Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
2°C
JUTRI
12°C
4°C
Oceni objavo

Športno plezalno društvo Korenjak odpira svoja vrata

Prihodnje leto bo za člane Športno plezalnega društva Korenjak posebna obletnica, saj bo minilo dvajset let od začetkov njihovega delovanja, in kot pravijo v društvu, je to odlična priložnost za reorganizacijo in razširitev društvenih programov.
Društvo Korenjak lahko v dveh desetletjih delovanja med svoje dosežke zapiše medalje na osnovnošolskih plezalnih tekmovanjih, tekmovanjih zahodne lige in tekmovanjih državnega prvenstva, več naslovov državnega prvaka v balvanskem plezanju in zastopanje barv slovenske plezalne reprezentance. Omeniti velja tudi izid knjige Plezanje kot igra avtorja Lorina Mösche, ki je doživela ponatis in po kateri je bil s plezalci kluba posnet didaktični film. Društvo se je izkazalo tudi z organizacijo tekmovanj za državno prvenstvo v balvanskem plezanju in pozneje z organizacijo tekmovanj za svetovni pokal v balvanskem plezanju, na katerem je leta 2012 zmagala Mina Markovič.

Kot pravi predsednik društva Lorin Möscha, je to pravi čas, da se nekatere stvari spremenijo. V svojem prenovljenem programu ponujajo zanimive programe za otroke in odrasle. Med njimi najdete rojstnodnevne zabave, poletne počitniške programe in plezalne tabore, rekreativne programe za študente, družinske aktivne počitnice in obisk Korenjakovega adrenalinskega parka.

Organizirana vadba za otroke in odrasle

Športno plezalno društvo Korenjak organizira redno sistematično in strokovno vodeno vadbo športnega plezanja že več kot petnajst let. Udeleženci so razvrščeni v tri skupine. V jesenskih in zimskih mesecih vadba poteka v OŠ Log - Dragomer, v toplejših mesecih pa na plezalni steni v športnem parku Log.

V začetno skupino so vključeni najmlajši otroci, stari od 7 do 10 let. Vadijo enkrat tedensko po dve uri. Skupino, v katero je vključenih največ osemnajst otrok, vodijo štirje inštruktorji. Vadba poteka v OŠ Log - Dragomer in na plezalni steni v športnem parku Log.

V nadaljevalni skupini vadijo otroci, stari od 9 do 14 let, ki so napredovali iz skupine začetnikov ali pa njihove sposobnosti presegajo raven sposobnosti otrok začetne skupine. Skupino dvanajstih otrok vodita dva inštruktorja.

V skupino tekmovalcev so uvrščeni otroci s tekmovalnimi hotenji oziroma tisti, ki si prizadevajo za odličen plezalni rezultat v skali, tj. v naravnem plezališču. Njihova povprečna starost je 12 let, za njihov napredek in razvoj skrbita dva trenerja.

Organizirana vadba za študente poteka pod vodstvom inštruktorja športnega plezanja. Vadba se začne s skupinskim ogrevanjem in nadaljuje samostojno, v parih ali skupinah. V jesenskih in zimskih mesecih udeleženci obiskujejo vadbo v OŠ Log - Dragomer, v spomladanskih in poletnih pa na steni v športnem parku Log.

 

Uporaba plezalne stene v športnem parku Log

Plezalna stena v športnem parku Log je namenjena balvanskemu plezanju. Za varovanje je poskrbljeno z blazinami. Na njej je mogoče plezati vse leto. Opremljena je z več kot 2000 oprimki in več kot desetimi reliefnimi strukturami, ki omogočajo dobro rekreativno plezanje in izvedbo odličnega plezalnega treninga. Na steni se pleza na lastno odgovornost, za mlajše od deset let pa je priporočljivo spremstvo staršev. Balvanska stena je odprta ob različnih terminih. Člani matičnega društva na njej trenirajo tudi do šestkrat tedensko, vodena rekreacija pa poteka dvakrat tedensko. Za ljubitelje športnega plezanja in druge obiskovalce je stena odprta trikrat na teden oziroma po dogovoru. Za red in upoštevanje navodil skrbi vodja stene.

 

Najem plezalne stene

Če si plezalno steno v športnem parku Log zaželite le zase oziroma za svojo skupino, v smislu organiziranega treninga ali prostega plezanja, jo lahko tudi najamete. V takem primeru se z upravljavcem stene dogovorite za termin in način vadbe. Pri uporabi plezalne stene je treba upoštevati red, pravila in navodila vodje stene. Steno lahko najamete skupaj z aktivnim vodenjem (primerno za nepoznavalce športnega plezanja) ali brez vodenja (primerno za organizirane skupine športnih plezalcev, ki steno najamejo za trening).

 

Adrenalinski park

Pod plezalno steno smo uredili izredno privlačen in gibalno zanimiv adrenalinski park, namenjen predvsem otrokom, starim od 6 do 14 let. Udeleženci ga uporabljajo na lastno odgovornost, za mlajše od deset let je priporočljivo spremstvo staršev. Korenjakov adrenalinski park je odprt štirikrat na teden. Za red in upoštevanje navodil skrbi vodja parka.

 

Plezalni rojstni dan

Praznovanje rojstnega dne je za otroke izjemen dogodek, ki se ga vsako leto že vnaprej veselijo in se ga vedno radi spominjajo. Praznovanja rojstnih dni smo se lotili nekoliko drugače. Ob prihodu otroke pogostimo z brezalkoholnim napitkom in prigrizkom, jim podarimo majico, nato pa se začne nepozabno – strokovno vodeno – plezalno doživetje. Ker se zavedamo, da rojstni dan brez torte ni pravi rojstni dan, smo v ceno vključili tudi rojstnodnevno torto po izboru slavljenca.

 

Plezalne počitnice

Poletne plezalne počitnice bodo potekale v štirih datumskih terminih, in sicer v prvih in zadnjih tednih poletnih počitnic, ob delavnikih od 8. do 16. ure. Namenjene so otrokom, starim od 6 do 12 let. Program plezalnih počitnic bo zanimiv, pester in strokovno voden. Vsak udeleženec prejme spominsko majico, v ceno so vključeni tudi malica, kosilo in kopanje v Atlantisu.

 

Plezalni tabor

Športno plezalno društvo Korenjak že vrsto let organizira poletne plezalne tabore, namenjene otrokom, starim od 8 do 14 let. Prvi tovrstni tabor je bil organiziran leta 1999 v Karavankah. Pozneje, leta 2003, je bil v Logarski dolini pod Okrešljem, zadnja štiri leta pa tabori potekajo v športnem parku na Logu, kjer na zelenici ob plezalni steni postavimo šotore, v katerih otroci bivajo vseh sedem dni. Poletni tabori so vsebinsko pestri, raznovrstni, igrivi in vzdržljivostno razmeroma naporni. Otroci se veliko gibljejo v naravi, tekajo, plavajo, kolesarijo, se podrobneje seznanijo z vrvno in plezalno tehniko ter plezanjem v naravnih plezališčih, v prostem času pa se urijo v različnih gibalnih in zabavnih nalogah, ki pozitivno vplivajo na njihov celostni razvoj. Tabor vodijo izkušeni inštruktorji in vaditelji športnega plezanja.

 

Plezalne priprave

Program tekmovalne skupine je skrbno načrtovan ter usklajen s koledarjem tekmovanj za državno prvenstvo v športnem plezanju in z mednarodnimi tekmovanji. Čeprav je vadba članov tekmovalne skupine obsežna in naporna, se strokovna ekipa vsako leto odloči za večdnevne plezalne priprave, katerih glavni namen je dvigniti kakovost tekmovalcev na višjo raven. Priprave potekajo v plezalnih centrih po Evropi ter v slovenskih in tujih naravnih plezališčih, odvisno od letnega časa.

 

Družinski športno-plezalni tabor

Na podlagi uspešno izpeljanih plezalnih taborov za otroke, skupnih plezalnih izletov v naravna plezališča in zaradi velike želje po druženju in sodelovanju smo se v društvu odločili, da vsem družinam, katerih otroci so vključeni v redne programe društva Korenjak, ponudimo družinski športno-plezalni tabor. Namen tabora so druženje, zabava in predvsem spoznavanje različnih športov, kot so srfanje, vejkanje, potapljanje z jeklenko, plavanje, športno plezanje, vožnja s kanuji …

 

Korenjakov timbilding

Direktorji uspešnih podjetij in vodje poslovnih skupin zelo dobro vedo, da so pomembni dejavniki, ki vplivajo na uspešno rast podjetja, tudi odlična medsebojna povezanost zaposlenih, dobro poznavanje in spoštovanje odlik posameznikov v skupini ter predvsem zaupanje in predanost skupnemu cilju.

Zato smo v društvu Korenjak pripravili poseben program, s katerim lahko zaposlenim v podjetju ali skupini posameznikov, vključenih v skupni projekt, pomagamo do boljšega sodelovanja in s tem tudi iskanja novih poti za nadaljnje uspešno delo.

 

Skupinski plezalni izleti

Športno plezanje ni le tekmovalni šport, ki poteka v zaprtih dvoranah. Zanimiv je lahko tudi z vidika aktivnega preživljanja prostega časa za vso družino, še posebej v naravnem plezališču, na toplem soncu in svežem zraku. Zato se člani društva Korenjak večkrat na leto odločimo, da soboto ali nedeljo preživimo skupaj v enem izmed naravnih plezališč Slovenije (Črni Kal, Osp ...) ali sosednje Hrvaške (Rovinj, Limski kanal …).

    

Korenjakove smučarske počitnice

Ugotovili smo, da veliko članov društva Korenjak zimske počitnice preživi v enem izmed smučarskih središč v Italiji ali Avstriji, zato smo se odločili, da v sodelovanju s smučarskim društvom Valentin Vodnik pripravimo zanimivo in cenovno ugodno ponudbo, ki bo omogočila druženje članov društva tudi med zimskimi počitnicami. Za cilj smo si izbrali Italijo: San Martino di Castrozza – eno izmed smučišč v Dolomitih, ki je od Ljubljane oddaljeno slabe štiri ure vožnje.

 

Korenjakova plezalna šola za odrasle

Zanimanje za športno plezanje je iz leta v leto večje. Čedalje več je odraslih posameznikov, ki se želijo seznaniti s športnim plezanjem vsaj toliko, da bi lahko varno in samostojno plezali tako v naravnih plezališčih kot na umetnih plezalnih stenah. Zaradi velikega povpraševanja smo se v društvu odločili, da dvakrat na leto organiziramo plezalno šolo, katere glavni namen je osvojiti osnovno znanje, ki bo posameznikom oziroma parom omogočalo samostojno ukvarjanje s tem športom.

 

 

 

 

 

 

Oglejte si tudi