Logo MojaObčina.si

Log - Dragomer

DANES
14°C
7°C
JUTRI
17°C
10°C
3628

Pod Lovrencem sanirajo plaz

Dragomer, oktober 2020 – Plaz Pod Lovrencem, ki se je sprožil ob katastrofalnih poplavah, bodo desetletje kasneje vendarle sanirali. Občina je letos poleti oddala vlogo za dodelitev sredstev za odpravo posledic naravnih nesreč za obnovo občinske ceste in komunalne infrastrukture ter v ta namen dobila 112 tisočakov. Dela potekajo že od 18. septembra. 

Septembra 2010 so dobršen del Slovenije prizadele katastrofalne poplave, pod vodo je bil Dolgi most in Vič, v hišah so ostali ujeti prebivalci Lip in Črne vasi, povodenj je pustošila po Vipavski dolini in Dolenjskem, kritično pa je bilo tudi v Posavju. Poplavam se niso izognili niti v občini Log - Dragomer, kjer sta poplavljali Malenščica in Molščica, v Dragomerju Pod Lovrencem pa se je utrgal plaz, ki je ogrožal dve stanovanjski hiši. »14 dni skupaj je deževalo, teren je bil razmočen in rob, kjer se je kasneje sprožil plaz, je dobil vse to nase,« se tistih dni v sredini septembra 2010 spominja Danilo Čamernik, lastnik spodnjega ogroženega objekta. »Plaz je šel dol za okoli meter in pol ter zemljo potisnil čisto do hiše. Cesta, ki gre za hišo, je bila zasuta in popolnoma neprevozna.« Žarišče plazu je bilo nad hišo Pod Lovrencem 3, ki jo je ogrožal plitvi in globoki plaz, medtem ko je zgornji objekt ogrožala predvsem drsina, ki je imela odlomni rob na sredini dvorišča. »Plaz je potegnilo v smeri proti našemu dvorišču, v smeri plazenja se je škarpa posedla za 10 do 20 centimetrov in s tem se je zamaknilo tudi odvodnjavanje. K sreči je bila škarpa kvalitetno izvedena, kar je pokazalo tudi geološko poročilo, in se vse skupaj ni utrgalo,« so nam povedali lastniki zgornjega objekta. Na dvorišču so še vedno dobro vidne  razpoke ter sledi posedanja terena. »Mi, ki spremljamo teren, vidimo, da se ta še vedno spreminja, razpoke so iz leta v leto večje, razmere se ob vsakem deževju slabše,« nam je povedal Gregor Čamernik. 

 

Na sanacijo čakali deset let

»V mesecih po sprožitvi plazu je bilo grozno. Nič več nisem vedela, ali je varno živeti v hiši ali ne. Res me je skrbelo,« nam je življenje po sprožitvi plazu opisala Anica Čamernik. Da bi zavarovali oba objekta in preprečili nadaljnjo drsenje plazu, so na občini takoj po naravni nesreči naročili polivinil, s katerim so prekrili teren. »Dolgo časa je bilo zemljišče prekrito, kmalu so izvedli še geološke raziskave ter s pomočjo vrtanja v globino izdelali poročilo,« nam je povedal Danilo Čamernik. To je pokazalo, da zaradi znatnih premikov plazine obstaja velika verjetnost zdrsa gmote plazu in ogroženosti objekta. Lastnica zgornjega objekta nam je povedala, da je vložila veliko truda, da je prišlo do sanacije. Verjame, da do nje ne bi prišlo, če ne bi vztrajno pisala in hodila od Poncija do Pilata s prošnjo, da bi plaz vendarle sanirali. »Sedaj sem zadovoljna in vesela, da moja požrtvovalnost in trud ni bil zaman,« je še dodala. Občina je sicer v prvih letih večkrat izbrala izvajalca sanacije plazu, a ker sredstev v svojem proračunu za ta namen ni imela in, kot nam je povedala Anica Čamernik, leta 2011 zamudila rok za oddajo vloge za dodelitev sredstev za sanacijo posledic poplav iz leta 2010, se leta ni zgodilo nič. 

»Situacija se je zdaj kar naenkrat začela premikati. Pravzaprav sem že obupal, da bo do sanacije sploh kdaj prišlo,« nam je še povedal lastnik spodnjega objekta. Podobno zgodbo so nam povedali tudi lastniki zgornjega objekta, ki so bili prav tako presenečeni, da se je deset let po sprožitvi zgodba začela odvijati v pravo stvar. »Mi smo res nastradali. To je bilo res nujno in skrbelo me je, da bo enkrat odprlo steno in bo vse skupaj padlo dol. Zdaj bomo po desetih letih lahko končno lažje zadihali in si znova uredili dvorišče,« je pojasnila Čamernikova ter dodala, da so strokovnjaki ugotovili, da urejanje dvorišča naj ne bi bilo smiselno, dokler ne bo zgrajena kamnita zložba, ki bo ustavila drsenje terena. Oboji so bili veseli in zadovoljni z odzivom občine. »Na občini so zelo fleksibilni, dobri sogovorniki, sočustvujejo z nami in najdejo kompromis, zato se jim resnično zahvaljujem,« je dodal Danilo Čamernik. Občini se je za opravljeno delo zahvalila tudi zgornja soseda, ki je povedala, da je vodstvo občine zaslužno, da se projekt sanacije odvija. »Zdajšnji župan in zdajšnja zasedba Občinske uprave, ki to ureja, je prisluhnila našim redkim težavam v naši občini in sanacijo tudi pripeljala do uresničitve. Vsi vidimo, da je ob sedanjem vodstvu občina z mrtve točke začela uresničevati razvoj občine, želje in potrebe občanov na več področjih. Le tako naprej,« se je vodstvu zahvalila Anica Čamernik.

 

Plaz bodo reševali s kamnito zložbo

Občina je pozorno spremljala razpise, s katerimi bi pridobili sofinancerska sredstva, saj je sanacija plazu velik finančni zalogaj. Spomladi se je pokazala možnost sofinanciranja s strani Sektorja za zmanjševanje posledic naravnih nesreč. Jeseni pa je temu sledil podpis pogodbe o sofinanciranju. Občina Log - Dragomer je izvajalca za sanacijo plazu Pod Lovrencem izbrala poleti po postopku oddaje naročila male vrednosti. Ponudbo so oddali štirje izvajalci, cene za sanacijo pa so se gibale od 119.004 do 169.692 evrov brez DDV. Izbran je bil najcenejši ponudnik, Komunalne gradnje, ki bo dela opravil za 119 tisočakov. V okviru izvedbe sanacijskih ukrepov bodo zgradili kamnito zložbo v dolžini okoli 100 metrov, ki bo visoka tudi 5 metrov. Da bi zadržala plazenje terena, bo zložba v teren zasidrana z 41 osem metrov dolgimi armiranobetonskimi piloti. V okviru sanacije bo urejeno še odvodnajvanje.

Sanacija plazu se je začela 18. septembra. Izvajalec je dela začel z ureditvijo popolnoma nove dostopne poti za delovne stroje. Takoj po vzpostavitvi poti so se dela nadaljevala. Trenutno izvajalec izvaja kamnito zložbo in pilote fi 40 cm. Izvedeno je okoli 15 m kamnite zložbe in okoli četrtina pilotov. »Treba bo izvesti še cca 100 m kamnitega zidu in ca, 41 pilotov fi 40 vm ter odvodnjavanje. Zaključek del je planiran konec novembra 2020. Trenutno dela potekajo po terminskemu planu,« so nam pojasnili na Občinski upravi. »Za hišo in v okolici je sedaj sicer precej razkopano, a tako pač je, ko se dela. Še v sanjah si nisem mislil, da bodo za hišo kdaj peljali deset ton peska, ko pa jaz še s samokolnico nisem mogel okrog nje,« je razložil Danilo Čamernik, ki pravi, da je glede na sedaj videno, izbran izvajalec, ki ve, kako se stvarem streže. Podobno so opazili tudi lastniki zgornjega objekta. »Že po delovnih strojih, ki so jih pripeljali izvajalci, se vidi, da bodo dela opravljena profesionalno in da bo sanacija takšna, kot je treba,« je povedal Gregor Čamernik. Kvaliteta življenja bo, ko bo končana sanacija, po desetih letih nočnih mor, bistveno boljša. »Sanacija plazu bo zame zagotovo velik plus,«  je povedal Danilo Čamernik. Z njim se strinjajo tudi njegovi zgornji sosedje, ki pa so dodali, da se s postavitvijo škarpe sanacija posledic plazu zanje ne bo končala. »Nas čaka urejanje dvorišča, urejanje odvodnjavanja ter upamo, da vsaj delno ureditev v stanje pred to naravno nesrečo.« 

 

Vesna Lovrenčič, foto: V. L. 

Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi