Logo MojaObčina.si
JUTRI
14°C
2°C
PON.
12°C
2°C
Oceni objavo

Med poletnimi počitnicami je bila prenovljena šolska kotlovnica

Osnovna šola Log - Dragomer se bo v novem šolskem letu ogrevala na okolju bolj prijazen način. S prehodom na plin naj bi v šoli tudi precej privarčevali.
Prenova šolske kotlovnice je zaključena. Izbrani izvajalec, TAMES s Ptuja, ki je med sedmimi ponudniki postavil najnižjo ceno, je investicijo izvedel za 45 tisočakov. Izvedeli smo, da je bila ponujena cena občutno nižja od ocenjene, poleg tega pa je bila prenova uvrščena tudi v evropsko sofinanciran projekt LAS Barje z zaledjem, od koder je prišla polovica sredstev. Občina naj bi tako za prenovo plačala manj kot 20.000 evrov, štiri tisočake jim je namreč uspelo pridobiti še s prijavo na razpis Energetike Ljubljana.

Po novem bo šolo ogreval zemeljski plin, nanj pa bodo priključili tudi kuhinjo. »Postavljen je bil nov zalogovnik za toplo vodo, zamenjan je bil gorilnik na obstoječi peči ter dodana kotla z močjo 100 oziroma 50 kW,« so nam pojasnili na občini ter dodali, da so bili zamenjani tudi ventili, v ceno pa sta vključena še monitoring in mehčanje vode. V poletni sezoni, ko šole ne ogrevajo, bo manjši kotel služil pripravi sanitarne vode.

S prehodom na nov energent bo šola precej privarčevala. Odgovor na to, kakšni bodo prihranki, pa bo znan po kakšnem letu obratovanja. »Prehod na zemeljski plin je ukrep za znižanje stroškov ogrevanja, hkrati pa uvajamo okolju bolj prijazne tehnologije, saj je izgorevanje plina boljše za naravo,« je povedal podžupan Simon Strgar.
Naj spomnimo, da je bila prenova kotlovnice načrtovana že v letu 2012. Takrat je bil projekt precej drugačen, saj je poleg prenove kotlovnice in prehoda na zemeljski plin vseboval še kogeneracijo oziroma soproizvodnjo električne in toplotne energije. Občina je takrat izvedla razpis za izbiro izvajalca, a tega na koncu ni izbrala, saj so bile ponujene cene skoraj enkrat višje od ocenjenih.

 

V. Lovrenčič

Oglejte si tudi