Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
18°C
6°C
Oceni objavo

PD Rega na Dobrči

V nedeljo, 12. maja, smo se planinci PD Rega odpravili na Dobrčo. Z osebnimi avtomobili smo se odpeljali proti Tržiču, natančneje, do vasi Brezje pri Tržiču (677 m), ki jo je vodnik Aleš izbral za izhodišče. Po makadamski cesti smo prispeli do odcepa proti Dobrči, ki je ena najbolj obljudenih gorenjskih gora. Je zadnji greben Kamniško-Savinjskih Alp, ki je prek Prevala povezan s Karavankami. Že na začetku smo se vzpenjali po strmi, vijugasti, kamniti in gruščnati poti skozi gozd, odprl pa se je prvi razgled na Ljubljansko kotlino in Jelovico. Nato pa smo pohod nadaljevali po položnejši poti med bukovimi drevesi, gosto prepleteni s koreninami. Oddahnili smo si na jasi za vzletišče zmajarjev in padalcev, na Poldetovi klopci za počitek (najljubši klopi pokojnega igralca Poldeta Bibiča). Razgled na Dobrave, Ratitovec, Jelovico in druge vrhove nam je malce zameglila gosta, bela megla. Aleš nas je z nasmehom pripravil na zelo strm vzpon prek gozdnega pobočja. Očarani nad čudovitimi deli poti smo naposled premagali cikcakasto strmino. Mimo lesene koče smo sledili uhojeni poti skozi lišajast smrekov gozd, pri čemer smo si lahko ogledovali velika mravljišča. Dosegli smo kamniti vrh Dobrče (1.634 m), ki ga krasijo lesene klopce in ima vpisno skrinjico, Aleš pa je pokazal na vidne vrhove Julijskih Alp, Stol, greben Košute in bližje na Storžič.

Strmine so bile zdaj za nami, prav tako kratek počitek in razgled. Prečkali smo gozdno poseko, prestopili vratca v ogradi in se znašli na Podgorski planini, kjer so cveteli spomladanski svišči. Mimo lovske in pastirske koče smo se spustili do vrha Koče na Dobrči (1.478 m). Zasijalo je močno sonce. Megla se je podila sem in tja. Odpirali so se razgledi na Julijske Alpe, Triglav in Spodnje Bohinjske gore. Nasmejan in zgovoren oskrbnik koče Milan je poskrbel za zelo prijazno posrežbo. Koča je znana po velikih porcijah domače hrane, kot sta jota in ričet.

Sončni žarki so nas še vedno prijetno greli, a čas je bil za vrnitev v dolino. Pri Poldetovi klopci smo izkoristili še zadnjo priložnost za daljši počitek in druženje v lepem vremenu. Sestopili smo po poti do izhodišča, vasi Brezje pri Tržiču.

Z vodnikom Alešem smo tako prehodili najlepše gozdne in skalne poti. Strmim vzponom, ki jih je nudila Dobrča, kar ni bilo konca. Na začetku je kazalo, da bo vreme slabše, s kapljicami dežja. Aleš pa nas je potolažil z besedami: "Boste videli, na vrhu nas čaka sonce." In res je bilo tako. Bili smo prijetna in zadovoljna družba.

 

Lili

 

PGD REGA, predviden plan pohodov:

 

JULIJ

•          Velika planina (1.666 m) – L (družinski): 7. 7. 2013 (vodi Jože)

•          Korošica (1.889 m), Ojstrica (2.350 m) – ZZ (2 dni): 27.–28. 7. 2013 (vodi Sašo)

 

AVGUST

•          Dolina Triglavskih jezer – ZZ (družinski, 2 dni): 17.–18. 8. 2013 (vodi Jože)

•          Tradicionalni pohod na Triglav (2.854 m) – ZZ (3 dni): 30. 8.–1. 9. 2013 (vodijo Sašo, Aleš, Jože)

 

 

 

Oglejte si tudi