Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
4°C
JUTRI
22°C
7°C
Oceni objavo

Na obisku pri pasjem frizerju

Tokratna tema meseca je posvečena živalim, ki so prisotne povsod okoli nas, bodisi kot del narave ali ljubljenčki, ki postanejo sestavni del našega vsakdana ter zahtevajo posebno skrb. Najpogosteje se ljudje odločajo za domače mačke ali pse. Nega psa je ključnega pomena za zagotavljanje njegovega dobrega počutja in je ritual, ki zahteva nežnost in pozornost. Vsaka pasma ima svoje specifične potrebe, zato je pomembno nego prilagoditi individualnim značilnostim in potrebam psa. Obiskali smo pasji salon Frišna šapca na Logu, kjer Matic Černuta in Lara Tešanović skrbita za nego pasjega kožuščka.

Za veliko psov je redno krtačenje dovolj za ohranjanje njihove telesne čistoče. S tem odstranjujemo odmrlo dlako, prah in ob tem zaznamo morebitne bolezenske spremembe na koži ali zajedalce. Med česanjem in krtačenjem  psa je priporočljivo dlako rahlo poškropiti z vodo, kar olajša razčesavanje in preprečuje lomljenje ter trganje dlak. Kot pravita Matic in Lara, je posebno pozornost negi dlake potrebno nameniti v času intenzivne menjave dlake, torej spomladi in jeseni. Za nekatere vrste psov domača nega ni dovolj, zato je priporočljivo obiskati pasjega frizerja. Kot pravijo v Pasjem salonu Frišna šapca, nega pri pasjem frizerju ni modna muha ali luksuz, saj je v primeru dolgodlakih pasem psov striženje dlake nujno za vzdrževanje splošne higiene, poleg tega pa pasji frizer lahko skrajša še kremplje ter neguje oči in ušesa. 

 

Kopanje

Naša sogovornika pravita, da je pogostost kopanja psa odvisno od dolžine in kakovosti njegove dlake ter življenjskega okolja. Pred kopanjem je pomembno, da psa temeljito prečešemo in odstranimo vozle ter ostalo umazanijo. “Pri kopanju vedno uporabljajte kakovosten šampon in balzam, ki bosta ohranila naravno mastnost kože. Po kopanju psa temeljito obrišite, še posebej pazite na ušesa, saj vlaga lahko povzroči neprijetna vnetja,” pojasni Matic Černuta.

 

Nega oči, ušes in krajšanje krempljev

Nekateri psi imajo težave s solzenjem in nastajanjem krmežljev, kar zahteva redno čiščenje z vlažnim robčkom. Če se težave pojavljajo prepogosto, je priporočljiv obisk pri veterinarju. Prav tako je pomembno redno krajšanje krempljev, saj predolgi kremplji ovirajo gibanje psa. Redno pregledovanje in čiščenje uhljev je pomemben del pasje nege, saj tako preprečujemo morebitne vnetne spremembe. Notranjost uhljev očistimo z vlažno krpo, morebitne dlake v sluhovodu pa redno odstranjujemo. Pri čiščenju ušesa je pomembno uporabiti posebno pripravljeno čistilo, saj vatirane paličice lahko poškodujejo uho.

 

Ustna higiena

Za zdravje zob in preprečevanje nastanka zobnega kamna ali hujših zobnih poškodb je ključno redno ščetkanje zob. Priporočljivo je, da se psa na ščetkanje privadi že, ko je še mladič. Sicer pa je za ustno higieno priporočljiva še uporaba priboljškov za čiščenje zob ter trša hrana, ki sama pripomore k čiščenju zobnega kamna. 

 

Paranalne žleze 

Pasje analne žleze zahtevajo posebno pozornost. Njihovo redno praznjenje preprečuje vnetja in okužbe. Zdravim psom se analne žleze ponavadi praznijo kar same med opravljanjem velike potrebe. 

 

Kako pogosto naj bi lastniki psov in mačk pripeljali svoje ljubljenčke na nego?

Odvisno od tega, koliko časa doma sami posvetijo negi. Zaradi prehitrega tempa življenja lastniki pogosto pozabijo na redno krtačenje, zato priporočava redne temine na 6 do 7 tednov, da se ohranja dolžina dlake, ki se jo lažje vdržuje. Priporočava celotno nego, saj z njo dosežemo najboljše rezultate na dlaki vašega kosmatinca. Kužka z veliko poddlake najprej dobro izčešemo, odstranimo vozle, nato pa s kopanjem, sušenjem in pravilno kozmetiko odstranimo še preostalo odvečno poddlako. Kopanje kužka ob negi v pasjem salonu je zelo pomembno, saj bi sicer  poddlaka ostala na kužku, poleg tega pa je razlika opazna tudi pri striženju, saj dlaka pade veliko lepše, če jo skopamo. Poleg tega pri kopanju in sušenju hitreje opazimo izpuščaje, dermatitis, vraščene kremplje, bolhe in klope, zato je celotna nega priporočljiva tudi z zdravstvenega vidika. 

 

Pri kateri "starosti" priporočate prvo nego v pasjem salonu?

Prvi obisk frizerja priporočava čimprej. Najbolj je priporočljiv obisk pasjega salona, ko je mladič star 3 do 4 mesece, je pa to seveda odvisno od pasme psa. Zgodnji obisk pasjega salona je pomemben zaradi kasnejšega lažjega friziranja ter zgodnjega izgrajevanja zaupanja med pasjim frizerjem in kužkom. Prvi obisk pasjega frizerja je za veliko lastnikov psov stresen, saj ne vedo, kako bo kužek reagiral: ga bo bolelo, ga bo strah; zato ob prvem obisku pasjega salona ne izvajamo celotne nege. Prvi obisk je običajno uvajalni. Kužek se seznani z novim prostorom, z vsemi novimi zvoki, orodji ter prijemi. Nato se dogovorimo za naslednji termin in tedaj opravimo kompletno nego. 

 

Kako pomembno je redno urejanje dlake in kože ter redno kopanje psa za njegovo zdravje in dobro počutje?

Zelo pomembno. Še posebej pri pasmah, kot so maltežan, shih tzu, pudelj itd. Pri teh pasmah se dlaka hitro zmatira, če ni redno česana, kar kužku povzroči nelagodje, saj ga dlaka zaradi vozlov zateguje. Dolgodlake pasme, kot so: samojeed, malamut, novofundlandec itd., menjajo dlako dvakrat letno. Če kužka ne urejamo redno, se lahko hitro pojavijo težave, bodisi zaradi vozlov ali pa končno zaradi stalnega praskanja, saj ga kmalu začne srbeti koža. Odvečna poddlaka namreč preprečuje, da bi koža dihala. Negovanje psa je ključno, saj mora biti kuža pripravljen na različne vremenske pogoje, tako poletne kot zimske temperature.

 

Kako spodbujate pozitiven in zaupen odnos med psom in frizerjem med obiskom salona?

Poskušava biti čimbolj sproščena, saj psi čutijo našo energijo. Nekateri psi za umiritev in sprostitev potrebujejo božanje in drugo crkljanje.

 

Kateri so najpogostejši izzivi pri negi psov?

Najpogostejši izziv je nega kužka, ki ni vajen nege. Zaradi strahu lahko grize, se ne pusti prijeti in s tem ovira celoten proces nege. Vsak kuža ima drugačen karakter, zato  se pojavljajo tudi različni izzivi.  Reden obisk pri frizerju omogoča kužku in frizerju lažje izvajanje nege tako, da ta postane prijetna rutina za oba.

 

Kako se odzivate na posebne zahteve lastnikov psov glede stila ali dolžine dlake?

Na začetku se vedno pogovoriva z lastniki kužkov, da ugotoviva, kakšne so njihove želje glede dolžine dlake. Nato skupaj poiščemo najboljšo možnost za njihovega kužka. Če ima kuža zelo zmatirano dlako, v tem primeru priporočava dolžino, ki je primerna za trenutno stanje njegove dlake, da kužku ne bi povzročali dodatnega nelagodja.

 

Kako pomembno je redno čiščenje ušes in krempljev za zdravje psov?

Z rednim pregledom in čiščenjem ušes lahko preprečimo pogosta vnetja. Ker so pasja ušesa poraščena, se v njih nabira umazanija, kar omogoča hitro razmnoževanje bakterij, glivic in pršic.

Krajšanje krempljev (pri tem ne smemo pozabiti na peti krempelj) je ključnoza zdravje kužka, saj lahko predolgi kremlji omejujejo njegovo gibanje, kar lahko vodi do težav pri hoji, vraščanja krempljev v blazinice in posledično bolečine v tačkah ali celo do deformacije sklepov.

 

Kakšni so vaši nasveti za nego psov med sezonskimi spremembami, kot sta izpadanje dlake ali suha koža?     

V tem času je pomembna tako notranja kot zunanja nega psa. Pri notranji negi lahko različni prehranski dodatki, kot so na primer lososovo olje, pasji kokos ali pasji česen, pomagajo blažiti težave s  prekomernim izpadanje dlake in suho kožo. Pri zunanji negi lahko psu pomagate z vsakodnevnim krtačenjem, ki odstranjuje odmrlo dlako in spodbuja zbrav sijaj kožuha. V tem obdobju je tudi priporočljiv obisk frizerja, ki lahko s svojim strokovnim znanjem še dodatno prispeva k negi in urejenosti psa. 

 

V. L., foto: Pasji salon Frišna šapca

 

Oglejte si tudi