Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
6°C
NED.
23°C
8°C
Oceni objavo

Bolj zdravi od povprečja

Nacionalni inštitut za zdravje (NIJZ) je že šestič zapored pripravil publikacijo Zdravje v občini. Letošnja rdeča nit je tematika duševnega zdravja. Podatki glede zdravstvenega stanja občanov občine Log - Dragomer pa so zelo spodbudni, izsledki kažejo, da je zdravje občank in občanov boljše od slovenskega povprečja.

Prikaz Zdravje v občini 2021 je namenjen pregledu ključnih kazalnikov zdravja v občini v primerjavi s slovenskim in regionalnim povprečjem. Okolje, v katerem ljudje bivajo in delajo, namreč pomembno vpliva na njihovo zdravje. S prikazom zdravstvenega stanja želijo na NIJZ spodbuditi deležnike na lokalni ravni, zlasti odločevalce, pri njihovih aktivnostih za promocijo in krepitev zdravja svojih prebivalcev.

Letos so se osredotočili na duševno zdravje. Kot so zapisali v poročilu je dobro duševno zdravje zelo pomembno za kakovost življenja in sposobnost obvladovanja življenjskih vzponov in padcev vsakega posameznika. Epidemija covida-19 je korenito spremenila naš življenjski slog. Čeprav gre za epidemijo nalezljive bolezni ima ta skupaj z ukrepi za njeno obvladovanje pomemben vpliv na zdravje v celoti ter številne dejavnike, ki vplivajo na zdravje-tudi na duševno zdravje, pravijo na NIJZ. Duševne motnje predstavljajo velik javnozdravstveni problem sodobne družbe. Zdravstveno breme duševnih motenj in samomora je namreč večje breme od sladkorne bolezni ali bolezni dihal.


Nizka stopnja bolnišničnih obravnav zaradi srčne kapi
Na področju zdravstvenega stanja in umrljivosti občanov Občine Log - Dragomer so podatki primerljivi s slovenskim povprečjem. V občini Log - Dragomer je bolniška odsotnost delovno aktivnih prebivalcev trajala povprečno 14,8 koledarskih dni, slovensko povprečje pa je skoraj tri dni višje (17,7). Višji je tudi stopnja delovne aktivnosti.Delež oseb, ki prejemajo zdravila zaradi povišanega krvnega tlaka je blizu slovenskemu povprečju, za sladkorno bolezen pa je nižji od slovenskega povprečja. Precej izstopa stopnja bolnišničnih obravnav zaradi srčne kapi, ki je bila 0,4 na 1000 prebivalcev, starih 35 do 74 let, slovensko povprečje je več kot petkrat višje, in sicer 2,1 na 1000 prebivalcev. Kot so pojasnili na NIJZ je to ena najnižjih vrednosti v Sloveniji. Izstopa stopnja umrljivosti zaradi raka pluč, ki je 80 na 100.000 prebivalcev, slovensko povprečje je občutno nižje, in sicer 40 na 100.000 prebivalcev.

Pri starejših prebivalcih občine je bila stopnja bolnišničnih obravnav zaradi zlomov kolka 5,5 na 1000, kar je za enega manj kot je državno povprečje. Delež uporabnikov pomoči na domu je nižji od slovenskega povprečja. Prav tako je nižja tudi stopnja umrljivosti zaradi samomora in je znašala 17 na 100.000 prebivalcev (v Sloveniji je 19)

Na področju dejavnikov tveganja za zdravje in preventivi so rezultati pokazali, da je telesna vadba otrok blizu slovenskemu povprečju, nekoliko nižja je tudi prekomerna prehranjenost otrok. Bolj pogosta od slovenskega povprečja je astma pri otrocih in mladostnikih do 19 leta staorsti, delež znaša 1,4 na 1000 prebivalcev, slovensko povprečje je 0,8. Stopnja bolnišničnih obravnav zaradi poškodb v transportnih nezgodah je bila 1,4 na 1000 prebivalcev, prav takšno je tudi povprečje. Delež prometnih nezgod z alkoholiziranimi povzročitelji je bil blizu slovenskega povprečja. Odzivnost prebivalcev v programih Svit, in Zora je višji od slovenskega povprečja, pri programu Dora pa nekoliko nižji od povprečja  Naj ob tem še omenimo, da je prirast prebivalstva negativen (-3,8), slovensko povprečje je pozitivno in znaša 7,2 promila.


V. L.

Oglejte si tudi