Izberi drugo občino
Nazadnje izbrane občine

Poišči občino

Registracija
Napoved za sreda, 18.10.2017

pretežno jasno
Danes bo na Primorskem ter deloma na Notranjskem zmerno do pretežno oblačno, ponekod lahko občasno tudi megleno. Drugod bo precej jasno, jutranja megla se bo ponekod zadržala še dopoldne. Proti poldnevu bo začel pihati jugozahodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 19 do 24 stopinj C.
8°C | 22°C
četrtek, 19.10.2017
7°C | 22°C
petek, 20.10.2017
7°C | 20°C
sobota, 21.10.2017
9°C | 19°C
nedelja, 22.10.2017
9°C | 15°C
Opozorila
Sreda, 18.10.2017 ob 9h
Dodatnega opozorila ni.
8°C
22°C
pretežno jasno
Nahajaš se tukaj: Novice

Proračunu so prižgali zeleno luč


OBČINSKI SVET

| |
19.03.2015      18:38
A A

Proračunu so prižgali zeleno luč


Log - Dragomer, 18. marec 2015 – Log-dragomerški svetniki so, potem ko se je občina prve tri mesece financirala začasno, soglasno dvignili roke za proračun za letošnje leto. Na seji so se seznanili še s potekom dejavnosti za gradnjo kanalizacije in čistilne naprave ter med drugim opravili številna imenovanja v svete in skupine.


Deli:
Župan Miran Stanovnik je sejo začel z umikom dveh točk dnevnega reda, tako da je log-dragomerški občinski svet imel tokrat na mizah štirinajst točk. Sejo so svetniki začeli s potrditvijo cen najema šolskih prostorov za leto 2015, ki ostajajo enake kot lani, nadaljevali pa so jo z imenovanji v svete in skupine.

Imenovanja in glasovanja
Svetniki so na mize spet dobili predloga za imenovanje predstavnika v Svet javnega zavoda Zdravstveni dom Vrhnika. S to točko so se srečali že zadnjič, ko po zapletu ni bil izglasovan noben predstavnik. Naj spomnimo, da je svet na dveh tajnih glasovanjih Andreju Likarju in Hermini Šabanov dvakrat namenili popolnoma enako število glasov. Komisija je zato znova pozvala liste in stranke, naj posredujejo predloge kandidatov za predstavnika v ta javni zavod. Pravočasno sta prispela dva predloga, in sicer stari predlog za imenovanje Hermine Šabanov ter nov predlog za imenovanje dr. Simona Strgarja. Tokrat so svetniki glasovali javno, Hermina Šabanov pa je prejela več glasov ter bila tako imenovana za predstavnico v Svet javnega zavoda Zdravstveni dom Vrhnika, kjer je predsednikovala v preteklem mandatu.
Na seji so izmed sedmih prejetih predlogov za člane Sveta za varstvo uporabnikov javnih dobrin imenovali Branko Alič iz Dragomerja, Srečka Sečnika z Lukovice ter Metko Jurač, Jasno Vidakovič in Petra Vukoviča z Loga. Soglasno so potrdili tudi člane Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu, in sicer bodo svet sestavljali svetnik Franci Kozjek, Andrej Majcen s policijske postaje, Matevž Snoj iz Komunalnega podjetja Vrhnika, Helena Purkart iz osnovne šole, Dean Stepančič iz Medobčinskega inšpektorata in redarstva, Tanja Krušič iz občinske uprave ter Zdravko Trček iz Združenja šoferjev in avtomehanikov.
Potem ko je občinski svet na februarski seji v Lokalno akcijsko skupino za preprečevanje zasvojenosti v Občini Log - Dragomer imenoval štiri člane, so tokrat v to skupino imenovali še preostala dva. Do prejšnje seje namreč Komisija za mandatna vprašanja, volitve, imenovanja in administrativne zadeve ni dobila predlogov mladinskega kluba in župana, zato so ju ponovno pozvali, naj predlagata svoje kandidate. Tokrat sta do roka prišla oba predloga in svetniki so soglasno podprli Borisa Erklavca, ki ga je predlagal Mladinski klub Log - Dragomer, in Stevena Telzerowa, ki ga je predlagal župan.
Sledile so pobude in vprašanja svetnikov, nato pa so se ti mudili ter potrdili odločitev o nakupu zemljišč, po katerih pelje kategorizirana občinska cesta Na pobočju in V jami. Kot smo izvedeli, bi občina za te parcele odštela 22.256 evrov. »Sočasno z odkupom predmetnih zemljišč so lastniki pripravljeni podpisati tudi služnostno pogodbo za gradnjo sanitarne kanalizacije. Zadeva je urgentna, saj moramo pravočasno oddati vlogo za pridobitev gradbenega dovoljenja na Upravno enoto Vrhnika in vlogo za pridobitev evropskih kohezijskih sredstev za obdobje 2014–2020,« so pojasnili v gradivu za svetnike. Poudarili so še, da lastniki zemljišč ne prihajajo z Lukovice, s podpisom pogodbe pa bi bila omogočena gradnja fekalne kanalizacije za 11 hiš na Lukovici. O tej točki dnevnega reda so še pred občinsko sejo govorili na Odboru za prostorsko planiranje in gospodarjenje z nepremičninami, kjer so z nakupom sicer soglašali, se je pa ob tej točki razvila širša razprava. Tako je odbor občinski upravi naložil, naj do prihodnje seje pripravi grafični seznam kategoriziranih cest, ki so v občinski oziroma zasebni lasti, ter cest, ki niso kategorizirane.

Proračun je šel še čez drugo sito
Proračun za leto 2015 predvideva 2,814.392 evrov prihodkov, odhodkov je za dobra 2 milijona in pol, ustvarili pa bodo tudi proračunski presežek v višini 233 tisočakov. Skupaj s privarčevanimi sredstvi iz preteklih let naj bi občina na koncu leta imela kar 600.000 evrov presežka. Pri pripravi gradiva je občinski upravi pomagala delovna skupina za pripravo proračuna, ki jo vodi svetnik Gorjan. V času javne obravnave pa so, kot je bilo v navadi že v preteklosti, proračun na zboru občanov predstavili javnosti.
Letošnji proračun bo drugačen kot v preteklosti, poudarek bo na pripravi in dokončanju dokumentacije, ki bo osnova za uresničitev projektov. Večjih investicij ni predvidenih. V primerjavi s predlogom proračuna, ki ga je imel občinski svet na mizah februarja, je uprava v končno različico vnesla devet sprememb, štiri zgolj zaradi uskladitve z zakonskimi določili. Mesto v proračunu je znova dobila sanacija spodnjega dela Molščice, ki je bila že v proračunu za leto 2014, a lani ni bila realizirana. Za sofinanciranje investicije naj bi občina odštela 33 tisočakov. V proračun so dodali tudi sredstva za protipožarno investicijsko vzdrževanje. 40.000 evrov bodo namenili za vzdrževanje dveh gasilskih vozil, obnovo loškega gasilskega poligona ter toplotno in gradbeno obnovo gasilskega doma na Logu. V proračun so po novem uvrstili tudi prometno študijo ter sredstva za postavitev javne razsvetljave na Rimski cesti.
Občinski svet je zeleno luč dal tudi letnemu načrtu pridobivanja in razpolaganja s stvarnim premoženjem občine in kadrovskemu načrtu ter potrdil sklep, da v letu 2015 ni predvidena prodaja finančnega premoženja.
Svetniki so po hitrem postopku potrdili odlok o porabi koncesijske dajatve za trajnostno gospodarjenje z divjadjo v Občini Log - Dragomer, izčrpne informacije so dobili o poteku aktivnosti za gradnjo kanalizacije in čistilne naprave, soglasni pa so bili še pri potrjevanju letnega programa športa. Ta je podlaga za pripravo in objavo javnega razpisa za izvajanje športnih vsebin na območju občine. V primerjavi z lanskim letom v njem ni sprememb, razdeljenih bo le nekaj manj sredstev, in sicer 42.750 evrov.
Občinski svetniki se bodo do konca letošnjega leta sestali predvidoma še na petih rednih sejah, smo izvedeli iz programa dela občinskega sveta. Na mizah je svet imel pregled izvajanja sklepov občinskega sveta in pregled izvajanja drugih nalog, ki je sicer stalna točka rednih občinskih sej.
Ob koncu seje si je nekaj minut vzel še direktor občinske uprave Andrej Kos, ki je, ker konec aprila odhaja v pokoj, tokrat zadnjič pomagal pripraviti občinsko sejo.

V. L.


0 (Bodi prvi!)
Oceni članek

Povezani članki
NE ZAMUDI VEČ NOBENE POMEMBNE NOVICE ALI DOGODKA IZ TVOJEGA KRAJA! x
Naroči se na brezplačno tedensko e-izdajo in bodi na tekočem o dogajanju v tvoji občini Log - Dragomer!

100 % skrbno bomo varovali vašo zasebnost in odjavili se boste lahko kadarkoli!
Komentiraj novico

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!
Komentarji 0 komentarjev
Za ta prispevek še ni dodanih komentarjev. Bodi prvi!