Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
18°C
6°C
Oceni objavo

Uspešno izpeljan virtualni zbor članov Društva Dvig

Nova izkušnja, zbor članov v virtualnem okolju! Resda se ga je udeležila komaj tretjina članov in smo začeli zbor s polurnim zamikom. Nekaj članov je imelo težave s prijavo v Zoom čakalnico, to pa je bila tudi edina težava s sodobno tehnologijo.
Letošnjo pripravo na poročanje o opravljenih izobraževalnih dejavnostih in projektih smo najprej začeli s stavkom: »Delovanje je bilo zaradi epidemije močno okrnjeno«, potem pa smo ugotovili, da to ne drži. Uspelo nam je izpeljati veliko večino programov v celoti, le nekaj v zmanjšanem obsegu in smo zaprosili financerje, da nam podaljšajo rok za realizacijo. Dobili smo pozitiven odgovor in verjamemo, da nam bo to uspelo. Zastalo je samo učenje francoščine in španščine, odpadle so tudi vse predstavitve dosežkov DVIG-a na prireditvah ob občinskem prazniku in na mednarodnih prireditvah.
Kaj smo naredili v letu 2020, nam je predstavila Predsednica Nika Gams.


Tuji jeziki, bralni krožki

Izpeljali smo: oba tečaja angleščine v načrtovanem obsegu; tečaj ruščine v zmanjšanem obsegu.
V bralnem krožku so člani, podobno kot v predkoronskih časih, spoznali dela 6 slovenskih avtorjev, odpovedati pa so se morali obiskom pisateljev in pohodov po poteh njihovih literarnih junakov; v NČ ste lahko vse leto prebirali dnevniške zapise bralnega krožka;
Bralni krožek za najmlajše Od pravljice do lutke smo izpeljali v zmanjšanem obsegu  malčki so spoznali dve novi slovenski pravljici in izdelali lutke pravljičnih junakov, a bomo zamujeno nadoknadili do konca maja 2021. 
V načrtovanem obsegu smo izpeljali študijske krožke Živim v Sloveniji, Podnebne spremembe – mit ali resnica, Pogovori z Darjo Rojec, Slovenska in svetovna kulturna dediščina; v ŠK Iskanje identitete kraja pa smo dokončali delo iz leta 2019.
Seveda so se mentorji in člani ŠK morali najprej naučiti uporabe Zooma. Na prvih Zoom srečanjih smo imeli nekaj težav pri vključevanju v Zoom učilnico, včasih so nam odpovedali mikrofoni, spet drugič kamere. Ampak zdaj smo že vsi skupaj pravi mojstri. Hvala mentorjem, ki so se tako hitro naučili uporabljati Zoom, in čestitke vsem študentom, ki so ugriznili v učenje v virtualnem okolju. Člane, ki jih doslej nismo uspeli nagovoriti k učenju v virtualnih okoljih, pa bomo ponovno nagovarjali, naj se nam pridružijo.
V ŠK Živim v Sloveniji smo člani na desetih srečanjih spoznavali življenjske pripovedi naših sokrajanov, ki so prišli k nam iz drugih držav: Steve Telzerow iz ZDA, Bogumila Pavlin s Poljske, Borka Jerman Blažič iz Makedonije in Rosario Pecoraro iz Italije. Njihove pripovedi so objavljene v 6. številki revije Pogovori z občani. Hvala Dragici Krašovec in Danici Jazbinšek za vodenje pogovorov, še posebna zahvala Dragici za zapise pogovorov. In zahvala sponzorjem, ki so omogočili tisk revije. Del sredstev smo pridobili na državnem javnem razpisu. Revijo lahko naročite na dvig@iold.si
V ŠK Podnebne spremembe – mit ali resnica so člani s študijem in predstavljanjem gradiv o podnebnih spremembah poglobili svoje znanje in tudi zavedanje, da na podnebne spremembe ne vplivajo le naravni procesi, ampak tudi človek s svojim delovanjem. Vsa študijska gradiva o problemu taljenja ledenikov, ledenikih na Arktiki in Antarktiki, o knjigi B. Videmška Plan B za Slovenijo, o filmu Al Gora Neprijetna resnica in filmu Nekoč je bil ledenik, o primerih dobrih praks daljinskega ogrevanja v Sloveniji, si lahko preberete na naši spletni strani iold.si. 
V ŠK Pogovori z Darjo Rojec so se člani osredotočili na ravnanje v času epidemije in o tem, kako krepiti naš imunski sistem.
V ŠK Slovenska in svetovna kulturna dediščina so člani spoznali homerski svet bronaste dobe in sledove grške antične kulture na slovenskih tleh, zgodbe o vojni in miru (Iliada) in korenine slovenskega jezika (o delovanju Cirila in Metoda).
V ŠK Iskanje identiteta kraja, ki je deloval v letu 2019, so člani pripravili anketo za učence naše osnovne šole, s katero želimo pridobiti njihova mnenja o življenju v naseljih naše občine. Izpeljava anketa ni bila mogoča. 
V kratkih nekarantenskih obdobjih nam je uspelo izpeljati intervjuje z našimi devetdesetletniki: Antonom Debeljakom, Tonetom Požarjem, Terezijo Mavsar, Frančiškom Rusom in Bernardo Toplak in jih objaviti v posebni izdaji Pogovorov Kolo življenja. Žal eden od intervjuvancev ni dočakal izida revije, smo mu pa polepšali zadnje dneve življenja s prebiranjem zapisanega. Odpovedati smo morali sprejem intervjuvancev pri županu, ki so se ga vsi, brez izjeme, zelo veselili. Iskreno se zahvaljujemo zapisovalcem intervjujev Julki Vahen, Dragici Krašovec, Darijanu Novaku in Danici Jazbinšek ter Jasni Vidakovič. In hvala tudi občini, ki je omogočila tisk revije. 
Novost v letu 2020 je izdaja pesniške zbirke Šepet barja, ki jo je ilustriral Gorazd Vahen. Enajst pesnikov, starih od 16 do 90 let  Alenka Logar Pleško, Jože Jesenovec, Dragica Krašovec, Ivan Armič, Helena Kavčič, Stanka Dimc, Jože Zver, Alenka Zavodnik Kristan, Angelca Svete, Vesna Pogačar (učenka naše osnovne šole), Zdravko Pečan in Pave Zaninović  nam razkriva intimna iskanja, spraševanja, nostalgijo za domačim krajem, spomine na mladost, ljubezen … Avtorjem je zbirko podelil župan, g. Miran Stanovnik na sprejemu, našim sokrajanom smo jo predstavili na dveh literarnih večerih (v Dragomerju in na Logu) in širši javnosti v Cankarjevi knjižnici na Vrhniki. Zbirko lahko naročite na dvig@iold.si.
V Cankarjevi knjižnici smo pripravili razstavo slikarke Julije Kuznetsove, med nas je prišla iz Rusije, a je bilo kmalu po odprtju zaukazano zaprtje knjižnice, tako da so slike samevale. S kulturnim programom smo obeležili zaprtje razstave naše slikarke Emilije Erbežnik, prav tako v knjižnici. 
Dejavni smo bili tudi na nacionalnih dogodkih. Nacionalni mesec skupnega branja, namenjen je skupnemu razmisleku in ozaveščanju o pomenu branj, bralne pismenosti in bralne kulture, smo počastili v Cankarjevi knjižnici na Vrhniki. Naši pesniki Dragica Krašovec, Jože Jesenovec in Jože Zver so prebirali svoje pesmi iz Šepeta barja, literarni dogodek so obogatili Tamburaši iz Borovnice, ki jih vodi naš sokrajan Jože Zver. 
Teden pisanja z roko, osrednja tema je bila V naši družini radi pišemo z roko, smo obeležili v sodelovanju z našim vrtcem. Malčki, otroci, starši, stari starši so prispevali 54 zapisov, ki smo jih objavili v brošuri Pisali smo z roko, Dragomer, 2020. 
Medgeneracijsko sodelovanje  pomoč učencem je potekala, vendar v majhnem obsegu. Zaradi korone nismo imeli stikov z OŠ, iz izkušenj pa tudi vemo, da se le malo učencev odloči za to vrsto pomoči, ki poteka vsak teden od začetka šolskega leta do maja. Tisti pa, ki so se z nami učili v preteklih letih, to nadaljujejo tudi kot dijaki v srednji šoli. Pomoč jim pomaga k boljšemu uspehu. 
Novo medgeneracijsko dejavnost v letu 2020 – individualno učenje uporabe pametnega telefona (mentor Primož Noe) je korona ustavila po treh srečanjih. 
Izobraževanje mentorjev  vsi Dvig-ovi mentorji so se usposobili za uporabo zooma, večina na tečajih, nekaj pa kar doma z otroki in vnuki. Na nacionalnem posvetu ob Nacionalnem mesecu skupnega branja, namenjen je bil skupnemu razmisleku in ozaveščanju širše javnosti o pomenu branja, bralne pismenosti in bralne kulture, smo dobili potrditev, kako pomembno vlogo opravljamo z bralnim krožkom Od pravljice do lutke. Na dvodnevnem letnem posvetu izobraževanja odraslih sta mentorici spoznavali pomen umetne inteligence in prihodnosti vseživljenjskega učenja, ključne instrumente za podporo okrevanju Evrope ter položaj izobraževanja odraslih v času covida 19.
Nika Gams in Olga Drofenik

Oglejte si tudi