Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
6°C
NED.
23°C
8°C
Oceni objavo

Občina blizu gradnje doma upokojencev?

Log - Dragomer, 16. junij 2020 – Občini Log - Dragomer bi lahko na področju celostne oskrbe starejših občanov padla sekira v med. Občinski svet je na junijski redni seji podprl amandma k rebalansu proračuna, s katerim so na državo prenesli občinsko zemljišče in tako odprli možnost za pripravo projektov za odprtje enote Doma starejših občanov Vrhnika v neposredni bližini osnovne šole. Občina bi v projekt vložila le zemljišče, DSO Vrhnika pa bi v primeru, da bi bil uspešen na razpisu, s pomočjo sofinanciranja zgradil enoto doma starejših občanov.
Pred občino Log - Dragomer je nov izziv. Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je objavilo javni razpis za sofinanciranje vlaganj v infrastrukturo, namenjeno izvajanju dnevnih oblik varstva in za zagotavljanje začasnih namestitev za starejše. Razpisani so trije roki za oddajo vlog, prvi je bil 24. junija, drugi bo avgusta, skrajni pa 16. oktobra. Predvideno je sofinanciranje 30 projektov v skupni višini 21,5 milijona evrov, ki bodo sofinancirani iz javnih sredstev v višini do 100 % realiziranih upravičenih stroškov projekta. Prijavitelj pa je opravičen do največ 1,4 milijona evrov sredstev.

»Izziv priti do enote javnega zavoda doma za upokojence se nam je približal tako zelo, da ga lahko zagrabimo z roko, zato smo se odločili, da gremo temu izzivu naproti. Začelo bi se s postopki za izgradnjo in pridobitev enote, podaljška Doma starejših občanov Vrhnika, v katerem bi organizirali dnevno varstvo starejših občanov,« je na seji pojasnil župan Miran Stanovnik. Izvedeli smo, da je nosilec projekta lahko le pravna oseba s sedežem v Republiki Sloveniji, ki opravlja dejavnost nastanitvenih ustanov za oskrbo starejših in invalidnih oseb, torej v tem primeru Dom starejših občanov Vrhnika, ki mora imeti v lasti primerno zemljišče. »V primeru, da lahko kandidiramo na tak razpis, je občina dolžna, da na državo, torej na DSO Vrhnika, brezplačno prenese zemljišče, kar bi bil tudi edini vložek v to pridobitev. Pri tehtanju argumentov smo ugotovili, da se to splača in da je prav, da napnemo vse sile, da ta cilj dosežemo,« je še povedal župan. Svetniki so amandma, ki je omogočil brezplačni prenos zemljišča na državo soglasno podprli in tako naredili prvi korak za začetek projekta. Projektu je dal zeleno luč tudi Svet DSO Vrhnika, ki bo pripravil vso potrebno dokumentacijo za pridobitev gradbenega dovoljenja. Občina je na DSO Vrhnika prenesla zemljišča 24. junija, pogodba pa ima več varovalk, da občina zemljišče pridobi nazaj, če projekt ne bo realiziran.

VL 

Oglejte si tudi