Logo MojaObčina.si
DANES
22°C
7°C
JUTRI
27°C
8°C
Oceni objavo

Občina se pridružuje projektu za omogočanje multimodalne mobilnosti oseb z različnimi oviranostmi

Log-Dragomer, 27. februar 2024: Občina Log-Dragomer se je pridružila vseslovenskemu projektu Omogočanje multimodalne mobilnosti oseb z različnimi oviranostmi, ki spodbuja vključevanje oseb z različnimi invalidnostmi ter ozavešča o njihovih potrebah po dostopnem fizičnem in digitalnem okolju.

Projekt, ki ga izvaja Geodetski inštitut Slovenije (GI), vodi in financira pa Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo (MOPE), poteka že od leta 2016 in je doslej pritegnil skoraj 80 občin s skupaj več kot 1,4 milijona prebivalcev. Glavni cilj projekta je občine spodbuditi, da v svojih urbanih okoljih zagotovijo ustrezno dostopnost in vključevanje v družbene dejavnosti vsem občanom in ostalim obiskovalcem. Tako naj bi ljudem z različnimi oviranostmi, kot so: gibalno ovirani, slepi, slabovidni, gluhi in naglušni ter starejši, omogočili samostojno mobilnost in dostopnost v javnem prostoru.

V okviru projekta bodo strokovnjaki Geodetskega inštituta Slovenije (GI) v sodelovanju s predstavniki invalidskih društev, ki najbolje vedo, katere so najbolj kritične točke, na terenu izvedli zajem  podatkov o fizični dostopnosti občinske infrastrukture. Zbrane podatke s terena bodo nato obdelali in prikazali v pregledovalniku podatkov Dostopnost prostora (https://www.dostopnost-prostora.si/),  kjer so na enem mestu enotno prikazani podatki o fizični dostopnosti urbanih prostorov v vseh sodelujočih občinah. Zajeti podatki o dostopnosti  (pločnikov, cest, križišč, toaletnih prostorov, parkiranih mest, javnih stavb, postaj in postajališč) so vsem uporabnikom na voljo brezplačno. Invalidom omogočajo boljšo mobilnost, upravljavcem infrastrukture pa služijo kot podlaga za odpravo ovir v urbanih prostorih.

Cilj projekta je vključiti vseh 212 občin, saj to  bistveno prispeva k večji mobilnosti ranljivih skupin, kar vodi v boljšo  kakovost življenja in k večji integraciji invalidov v družbo.

V. L.




Oglejte si tudi