventivni akciji varovanja otrok na najbolj izpostavljenih mestih v okolici osnovne šole. Tokrat so otrokom pomagali pri prečkanju regionalne ceste na šestih lokacijah ter poskrbeli za bolj varen prihod in odhod iz šole, ob tem pa so otrokom prijazno delili še nasvete za bolj varen korak v šolo. Za dodatno opozarjanje voznikov na najnevarnejša mesta, kjer učenci v večjem številu hodilo v šolo oziroma, tudi v bližini vrtca, kjer se giblje veliko najranljivejših udeležencev prometa, so postavili opozorilne table »šolska pot«.. V okolici šole pa so policisti v prvih šolskih dneh izvajali poostren nadzor prometa  s kontrolami hitrosti ter umirjanjem prometa, zlasti med prihodom učencev v šolo in odhodom domov.

Prostovoljni gasilci so za varen prehod čez cesto skrbeli na šestih lokacijah, eni v Dragomerju in petih na Logu (prehod za pešce v Dragomerju pri odcepu za osnovno šolo, prehod za pešce pri Molski cesti, pri avtobusni postaji na Logu in pri prehodu za kolesarje, pri avtobusni postaji Log vas in pri prehodu za pešce v Jordanovem kotu). Pogovarjali smo se z Borisom Smirnovom iz PGD Dragomer – Lukovica, ki je prva dva tedna pri prečkanju ceste pomagal otrokom na prehodu v Dragomerju. »Presenečen sem, ko gledam otroke, predvsem kolesarje, kako pravilno hodijo čez ta prehod. Se ustavijo, pogledajo in stopijo s kolesa. Vidim pa tudi, da se tudi vozniku ustavijo, ko vidijo otroke, ki želijo prečkati cesto,« nam je povedal naš sogovornik. Ta je dejal, da ne ve ali vozniki spustijo pešce čez cesto zato, ker ob njej v odsevnih jopičih stojijo gasilci, ali to počnejo tudi običajno. Odgovor na to vprašanje smo dobili pri sedmošolkah. Ti sta nam dejali, da je takšno ravnanje prej izjema kot pravilo voznikov. »Eni ustavijo, večina avtomobilov pa ne. Gasilci so zelo prijazni in nam pomagajo pri prečkanju ceste in dajejo nasvete,« sta še dodali osnovnošolki.

Smirnov nam je še povedal, da je bilo v teh prvih šolskih dneh na cesti veliko kolesarjev, predvsem iz višjih razredov osnovne šole, manj pa je bilo pešcev. Opazil je še, da mlajše otroke starši v šolo večinoma pripeljejo svojih jeklenih konjičkih.

 

V. L., foto: V. L.

 

Oglejte si tudi