Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
8°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

Regin 19. tradicionalni pohod na Triglav

Planinsko društvo Rega je kot vsako leto zadnji konec tedna v avgustu organiziralo tridnevni pohod na Triglav. Pred nami so bili trije čudoviti sončni dnevi, uživali smo v slehernem trenutku.

V petek se je na turo odpravila prva skupina, ki so jo sestavljali člani Miša, Sandi, Beti, Franci, Tone in Lili ter vodniki Sašo, Aleš in Jože. Opremljeni s samovarovalnim kompletom in čeladami smo začeli fantastično pot iz Vrat in se podali prek najtežjega, strmega dela, čez Prag. Lepih razgledov na triglavske stene in okoliška pogorja ni manjkalo. Ves čas vzpenjanja so bili na posameznih odsekih klini in jeklenice. Premagali smo najtežji del poti čez Prag, nato pa smo se povzpeli po 15 m visoki, sicer dobro zavarovani navpični skali (klini, skobe, jeklenica). Z dolgimi koraki smo prečili strma in gruščnata bela melišča do Doma Valentina Staniča, potem pa smo se ob manjših zaplatah snežišč, škrbin in melišč podali proti Kredarici. Pogled na Triglav in od sonca bleščeči Aljažev stolp je bil popoln.

Po počitku smo se odpravili proti Planiki, tam smo tudi prespali. V soboto zgodaj zjutraj smo se opremljeni s čelnimi svetilkami povzpeli na Mali Triglav (2725 m). Najlepše doživetje je bil pogled na rdeči nebesni pas sončnega vzhoda, ko se je prebujal dan. Triglavska pogorja so zažarela v vsej svoji veličini. Pod nami, na skalovju nad Planiko, pa so se pasli trije mladi kozorogi. Navdušeni in očarani smo nadaljevali pot po grebenu do vrha Triglava, pri tem pa seveda nismo pozabili na previdnost. Na vrhu sta vodnika Aleš in Sašo krstila Beti, ki je Triglav osvojila prvič.

Sestopili smo po že znani poti; potekala je s Planike mimo Doliča, čez Hribarice, kjer smo srečali kozoroge. Nato smo se odpravili po Dolini za Kopico, polno cvetočih planinskih rož, med katerimi so se skrivale čudovite planike. Na Dednem polju smo se združili z drugo skupino naših članov in pohod nadaljevali do Planine pri Jezeru. Ivo nas je pozdravil z igranjem na harmoniko in čudovitim petjem. Večerno druženje pa je s harmoniko popestril naš član Tone, ob njegovem igranju smo veselo zaplesali. S petjem pesmi in družabnostjo so večer popestrile tudi živahne in simpatične članice vrtca Andersen iz Ljubljane.

V nedeljo smo se odpravili proti planinskemu domu Vogar in naprej v Staro Fužino, kjer nas je čakal avtobus. Tridnevno turo smo zaključili v športnem parku na Logu, ob pestri ponudbi jedi z žara. Predsednik Dušan in vodnik Aleš sta presrečni Beti podelila diplomo za prvi vzpon na Triglav.

Člani smo bili s pohodom in vodenjem naših vodnikov več kot zadovoljni. Lepi vtisi s čudovitih gorskih poti nam bodo še dolgo ostali v spominu.

Zahvaljujemo se vsem sponzorjem, ki so pomagali pri organizaciji in uresničevanju naših ciljev.

Lili 

Oglejte si tudi