Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
3°C
JUTRI
16°C
2°C
Oceni objavo

KUD Kosec v letu 2014 s še bogatejšimi vsebinami

Log - Dragomer, 8. april 2015 – Za Kulturno-umetniškim društvom Kosec je uspešno leto, skorajda vsak dan v občini potekajo Koščeve delavnice, dejavnosti in prireditve, ki so vse bolje obiskane. V Koscu so lani začele delovati nove uspešne sekcije, zelo ponosni pa so tudi na izdajo svoje prve revije Kosec, ki so jo občani dobro sprejeli.
Letošnji občni zbor KUD Kosec je vodil ustanovitelj društva Matej Nik, ki je povedal, da Kosec ni še nikoli tako dobro deloval, in tako izrazil veliko podporo društvu ter njegovi predsednici Anici Vengust. Na občnem zboru smo lahko prisluhnili poročilu predsednice o delu v lanskem letu, posamezni vodje sekcij pa so predstavili svoje delo. Občni zbor so popestrili s prijetnim kulturnim programom z energično plesno točko otrok iz rock 'n' roll skupine pod vodstvom Ule Leban, s prečno flavto pa se je predstavila osnovnošolka Lea.
»Naše kulturno društvo uspešno sodeluje na številnih področjih. Delo v njem je izjemno pomembno za ohranjanje in razvoj kulture, vzpostavljanje socialnih in medgeneracijskih vezi. Izpeljali smo številne uspešne projekte, ustanovili nove sekcije, društvo pa je tudi vse bolj prepoznavno,« je na občnem zboru povedala predsednica KUD Kosec Anica Vengust. Dodala je, da jim je pri kakovostni izvedbi delavnic finančno pomagala občina, ki jim je na javnem razpisu dodelila sredstva, ter osnovna šola, v kateri so domovali s številnimi dejavnostmi. »Za uspešno izvedbo prireditev, delavnic in tečajev so zaslužni mentorji,« je povedala Vengustova, ki se jim je ob tej priložnosti zahvalila za sodelovanje.

V društvu so zelo ponosni na izdajo svoje prve revije Kosec, s podnaslovom Pogovori z občani, lani pa so izdali tudi igrivi društveni koledar na temo štirih letnih časov, ki ga krasijo slike mladih osnovnošolskih umetnikov. 

V društvu deluje enajst sekcij, in kot smo izvedeli, je delovanje v sekcijah in društvu odvisno od osebne zavzetosti posameznikov, ki vse aktivnosti opravljajo prostovoljno in brezplačno. V okviru društva je delovala likovna sekcija s tedenskimi likovnimi delavnicami ter delavnicami ročnih spretnosti in šivanja, zelo dejavne so bile tudi klekljarice in šivilje, ki so se srečevale na šiviljskih delavnicah. Veliko aktivnosti so izpeljali v okviru Odbora za kulturno dediščino in ohranjanje starih običajev, med najbolj odmevnimi prireditvami te sekcije pa so miklavževanje, pohod z baklami in sodelovanje pri materinskem dnevu. Zelo dejavna je bila zeliščna sekcija, z odmevnimi menjavami semen, zelišč, vrtnarskih nasvetov, sadik in vrtnin, pripravili pa so še odlične poučne pogovore, pohode ter delavnice. V sekciji DVIG (druženje za vzajemno izobraževanje generacij) so tudi letos nadaljevali dejavnosti iz preteklih let, to so med drugim bralni krožek, učna pomoč učencem osnovne šole in učenje angleščine, vpeljali pa so prav tako dve novosti, izdajo revije ter sodelovanje v Tednu vseživljenjskega učenja 2014. Društvo se lahko pohvali z ustanovitvijo novih sekcij, jeseni je začela delovati folklorna skupina ter plesna skupina Rock and Roll.
V društvu si želijo, da bi končno zaživela sekcija kulturnega izobraževanja, da bi obudili osnovnošolsko gledališko skupino ter da bi bili uspešni pri pridobivanju novih članov glasbene skupine. »Na žalost se nam je v letu 2014 zgodilo, da je Ženski pevski zbor Spominčice usahnil. Toda februarja smo uspešno na novo ustanovili vokalno-instrumentalno skupino, ki je delovala do poletnih počitnic. Na jesen in zimo pa se nikakor ne more znova sestati, šteje le štiri člane in je za zdaj še premajhna,« nam je zaupala Vengustova, ki si želi, da bi se občani, ki radi pojejo, pridružili petju v okviru te skupine.
Naj ob tem povemo, da so v okviru Kosca pripravili oziroma sodelovali še pri številnih odmevnih in dobro obiskanih dogodkih in prireditvah. Pripravljali so razstave, organizirali gledališke predstave, sodelovali in pripravljali občinske prireditve, med njimi prireditev ob slovenskem kulturnem prazniku, ob mednarodnem dnevu žena in materinskem dnevu, ob občinskem prazniku so pripravili vrsto aktivnosti ter za občane organizirali in izvedli številne zanimive delavnice. V društvu pa si želijo, da bi se jim pri dejavnostih, delavnicah ter aktivnostih pridružilo več mladih.
Ena izmed največjih težav društva ostaja pomanjkanje lastnih prostorov. Društvo s svojimi dejavnostmi gostuje praktično po vsej občini, od prostorov osnovne šole do občinske sejne sobe, pa v domu upokojencev Log ali celo v lokalih. »Vsekakor si vsi v društvu želimo dočakati dan, ko bomo v občini imeli svoj dom kulture, da bomo lahko bogato poslanstvo društva nadaljevali in ga razvijali s pomočjo mladih, ki prihajajo,« zato bo tudi v letu 2015 ena izmed glavnih nalog društva borba za lastne prostore.
Izvedeli smo še, da se jim je obrestovalo prizadevanje za prepoznavnost društva, saj jih občani vse bolj poznajo. Društvo je na straneh Našega časopisa vsak mesec prisotno z napovednikom kulturnih dogodkov, na socialnem omrežju Facebook javnost seznanja s svojimi dejavnostmi, o vseh velikih dogodkih pa občane redno obvešča tudi s plakati na oglasnih deskah občine.

V. L.
Foto: KUD Kosec

Oglejte si tudi