Logo MojaObčina.si
JUTRI
23°C
11°C
TOR.
20°C
13°C
Oceni objavo

V KUD Kosec je bilo januarja in februarja pestro

Stopili smo v začetek leta 2013, začetki pa v ljudeh po navadi zbudijo željo po spremembi, zato je to lahko čas svežih misli in prodornih načrtov za dvig kakovosti življenja. Želja po spremembi vznika vsak dan in v KUD Kosec smo si izzive zastavili tako v dolgem mesecu januarju kot v februarju, ki hitro mine, in marcu; poleg organizacije gledaliških igric smo poskrbeli tudi za kar nekaj ustvarjalnih in izobraževalnih delavnic.
Človek je pogosto presenečen nad tem, kako malo je treba, da iz najpreprostejših stvari nastanejo prave mojstrovine. Ideje, par pridnih rok, čas, dobra volja, nekaj malega vztrajnosti ter vaje in poskusi, in izpod naših rok prihajajo vse boljši in popolnejši izdelki, kar so dokazale in pokazale ustvarjalke na rednih delavnicah ročnih spretnosti z volno in nitko. Pridružite se nam, prava figa, če vam prvič ne bo uspelo ustvariti popolnega izdelka. Prav kmalu boste delo nadgradili, dopolnili, spreminjali, skratka odprli boste prosto pot svoji domišljiji in ustvarjalnosti.

Tudi delavnica Slikanje na svilo pod mentorstvom Ljubice Malavašič je bila uspešna in prava paša za oči. Na delavnici se je zbralo šest udeležencev; izbrali so po tri barve, zmočili svilo in pripravili vzorce za barvanje, mentorica pa je prikazala, kako se zvija, guba in zaključi. Med sušenjem je pokazala nekaj svojih izdelkov in kako to tehniko uporabljamo še drugače. Nastale so krasne svilene rutke, ki se lahko uporabljajo kot modni dodatek k srajci, puloverju, jopici …

Oblikovalka Barbara Nardoni nas je razveselila z delavnico Oblikovanje rož iz filca. Seznanila nas je z standardno, tradicionalno tehniko polstenja oziroma filcanja. Uporabili smo volno merima, ki je cenjen ekološki material, pridobljen iz obnovljivih virov, hkrati pa je topla, mehka in prijetna na otip. S postopkom mokrega polstenja so udeleženci izdelali cvet, s katerim se lahko okrasi plašč, jakna ali kapa, lahko pa ga preprosto postavimo v vazo, ki lepo dopolni bivalni prostor.

25. marca so praznovale tudi mame, zato smo v okviru Sekcije odbora za varovanje kulturne dediščine in prikaz starih običajev v sodelovanju z učenci Osnovne šole Log - Dragomer in Občino Log - Dragomer organizirali prireditev za mamice, babice ter malo mlajše dame in gospodične. Zbrane obiskovalce je pozdravil Ludvik Rožnik. Mamice so ob materinskem dnevu prejele najlepše darilo – veselje v otroških očeh in iz rok Ludvika Rožnika nagelj.

Tečaj angleščine v okviru sekcije DVIG 

Študentje angleščine so podali svoje mnenje o tečajih angleščine, ki trenutno potekata za dve skupini članov KUD Kosec. V prvi skupini poučuje naša občanka Olga D., v drugi pa gospod Peter Gorjup.

Tečaj za prvo skupino poteka vsako sredo. Študentje obiskujejo tečaj že drugi semester; prvi je trajal 20 ur (pomlad 2012), nadaljevalni pa 28 ur (oktober 2012–januar 2013). V prvem semestru je tečaj potekal v Siciliani, obiskovalo ga je osem študentov, v drugem semestru pa poteka v občinski sejni sobi. Tu so pogoji za učenje precej boljši; nedavno je občinska uprava v sejno sobo namestila tablo, ki jo s pridom uporabljamo. Pogrešamo le še dostop do interneta. Tečaj v drugem semestru obiskuje sedem študentov.

Študentje so ocenjevali svoje in učiteljičino delo v obeh semestrih. V prvem semestru je bila večina (sedem od osmih) zadovoljna s svojim napredkom; en študent je ocenil, da kljub trudu težko sledi preostalim. Vsi so bili zadovoljni z delom svoje učiteljice in niso predlagali nobenih sprememb. Poudarili so tudi, da jim obiskovanje tečaja prinaša zadovoljstvo, ne le zato, ker napredujejo v znanju angleščine, ampak tudi in predvsem zaradi prijetnega druženja samega.

Pri ocenjevanju drugega semestra se mnenja študentov glede napredka v znanju in zadovoljstva z učiteljico niso spremenila. Z obojim so zadovoljni, zavedajo pa se tudi, da bi bilo dobro, da bi več samostojno ponavljali doma. Zato so predlagali, da bi dobivali več domačih nalog, pripravljenih za različne težavnostne ravni. Poleg tega želijo, da bi več ponavljali na samem tečaju, da bi prebirali več preprostejših besedil in delali več slovničnih vaj. Posamezni študentje bi radi enkrat na mesec pisali teste in se učili krajše otroške pesmice. Vseh pobud študentov ne bo mogoče izpolniti, saj imamo tedensko na voljo le uro in pol. Dogovorili pa se bomo, kaj od predlaganega je vendarle mogoče vpeljati.

Tečaj v drugi skupini poteka v osnovni šoli, obiskuje ga enajst študentov, končali pa so prvi semester. Za tečaj so praviloma izvedeli od znancev. Vsi so se za tečaj odločili, ker želijo obnoviti svoje znanje. Ocenjujejo, da dobro napredujejo. Povedali so še, da je treba za napredek delati tudi doma. Z učiteljem Petrom Gorjupom so vsi zelo zadovoljni in noben študent ni predlagal sprememb ali dopolnitev tečaja.

Olga Drofenik

V bralnem krožku pod vodstvom Alenke Logar Pleško smo nadaljevali odkrivanje in spoznavanje zamejskih tržaških avtorjev. Tokrat smo spoznali pisateljico EVELINO UMEK in pisatelja IGORJA ŠKAMPERLETA.

Evelina Umek je napisala vrsto radijskih šol in poljudnoznanstvenih oddaj za otroke za Radio Trst in Radio Koper, radijskih iger za otroke in televizijskih scenarijev, med njimi približno 80 scenarijev pod skupnim naslovom Radovedni Taček (1987–2000), Babičino skrinjo (1991), serijo novoletnih oddaj Kljukec (1996), serijo novoletnih oddaj Capek in Klara (1997), serijo oddaj Iz popotne torbe (2000–2003), serijo desetih pravljic za slovenski oddelek RAI (2002), Sprehod z baronom (2004) idr. Za odrasle je napisala zbirko novel Mandrija in druge zgodbe (2003), romane Frizerka (2005), Hiša na Krasu (2006), Zlata poroka ali tržaški blues (2010) in biografski roman o Marici Nadlišek Bartol z naslovom Po sledeh fate morgane (2008). Prevedla je vrsto del italijanskih avtorjev, med njimi dela Giannija Rodarija, Marcella Argillija in Itala Calvina, ter za založbo Mondadori iz Milana pripravila zbirko slovenskih pravljic. Za zbirko Mandrija in druge zgodbe je leta 2004 dobila nagrado vstajenje, za knjigo Radovedni Taček pa nagrado besede brez meja (v Trentu, leta 1997).

Izmed del Igorja Škamperleta pa smo si izbrali in prebrali romana Sneg na zlati veji in Kraljeva hči.

Marca postajamo po dolgi zimi kar malo neučakani. Dan se daljša, sonce sveti močneje in v naravi se oglašajo zaljubljeni ptički. Če je pokrajina pokrita s snegom, še nekako gre, če pa so ostale le še snežne zaplate ali pa so tla že popolnoma kopna in pihajo topli, južni vetrovi, je skušnjava velika – po zimskem premoru bi radi svojo okolico čim prej uredili in kaj zasadili, zato se naše delavnice tujega jezika in ročnih spretnosti konec aprila iztekajo. Vse informacije ter napovedi delavnic, sekcij in prireditev so objavljene na spletni strani KUD Kosec in z letaki na oglasnih deskah Občine Log - Dragomer.

KUD Kosec

Anica Vengust

Oglejte si tudi