Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
3°C
JUTRI
16°C
2°C
Oceni objavo

Nove stare cene ravnanja s komunalnimi odpadki

Občinski svet občine Log - Dragomer je na redni februarski seji potrdil ceno stroškov zbiranja odpadkov. Ta se za uporabnike ne bo spremenila, zato bo znesek na položnicah načeloma enak, le da bodo cene po novem obračunane za kilograme in ne za litre zbranih odpadkov. Novost je tudi, da bo višino položnice mogoče celo znižati – manj bodo plačevali tisti, ki bodo Komunalnemu podjetju Vrhnika vrnili zabojnike za zbiranje bioloških odpadkov in te začeli kompostirati doma.

 

Komunalno podjetje Vrhnika je Občinskemu svetu predlagalo nov način obračunavanja cen storitve ravnanja s komunalnimi odpadki, in sicer namesto za litre zbranih odpadkov zdaj za kilograme. V začetku lanskega leta je namreč začela veljati Uredba o metodologiji za oblikovanje cen storitev obveznih gospodarskih javnih služb varstva okolja. Po novem bo zbiranje komunalnih odpadkov stalo 0,1215 evra/kg, zbiranje bioloških odpadkov 0,1313 evra/kg, obdelava komunalnih odpadkov 0,1127 evra/kg in odlaganje komunalnih odpadkov 0,0755 evra/kg. Ceno ravnanja s komunalnimi odpadki bo še naprej subvencionirala občina, in sicer v višini 0,0156 evra/kg. Pri obračunu storitev bodo upoštevani največ trije otroci do 18. leta starosti. Povedano poenostavljeno: odvoz komunalnih odpadkov bo še naprej stal 3,77 evra na osebo. To ceno bo mogoče nekoliko znižati, in sicer s kompostiranjem. Uporabniki, ki bodo Komunalnemu podjetju Vrhnika vrnili zabojnike za biološko zbiranje odpadkov in te začeli kompostirati doma, bodo znesek na položnici lahko znižali za 1,7125 evrov na osebo. Štiričlanska družina bo tako letno lahko privarčevala nekaj več kot 82 evrov.

Kot je na seji še poudarila direktorica JP KPV, pa bodo vsi, ki ne bodo več imeli zabojnikov za biološke odpadke, te morali dosledno kompostirati. V zabojnike za ostanek komunalnih odpadkov ne bo dovoljeno odlagati nobenih bioloških odpadkov (olupkov citrusov, ostankov hrane ipd.). Izvajanje ločenega zbiranja kuhinjskih odpadkov in zelenega vrtnega odpada iz gospodinjstev ter hišnega kompostiranja nadzirajo občinski inšpektorji.

Na podlagi Odloka o ravnanju z odpadki v Občinah Borovnica, Log - Dragomer in Vrhnika (Ur. l. RS št. 100/2013, prva alinea 37. člena) je imetnikom odpadkov te prepovedano prepuščati v zabojnikih za ločeno zbiranje frakcij, ki zanje niso namenjeni.

Na podlagi Tehničnega pravilnika o ravnanju s komunalnimi odpadki na območju občin Borovnica, Log - Dragomer in Vrhnika (JP KPV, d.o.o., z dne 27. 1. 2014; drugi odstavek 29. člena) morajo povzročitelji, ki biološko razgradljivih odpadkov in zelenega vrtnega odpada ne kompostirajo sami na svojem vrtu, te zbirati v tipskih zabojnikih, izvajalec pa skladno z določili Tehničnega pravilnika zagotavlja redni odvoz do izbranega prevzemnika.

 

V.E. 

Oglejte si tudi