Logo MojaObčina.si
JUTRI
12°C
4°C
NED.
14°C
3°C
Oceni objavo

Zelemenjava se predstavi s Semenjavo

KUD Kosec je v okviru Zeliščne sekcije organiziral menjavo semen, vrtnarskih knjig, revij, posušenih zelišč.
Ložanska Semenjava je prvi dogodek v sklopu Zelemenjave pri nas. Pod imenom Zelemenjava se združujejo dogodki, na katerih menjamo semena, sadike, pridelke, izkušnje in nasvete o vrtu. Prva Semenjava se je zgodila lani v Ljubljani, od takrat pa je ideja rasla in se razširila zdaj že v 17 mest po Sloveniji.  

Letos je Zelemenjava dobila tudi svojo spletno stran, www.zelemenjava.si, na kateri lahko med drugim spremljamo dogodke, si delimo "drobtinice", modrosti z vrta, menjamo pa tudi, ko ni organiziranega dogodka. Vse menjave imajo skupni imenovalec: potekajo blagovno, torej brez denarja. 

Prva ložanska Semenjava je bila napovedana za torek, 4. februarja, vendar je bila zaradi žledoloma in padajočih dreves v bližini prvotne lokacije prestavljena na ponedeljek, 10. februarja, v OŠ Log - Dragomer. Kmalu po 17. uri se je v učilnico številka 10 nagnetlo kakih trideset navdušenih semenjalcev različnih starosti, od začetnikov do takih s tridesetletnimi izkušnjami, od takih z enim samim lončkom do tistih s celo njivo. V učilnici je prijetno dišalo po čaju iz doma pridelanih zelišč, s katerim nas je počastila ga. Ljubica Malavašič. Na mizi so semenjalce pričakale mini kuverte z raznimi semeni, ki nam jih je podarila ga. Darja Fišer, organizatorica prve, ljubljanske Semenjave, ter kup izvodov revije Biobrazda, ki so nam jih podarili v trgovini Biobrazda v Dragomerju. Oglasil se je tudi predstavnik projekta Hrana za zdravje & delovna mesta, ki nam je razdelil nekaj lično zavitih paketkov semen za fižol in ajdo.

 

Prva ložanska Semenjava

Živahno menjavanje semen je potekalo neformalno in rahlo kaotično. Do novih semen pa smo prišli vsi, tudi tisti, ki so prišli samo malo "pofirbcat". Izmenjali smo nekaj telefonskih številk in se dogovorili, da si zamenjamo še nekaj semen (prav zanimivih, starih slovenskih sort). Prav vsi pa smo se strinjali s tem, da se vidimo na naslednjem dogodku.

 

Kaj sledi?

Po uspešno izpeljani Semenjavi se je želja, da nadaljujemo s podobnimi dogodki, še okrepila. Naslednji dogodek, o katerem boste obveščeni tudi prek Našega časopisa, bo Flancarija, na kateri bomo menjali sadike. Tudi tukaj se bo našlo kaj za vsakega, saj bomo poleg sadik menjali tudi semena, cvetlične lončke, knjige in vse drugo, kar je povezano z vrtom in vrtnarjenjem. Flancarija se bo zgodila predvidoma v aprilu ali maju in se bo odvijala po vsej Sloveniji na isti dan.

V poletnih in jesenskih mesecih bomo organizirali tudi Zelemenjavo, t. j. menjavo presežkov z vrta. Vsi, ki vrtnarimo, smo že kdaj morali odvreči kako zelenjavo, ker je preprosto nismo mogli pojesti. Na Zelemenjavah boste odvečno hrano lahko preprosto zamenjali za drugo. Zelemenjava se bo verjetno dogajala večkrat.

Vsem tem dogodkom se lahko pridruži kdorkoli. Če želite poskrbeti, da ne bi katerega izmed dogodkov spregledali, se lahko prijavite pri organizatorki prek e-pošte ali telefona, pa vas bo sproti obveščala o prihajajočih dogodkih.

 

Osebna izkaznica

ZELEMENJAVA (LOG - DRAGOMER)

Kontaktna oseba: Mojca Premuš­­­­­­­­­­­­

E-pošta: premus.mojca@gmail.com

Tel.: 041 273 974

 

SPREMLJAJTE NAS:

Spletna stran: www.zelemenjava.si

Facebook: Zelemenjava

Twitter: #Zelemenjava

 

 

Oglejte si tudi