Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
8°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

Gasilska reševalna ekipa z novimi močmi

Gasilcem reševalcem iz Občine Log - Dragomer, ki delujejo pod vodstvom Tomaža Požarja, so se letos pridružili novi usposobljeni reševalci, prvi posredovalci, ki so uspešno zaključili tečaj Reševalne postaje Ljubljana. Ekipo 22 gasilcev reševalcev je okrepilo 10 novih obrazov, ki naj bi se ekipi pridružili na rednih mesečnih vajah.
Zgodba o ekipi prve pomoči v Občini Log - Dragomer se je v občinskem Štabu civilne zaščite začela leta 2012. Takrat je občinski štab CZ sodeloval na državni vaji, na kateri so spoznavali ranljivost območja Občine Log - Dragomer v primeru potresa 8. stopnje po Richterjevi lestvici. Namen vaje je bil oceniti stanje na tem področju, vključno z vodenjem in organiziranjem različnih aktivnosti ter določanjem prioritet pri reševanju. Kot nam je pojasnil namestnik poveljnika občinskega Štaba CZ, Domen Rozman, se je ob vaji izkazalo, da v primeru močnejšega potresa zdravstvene službe z Vrhnike in iz Ljubljane ne bi pravočasno prišle na kraj nesreče in tako na bi mogle zadovoljivo pomagati prebivalcem naše občine: »Ugotovili smo, da je na področju prve pomoči in tehničnega reševanja vrzel, ki jo je treba zapolniti. Že ves čas imamo na tem področju podporo gasilcev in prejšnjega župana, z zdajšnjim županom pa seveda to zgodbo nadaljujemo.« Dodal je, da želijo v štabu doseči zadovoljivo število reševalcev, ki bodo ne samo dobro usposobljeni, temveč tudi primerno opremljeni za potrebe tovrstnih posredovanj. 

Novi reševalci se bodo pridružili že delujoči ekipi
Reševalna ekipa deluje v okviru prostovoljne gasilske organizacije. »Gasilci so včasih večinoma le gasili požare, danes pa pomagajo tudi s tehničnimi in drugačnimi posegi pri več ali manj vseh naravnih ter preostalih nesrečah in so ključni tudi pri reševanju,« je pojasnil Rozman. Ekipi 22 reševalcev, ki so se usposobili na tečaju za prvega posredovalca, ki ga izvaja Reševalna postaja Ljubljana, oziroma na tečaju za bolničarja pri Rdečem križu, se je pridružilo še deset prostovoljcev. Tečaj za prvega posredovalca, ki ga izvaja Reševalna ekipa iz Ljubljane, je opravljalo 14 občanov, štirje so že bili del reševalne ekipe in so s tem tečajem le dopolnili svoje znanje, deset jih je bilo novincev, poleg njih pa so tečaj opravljali še občani drugih občin. Kot nam je povedal Rozman, so si v občinskem Štabu CZ prizadevali, da bi se odzvalo čim več prostovoljcev iz gasilskih vrst. 
Ob koncu tečaja je Anton Posavec z Reševalne postaje Ljubljana dejal, da so tečajnike poskušali čim bolj praktično naučiti prve pomoči: »Mi bi vas, certificirane prve posredovalce, zelo radi aktivno vključili v vsakdanje dejavnosti. Vedeti morate, da je ni države na svetu, ki bi imela tako dobro organizirano nujno medicinsko pomoč, da bi bila ta popolnoma samozadostna. Zato si želimo, da bi se tudi prvi posredovalci vključili v državna preverjanja.«
Vsi udeleženci so tečaj uspešno opravili, mi pa smo jih obiskali ob podelitvi diplom. Kot je ob tej priložnosti povedal Vinko Keršmanc, predsednik GZ Vrhnika, je sistem zaščite in reševanja pomembno področje, kjer se združujejo vse sile, namenjene pomoči ljudem v stiski, v nesreči in tudi smrtni nevarnosti. »Mislim, da je prav gasilska organizacija tista, ki je nosilec teh aktivnosti in organizirano pristopi do ljudi. Želim, da bi bila vaša pripravljenost pomagati sočloveku v nesreči res tista pristna pripravljenost, ki bo odlikovala tako vas kot gasilsko organizacijo, katere članice in člani ste. Zagotovo je pomembno, da se ves čas izobražujemo ter pridobivamo in obnavljamo znanja. Tako se boste v situaciji, ko bo potrebno reševanje, znašli in znali ustrezno zaščititi sebe ter pri tem pomagati ljudem, ki so odvisni od vaše strokovnosti, vašega znanja, usposobljenosti in ne nazadnje tudi od vaše pripravljenosti, da žrtvujete svoj prosti čas, ki je še kako pomemben za razvoj in tudi za sistem, kakršnega gasilska organizacija goji že več kot 145 let.« 
Pavel Remškar, poveljnik Občinskega gasilskega poveljstva, se je razveselil izredno dobre udeležbe na tečaju in se pošalil: »Zdaj je v petletnem planu nabava gasilskega reševalnega vozila. Mišljen je kombi, ker pa vas je tako veliko, se bojim, da bo potreben kar avtobus,« in jim zaželel, da jih volja do pomoči sočloveku nikoli ne bi minila. »Hvala za vas čas, za vašo voljo videti stisko ljudi in znati pomagati, kar danes pomeni ogromno. Želim vam čim manj intervencij; če bodo, verjetno ne bodo lahke, saj imamo obe cesti, imamo kmetije, imamo gozd, in nesreč je lahko ogromno. Vem, da bo vodja reševalcev Tomaž Požar ekipo dobro sestavil, da bodo člani samozavestni in polni znanja tudi v prihodnje.« Podobno je razmišljal Rozman, ki se je prostovoljcem zahvalil, da so si vzeli čas za izobraževanje, da bodo svoj prosti čas tudi v prihodnosti namenjali za usposabljanje ter da želijo pomagati sočloveku. »Mi bomo še naprej sodelovali z vami v smislu opremljanja in usposabljanja. Delali boste v sklopu gasilskih društev, te enote, ki že deluje, in upam, da vas bomo uspešno opremili z opremo ter da vas bomo čim manj potrebovali v pravih situacijah in čim več na vajah.« 

V enoti gasilcev reševalcev je 32 prostovoljcev
Novi in stari gasilci reševalci se pod vodstvom Tomaža Požarja srečujejo na rednih mesečnih vajah, ki potekajo vse leto. Pridobljeno znanje utrjujejo s praktičnimi vajami in predavanji. Trenutno so se pri vajah, glede na to, da prihaja sezona motoristov, osredotočili na pomoč motoristom. »Pravilno snemanje čelade, obvoj in oskrba ponesrečencev. Podobno se posreduje tudi pri padcih s kolesi, vemo, da se kolesarji veliko vozijo po hribih in po gozdu, kjer je nevarnost padca večja, tako da se usposabljamo za take primere nesreč,« je povedal vodja gasilcev reševalcev in dodal, da na vajah več pozornosti posvečajo sezonsko aktualnim temam.

Kot nam je povedal Požar, bodo svoje znanje morali še obogatiti in nadgraditi, a so vsekakor usposobljeni za oskrbo manjših poškodb in pomoč z defibrilatorjem. Občina Log - Dragomer je na predlog občinskega Štaba civilne zaščite lani nabavila učni defibrilator, na katerem se urijo gasilci reševalci, obe gasilski društvi pa imata tudi dva prava defibrilatorja, ki ju lahko uporabita v primeru reševalne intervencije. Kar je, ker v teh primerih štejejo minute, lahko tudi vprašanje življenja in smrti.
Izvedeli smo še, da gasilci reševalci lahko nudijo tudi podporo reševalcem nujne medicinske pomoči, ki na kraj nesreče pridejo z reševalnim vozilom. Načinov pomoči je več, to je denimo tudi posredovanje informacij o stanju poškodovanca v primeru, ko reševalno vozilo potrebuje več časa, da pride do kraja nesreče. »Povemo jim na primer, kakšen je pulz poškodovanca, kakšen je sum poškodbe oziroma bolezni, in tako lahko reševalci hitreje organizirajo svoje delo.« Veliko podpore reševalnemu vozilu lahko nudijo tudi pri iznosu ponesrečencev. »Z reševalnim vozilom običajno prideta samo dva reševalca in zdravnik. To je lahko težava v primeru, ko je treba bolnika iznesti iz višjega nadstropja, ko so pri nošenju ponesrečenca po stopnicah potrebni štirje ljudje, če ponesrečenca priključijo še na infuzijo in aparature, pa takoj potrebujemo še petega in šestega, in tu lahko pomoč ponudimo mi,« nam je povedal Tomaž Požar. 
Ekipo prvih posredovalcev posamičnega prostovoljnega gasilskega društva aktivira Regijski center za obveščanje (112) v skladu z operativnim načrtom aktiviranja gasilskih enot v Občini Log - Dragomer. Svoje znanje so do zdaj uporabili pri dveh posredovanjih, je še pojasnil Požar. Dolgoročni cilj gasilcev reševalcev je dobra usposobljenost za posredovanje v primeru potresa, tudi ob prometnih nesrečah in nesrečah v gozdu. Želijo si čim več vaj in čim manj resničnih posredovanj ter da bi se krog znanja širil tudi v prihodnje.

 

V. Lovrenčič

 

Oglejte si tudi