Oceni objavo

Pogovor z našo akademsko restavratorko in likovno pedagoginjo Polono Kovačič Bebler

Pri medobčinskem Projektu prenove naselij in izboljšanja zaupanja med vsemi ljudmi, ki deluje od leta 1990 naprej tudi v Občinah Brezovica in Log-Dragomer, nam s svojim znanjem in dobroto pomagajo mnogi dobri ljudje. Tako že od samega začetka sodelujemo tudi z domačimi umetniki, na primer Zdravkom Strajnarjem iz Loga, akademskim slikarjem in restavratorjem g. Janezom Kovačičem in drugimi. Mnoge umetnine pa spominjajo tudi na že pokojne: na akademskega slikarja in organista Izidorja Moleta iz Loga https://sl.wikipedia.org/wiki/Izidor_Mol%C3%A8 , izdelovalca slik iz furnirja, Staneta Urbančiča in še druge domačinke in domačine, ki so za seboj pustil lepe sledi in tako obogatili tudi našo Župnijo Brezovica. Razpelo s križa izpred cerkve Svetega Duha - Svete Trojice iz Gulča, v Vnanjih Goricah pa je odlično obnovila ga. Polona Kovačič Bebler. To pa je tudi priložnost, da našo domačinko umetnico v krajšem pogovoru lahko bolje spoznamo. V drugem delu pa bo povedala, kako je prenova kipa z Gulča, ki ima na sebi letnico 1920 potekala.

Kje ste doma in zakaj ste se odločili za to umetnost?

Sem Polona Kovačič Bebler, akademska restavratorka in likovna pedagoginja. V svet umetnosti in k ohranjanju kulturne dediščine me je že od malega uvajal moj oče, akademski slikar in tudi restavrator Janez Kovačič. Otroštvo sem preživela doma, na Brezovici, v najvišjem predelu naselja Radna, od koder je že od doma čudovit razgled na velik del Ljubljanskega barja in na krimsko mokrške gozdove.

Dodiplomski študij sem zaključila leta 2005 na Likovni akademiji v Ljubljani, smer konzervatorstvo - restavratorstvo.

Od nekdaj mi je zelo blizu tudi delo z otroki in mladostniki, zato sem se po zaključenem študiju prekvalificirala na Pedagoško fakulteto in tam nadaljevala magistrski študij, smer likovna pedagogika. Moja prva služba je bila vzgojitelj v dijaškem domu na Gerbičevi, kjer sem opravljala pripravništvo za delo z mladimi.

 

Nam predstavite aktivnosti vašega zavoda, ki ga najdemo tudi na spletu: https://lice.si/

Zasebni zavod Lice (Likovni center) deluje že od leta 2007. Vse do začetka epidemije 2020, smo delovali v  slikarskem ateljeju v Ljubljani, na Kajuhovi ulici, kjer so se odvijali številni programi za otroke in mladostnike, od slikarskih delavnic, do programa športno – ustvarjalnih poletij, ki so bila kar nekaj let sofinancirana s strani MOL.

Že več  kot 20 let vračam kulturni dediščini prvotni sijaj, kar mi je v veselje in je tudi moje življenjsko poslanstvo.

Ob restavriranju, vodim aktivno tudi celoletne likovne delavnice in umetniška poletja za otroke in projekte pomoči z umetnostjo za različne generacije, vse od otrok do starostnikov (podiplomski študij pomoč z umetnostjo).

V preteklosti sem veliko sodelovala pri različnih  projektih z Restavratorskim centrom in Amaret d.o.o.

 

 

Gotovo je epidemija vplivala tudi na vaše delo.

Kmalu po začetku epidemije, sem bila primorana atelje zapreti, ter se z družino preselila na Brezovico, kjer ustvarjam in delam od doma.

V domačem ateljeju na Brezovici izvajam restavratorske projekte, likovne delavnice pa potekajo v Osnovni šoli Brezovica, Osnovna šola Kolezija, v vrtcih, starostnih domovih in v ostalih kulturnih ter različnih stanovanjskih in podobnih inštitucijah, kjer se z veseljem odzovemo na povabila.

 

Vam je blizu še katero področje?

Poleg otrok, umetnosti in kulturne dediščine je ena mojih glavnih strasti tudi psihologija in predvsem raziskovanje tistega dela človekovega sveta, ki je očem prikrito, največkrat potlačeno globoko v nas. Ponovno nadgradnjo znanja mi je omogočil magistrski študij Pomoč z umetnostjo in mi nudil preplet vseh področji, s katerimi se neskončno rada ukvarjam, skupek psihologije in umetnosti. Vse pridobljeno znanje uporabljam kot dodano vrednost pri  likovnih delavnicah, ki jih vodim ali pa izvajamo samostojne projekte in individualne ure pomoči z umetnostjo (art therapy).

 

Kje lahko še vidimo sadove vašega znanja in spretnih rok?

 Že v  času študija sem počasi samostojno prevzemala  konzervatorsko - restavratorske projekte  in si nabirala številne izkušnje. Moji opravljeni projekti zavzemajo obnovo kar nekaj oltarjev (v Župniji Brezovica, https://www.mojaobcina.si/log-dragomer/novice/domacinka-obnovila-se-dva-kipa-v-farni-cerkvi.html

Višnja Gora, Janče,…), številnih lesenih (polihromiranih) kipov, slik na platnu, bander in tudi znatno število stenskih poslikav.

 

Predstavite še obnovo letošnjega poletja, saj jo pohvali vsak, ki pride v Vnanje Gorice, na Gulč.

Menim, da je najbolje, da se predstavi kar (krajše) poročilo, ki je v nadaljevanju:

KONZERVIRANJE - RESTAVRIRANJE LESENEGA KIPA JEZUSA KRISTUSA

POROČILO KONZERVATORSKO - RESTAVRATORSKIH DEL NA KIPU

Material kipa: les (polihromirana plastika)

Datacija kipa: 1920 (vidna na hrbtni strani kipa)

Lokacija kipa: Župnija Brezovica, podružnica Vnanje Gorice

Izvajalec del: Polona Kovačič Bebler, akad. konz. – rest., likovni pedagog

Opravljeni posegi na kipu:

1.      Poseg na kipu je potekal v rest. ateljeju

2.      Čiščenje, odstranitev nečistoč na vseh delih kipa (mehansko in kemično)

3.      Odstranitev močno propadlih, odstopajočih delov in nadomestitve z novimi deli, utrjevanje in ponovna pritrditev odstopajočih delov kipa (prsti na roki, deli stopal, deli na stegnenici, draperija, hrbtna stran kipa, krona, glava, lasje, deli obraza,…)

4.      Utrjevanje celotne konstrukcije (kip je na določenih delih izgubil trdnost, odstopanje posameznih kosov)

5.      Dodajanje manjkajočih delov (dele na nogi, prst na roki, dele na kroni je bilo potrebno izdelani na novo)

6.      Kitanje, brušenje, poliranje

7.      Odstranitev preslikave (kip je bil prebarvan z belo barvo, to smo odstranili, spodaj so bile vidne sledi prvotne, originalne poslikave, kar je bila iztočnica za ponovno poslikavo kipa).

8.      Zaradi številnih poškodb je bila v glavnini celotna poslikava narejena na novo in na nekaterih mestih osvežitev obstoječih delov barve

9.      Utrjevanje vseh slojev

10.  Vmesno lakiranje

11.  Končno lakiranje

 

 

 

Spoštovana Polona, iskrena hvala vam in vaši družini za odlično opravljeno delo in vašo predstavitev. Tudi v naprej vam želimo zdravja in uspešno delo, da bi tako ohranili kar največ pristne slovenske naravne dediščine, ki pomembno vpliva na prepoznavanje enkratnosti in neponovljivosti vsakega kotička naše lepe Domovine Slovenije. To je najlepši spomin na 70. Sosedov dan (23.9.1990), župnijsko žegnanje (4.10.1863), občinski praznik (4.10.1994), prvo obletnico novih zvonov (25.9.2022) in je tudi v sklopu priprav na 500 letnico posvetitve cerkve Sveti Trojici (1526-2026). 

 In naj vse nas še naprej spremlja Blagoslov.

 

Vnanje Gorice, 21.9.2023

Pogovarjal se je Drago Stanovnik, (051 344 688) za ODPMD Brezovica

Povezave

https://lice.si/

Oglejte si tudi