Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
4°C
JUTRI
23°C
8°C
Oceni objavo

Izlet v Krško, Brestanico in Podsredo

V sredo, 21. septembra, se nas je 45 loških upokojencev odpeljalo na jesenski izlet. V Ljubljani se nam je pridružil vodič Vanč, ki nam je povedal veliko novega, pa še šale je pripovedoval ves čas, tako da nam ni bilo niti malo dolgčas.

Po jutranji megli, ki je ležala v ljubljanski kotlini, smo se pripeljali v sončno Krško. Po ogledu mesta smo pot nadaljevali do bližnjega Rajhenburga ozirom Brestanice, kot se kraj imenuje od leta 1952. Zapeljali smo se do cerkve Marije Lurške, ki je ena izmed sedmih bazilik pri nas in spada med najlepše sakralne objekte na Slovenskem. Slovesno posvečena je bila 2. julija 1914, ravno na dan, ko so po železnici čez Brestanico na Dunaj peljali v sarajevskem atentatu ubitega prestolonaslednika Franca Ferdinanda in ženo Zofijo.

Zapeljali smo se do bližnjega gradu Rajhenburg, ki na šestdeset metrov visokem skalnem pomolu nad sotočjem potoka Brestanica in reke Save nadzoruje okoliški prostor že stoletja. Grajsko stavbo je med letoma 1131 in 1147 dal pozidati salzburški nadškof Konrad. Lastništva so se v zgodovini menjavala in leta 1881 so grad kupili menihi trapisti ter ga preuredili v samostan. Med 2. svetovno vojno je bilo v gradu taborišče za izgon Slovencev. Po vojni je bil grad nacionaliziran in preurejen v kazensko taborišče za politične nasprotnike, kasneje pa za politične zapornice. Od leta 1966 z gradom upravlja Turistično društvo Brestanica. Mi smo si stalne zbirke ogledali skupaj z grajsko vodičko. Po ogledih smo pokukali v grajsko trgovino, napravili še skupinsko fotografijo in že smo morali dalje.

Peljali smo se po gričevnati pokrajini Kozjanskega parka. Jabolka starih sadnih sort v travniških sadovnjakih so bile glavne zvezde parka. V Podsredi, ki je po zasnovi srednjeveški trg, smo se ustavili in si ogledali znameniti sramotilni steber. Pot smo nadaljevali do Virštanja, kjer nas je že čakalo zasluženo kosilo. Za dobro voljo pred kosilom so nam naši člani Milena, Danilo, Greta in Božidar postregli s penino, ker so bili veseli, da smo se po »koronskih časih« uspeli dobiti v večjem številu in uspešno izpeljati izlet. Hvala vsem.

Po kosilu smo se odpeljali mimo gradu Podčetrtek, ki so ga končno začeli obnavljati, do Dramelj in po avtocesti do Loga, kjer smo zaključili prelep dan.


Irena L.



Oglejte si tudi