Izberi drugo občino
Nazadnje izbrane občine

Poišči občino

Registracija
Napoved za petek, 24.11.2017

delno oblačno
Ponoči bo predvsem v zahodnih krajih zmerno do pretežno oblačno, več jasnine pa bo proti vzhodu, kjer bo zjutraj lahko po nekaterih nižinah nekaj megle. Jugozahodnik bo prehodno ponehal. Najnižje jutranje temperature bodo od 0 do okoli 6, v zatišnih legah severne Slovenije okoli -2, ob morju 10°C.
3°C | 15°C
sobota, 25.11.2017
6°C | 12°C
nedelja, 26.11.2017
4°C | 5°C
ponedeljek, 27.11.2017
-2°C | 5°C
torek, 28.11.2017
-3°C | 6°C
Opozorila
Četrtek, 23.11.2017 ob 16h
Dodatnega opozorila ni.
3°C
15°C
delno oblačno
Nahajaš se tukaj: Novice

Svetniki umikali točke dnevnega reda


OBČINSKI SVET

| |
19.06.2014      12:58
A A

Svetniki umikali točke dnevnega reda


Log - Dragomer, 18. junij 2014 – Občinski svet je na predpočitniški seji na mize dobil gradivo s kar petnajstimi točkami dnevnega reda in predlog za razširitev seje na dodatno točko. Na seji so svetniki iz obravnave poskušali umakniti tri zdravstvene točke. Izglasovali so umik dveh točk, povezanih z vzpostavitvijo samoplačniške zobozdravstvene ambulante, umik obravnave DIIP-a za zdravstveni center pa ni dobil večinske podpore. Od skupno štirinajstih točk dnevnega reda so jih obravnavali le pet, sejo pa so nato zaradi prekoračitve predvidenega časa prekinili.


Idejna zasnova zdravstvenega centra, ki jo je izdelalo projektno podjetje MISEL.
Idejna zasnova zdravstvenega centra, ki jo je izdelalo projektno podjetje MISEL.
Deli:

Vzdušje na tokratni seji je bilo burno, še preden se je ta sploh začela. Sprva so svetniki dali zeleno luč razširitvi seje, nato pa so drug za drugim začeli kapljati predlogi o umiku točk dnevnega reda. Najprej o umiku točk o organiziranju samoplačniške zobozdravstvene ambulante v osnovni šoli in o ceni najema tega prostora. Kot smo slišali v obrazložitvi Kosednarja, ki je predlagal umik teh dveh točk, naj bi bilo gradivo slabo pripravljeno, odprtih in nerazrešenih pa bi ostalo preveč vprašanj. Tako je menilo še pet svetnikov, ki so dvignili zelene kartone, štirje pa so bili proti umiku teh dveh točk z dnevnega reda.

Živahna razprava pa se je razvila pri umiku obravnave Dokumenta identifikacije investicijskega projekta (DIIP) za zdravstveni center, ki ga je predlagala Šabanova. Kot je pojasnila v svoji obrazložitvi, čas pred volitvami ni primeren za obravnavo in sprejemanje odločitev o tako pomembnih stvareh. Dodala je, da ne bi bilo pravično, da bi prihodnjemu občinskemu svetu naložili takšne stroške. V protiargumentih smo slišali, da je občinski svet o zdravstvenem centru razpravljal že večkrat in med drugim sprejel odločitve, ki so bile podlaga za pripravo tega dokumenta, ki ne nazadnje ničesar ne prejudicira. Menili so še, da ni smiselno, da občinski svet tri mesece pred koncem mandata zaključi svoje delo ter začne naloge prelagati na bodoči občinski svet. Sledilo je glasovanje z izenačenim rezultatom; štirje so glasovali za, štirje proti, ostali pa so bili vzdržani. Zaradi izenačenega glasovanja so si pomagali kar s statutom in ugotovili, da umik točke ni bil izglasovan, saj zanj ni glasovala večina svetnikov.

 

Projekt zdravstvenega centra se nadaljuje

Pestra razprava o DIIP-u, ki so jo najprej nameravali umakniti iz obravnave, se je končala z drugačnim izidom, kot je sprva kazalo. Osem svetnikov je dokument podprlo, proti je bil le eden, trije pa so se glasovanja vzdržali. Svetniki so pri tej točki sprejeli še dodaten sklep, in sicer da se bo pri pripravi investicijskega projekta pripravila še različica izvedbe projekta v lastni režiji.

V razpravi so svetniki spregovorili o javno-zasebnem partnerstvu, izrazili svoj pomisleke in opozarjali na možne pasti, ki jih lahko prinese izpeljava takega postopka, ter razmišljali o možnostih, da bi občina projekt financirala sama, brez pomoči zunanjega zasebnega partnerja. Med drugim smo v razpravi slišali tudi pojasnilo pripravljavcev dokumenta, da je DIIP le eden izmed dokumentov, ki v prvi vrsti identificira problem, se pravi, da vsebuje podatke, potrebne za določitev investicijske namere in njenih ciljev, ter oceno investicijskih stroškov in utemeljitev upravičenosti investicijskega projekta, ki nudijo podrobnejši pregled nad izvedljivostjo investicije.

Dokument identifikacije investicijskega projekta "Izvedba projekta in investicije v izgradnjo zdravstvenega centra v Občini Log - Dragomer na način javno-zasebnega partnerstva" je izdelal J. S. I., d. o. o. Ta v dokumentu obravnava dve idejni zasnovi zdravstvenega centra. Ti predvidevata gradnjo 743 oziroma 914 kvadratnih metrov velikega objekta s pritličjem, nadstropjem in mansardo, v katerem bi bili umeščeni lekarna, dva poslovna prostora, tri ambulante ter prostor za dnevno varstvo starejših občanov. V mansardi pa naj bi zgradili predvidoma štiri stanovanja, zaradi česar naj bi bil projekt zanimiv tudi za zunanje investitorje. Poleg tega naj bi v objekt umestili energetske prostore, prostor za čistila, kolesarnico in stopnišče z dvigalom. V dokumentu je za izvedbo projekta predvidena izpeljava javno-zasebnega partnerstva, tako da bi občina predvidoma podelila zasebnemu partnerju stavbno pravico za namen izgradnje predvidenega poslovno-stanovanjskega objekta. Slednji bi objekt zgradil po projektni dokumentaciji, ki jo bo v skladu s projektno nalogo pripravil javni partner. Po izgradnji bi zasebni partner občini v uporabo predal prostore v objektu, kjer bi se izvajali javni programi. Cilj tega projekta je, da se v načrtovani zdravstveni center iz osnovne šole preseli zobozdravstvena ambulanta, v njem pa naj bi začela delovati še kombinirana ambulanta splošne medicine, skupaj s pediatrično ambulanto. Drugi cilj je vzpostavitev dnevnega varstva starejših ter lekarne, ki bi zagotovila boljšo dostopnost do zdravil in zdravstvenih pripomočkov. V dokumentu je opredeljena tudi vrednost investicije, ki bi bila nekaj več kot dva milijona. Občina bi v ta projekt po načrtih vložila zemljišče ter še okoli 110 tisočakov, ki bi jih namenila za izdelavo investicijske dokumentacije in osnovno opremo, potrebno za delovanje centra.

Sicer pa je pripravljavec dokumentacije na seji pojasnil, da ta dokument ne prejudicira izpeljave projekta na način javno-zasebnega partnerstva, poleg tega pa ne določa končne arhitekturne forme objekta, funkcionalne vsebine, prav tako ne organizacije in logistike objekta. Vsi ti elementi bodo namreč določeni v naslednji fazi priprave projektne dokumentacije.

Naj spomnimo, da je občinski svet ta projekt pravzaprav začel že pred tremi leti, ko je sprejel sklep, da se pristopi k celovitejši zdravstveni oskrbi občanov, da se sprejme informacija o aktivnostih za izgradnjo zdravstvenega centra na območju centralnih dejavnosti pri osnovni šoli ter se izdela idejna zasnova celotnega prostora, namenjenega centralnim dejavnostim pri osnovni šoli. V ta namen je bilo pri osnovni šoli tudi kupljeno zemljišče. Občinska uprava je v naslednjih letih iskala izvajalce zdravstvenih storitev ter med občani opravila raziskavo interesa po zdravstveni oskrbi v občini, ki je pokazala na veliko zanimanje oziroma potrebo po zdravniku družinske medicine, zlasti pa interes po dnevnem varstvu starejših. Občina je lansko jesen pridobila tudi dve idejni zasnovi za objekt centralnih dejavnosti, ki se razlikujeta po arhitekturni obliki in delno po prostorski zasnovi. Med drugim pa se je o vzpostavitvi lekarne pogovarjala z Lekarno Ljubljana, s katero je bilo podpisano pismo o nameri.

 

Policija predstavila lansko delo 

Delo policijske postaje v lanskem letu je predstavil komandir Mirko Nunič, ki je s svetniki spregovoril o kriminaliteti, javnem redu, varnosti v cestnem prometu in preventivnem delu policije. Ta je lani v občini obravnavala deset odstotkov manj kaznivih dejanj kot leto prej. Največ je bilo premoženjskih kaznivih dejanj (79),  od tega 35 tatvin, 27 velikih tatvin in ena kraja osebnega vozila. Policija je obravnavala tudi eno kaznivo dejanje prepovedanega prometa z mamili, pet kaznivih dejanj ponarejanja denarja, pet kaznivih dejanj zoper delovno razmerje in socialno varnost ter dve kaznivi dejanji z elementi nasilja v družini. Že tako nizka preiskanost kaznivih dejanj pa se je lani še znižala, in sicer na 25 odstotkov. Lani je bilo v Občini Log - Dragomer tudi manj prekrškov s področja javnega reda in miru, več pa je bilo prometnih nesreč. Najpogostejši vzroki prometnih nesreč so bili neprilagojena hitrost, neustrezna varnostna razdalja, neupoštevanje pravil o prednosti ter nepravilna stran in smer vožnje. Policisti so v nadzorih cestnega prometa ugotovili kar 27 odstotkov manj kršitev. "Stanje na tem področju se ocenjuje kot zelo dobro, še posebno ker so se ukrepi izvajali na mestih, na katerih se je z analizo ugotovilo, da se prometne nesreče tam dogajajo najpogosteje. Ravno tako se je zmanjšalo število zaznanih kršitev po prekoračitvi najvišje dovoljene hitrosti in vožnji pod vplivom alkohola," je še pojasnil Nunič. Policisti pa so bili dejavni tudi pri preventivnem delu, nadaljevali so projekte, ki so namenjeni predvsem otrokom in mladini.

 

Zdravstveni dom s 95 tisočaki minusa

Izgube iz preteklih let je zdravstveni dom nameraval pokriti z višjimi prihodki, a ni bil uspešen. Kot je pojasnil direktor Tomaž Glažar, so največji problem predstavljali prenizki prihodki od javne službe: "Sredstva za opravljanje javne službe so se bistveno znižala; po kriterijih iz leta 2012 bi morali prejeti za približno 150.000 evrov več prihodkov, kot smo jih dejansko prejeli. V letu 2013 so bili kljub pridobljenim novim programom za izvajanje javne službe prihodki za pokrivanje te dejavnosti enaki kot leto poprej." Povedal je še, da so bili stroški, kljub povečanju obsega programov in poračunu tretje četrtine plačnih nesorazmerij, v primerjavi z letom 2012 višji samo za slaba dva odstotka.

Zdravstveni dom je lani uvedel kar nekaj novosti, med drugim je začela delovati ginekološka ambulanta, odobrili so jim polovico programa, pridobili so eno referenčno ambulanto ter še dodatni polovični program patronažne službe, zaposlili pa so tudi novo zobozdravnico, ki je dosegla, da ni več čakalnih dob. Ena izmed pomembnih novosti v vrhniškem zdravstvenem domu v lanskem letu je tudi organizacija dveh samostojnih timov za nujno medicinsko pomoč, s čimer se je delno razbremenilo delo v ambulantah.

Število opredeljenih pacientov v ambulantah družinske medicine se je v enem letu povečalo kar za 2.000. Na dan 30. 11. 2013 je bilo v ambulantah družinske medicine ZD Vrhnika opredeljenih 8.321 pacientov, na program je bilo v povprečju opredeljenih 2.010 pacientov. "Povečanje števila opredeljenih pacientov kaže na to, da se je kakovost dela ambulant družinske medicine izboljšala in da se je povečalo zaupanje do zdravstvenega osebja v ZD Vrhnika. V istem obdobju je število pacientov pri zasebnikih ostalo skoraj isto," je še pojasnil direktor vrhniškega zdravstvenega doma.

 

Prihodnjič še preostalih devet točk

Svet je na seji obravnaval tudi idejno zasnovo za vrtec na Logu ter podprl dve varianti, ki predvidevata gradnjo trioddelčnega prizidka vrtca; tega naj bi umestili med obstoječo stavbo, v kateri zdaj domuje loški vrtec, in nasuto parkirišče. Več o tej točki lahko preberete v samostojnem članku. Sicer pa so svetniki v treh urah obravnavali le pet točk od štirinajstih, ki so bile na dnevnem redu. Na nadaljevanju redne seje, datum tega do oddaje Našega časopisa še ni bil znan, bodo svetniki obravnavali postavitev prvih "ležečih policajev" v občini, ki naj bi jih dobili prebivalci Poti ob Snežaku. Med drugim bo govora še o odloku o oskrbi s pitno vodo, obravnavali naj bi poročila nadzornega odbora, pregledali lokacijske smernice za enostanovanjski objekt v Dolini na Lukovici, se seznanili z analizo in pregledom subvencij v občini pa tudi s predlogom sistematizacije delovnih mest v vrtcu.

 

V. L.

 

 

 
0 (Bodi prvi!)
Oceni članek

Povezani članki
NE ZAMUDI VEČ NOBENE POMEMBNE NOVICE ALI DOGODKA IZ TVOJEGA KRAJA! x
Naroči se na brezplačno tedensko e-izdajo in bodi na tekočem o dogajanju v tvoji občini Log - Dragomer!

100 % skrbno bomo varovali vašo zasebnost in odjavili se boste lahko kadarkoli!
Komentiraj novico

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!
Komentarji 0 komentarjev
Za ta prispevek še ni dodanih komentarjev. Bodi prvi!