Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
18°C
7°C
Oceni objavo

Kosec vabi na delavnice

Kulturno-umetniško društvo Kosec je tudi januarja in februarja pripravilo številne zanimive, poučne, dobre in časovno aktualne delavnice. V društvu si želijo, da bi bile te še bolj obiskane. Dogajanje v Koscu pa ne obsega le rednih in tematskih delavnic, saj znotraj društva delujejo številne sekcije, med drugim tudi tiste, ki so namenjene najmlajšim. Tokrat vam predstavljamo Koščevo rock 'n' roll in folklorno skupino.
Odkar so konec leta 2008 ustanovili KUD Kosec, se je kulturno dogajanje v občini začelo krepiti, vrhunec pa je brez dvoma doživelo v zadnjih dveh letih, ko skorajda ne mine teden brez dogodka, delavnice ali tečaja, ki ga organizira Kosec. Ponudba je pestra, slabši pa je odziv. Kot nam je povedala predsednica KUD Kosec Anica Vengust, društvo poskuša vplivati na zadostno mero kakovostne kulture in ustvarjalnosti v občini, kar pa seveda ni mogoče brez obiskovalcev. »Vsakega obiskovalca na naših delavnicah, tečajih in dogodkih smo zelo veseli, saj se trudimo za vse nas,« je dejala in ob tej priložnosti povabila, da spremljate njihove napovednike v Našem časopisu in na njihovem facebooku ter obiščete njihove delavnice, ki so vedno zelo dobro in kakovostno pripravljene. Tako je bilo tudi januarja, ko ste lahko izdelovali nakit in broške iz filca ali pa ste obiskali delavnico izdelovanja valentinovih voščilnic.

Zalo zabavno pa je bilo tudi konec januarja, ko so si otroci med seboj izmenjali igrače in otroške knjige. Kot nam je povedala Mojca Primužič, ima marsikateri otrok na voljo precej več igrač, kot jih v resnici potrebuje. Otroci se marsikatere svoje stare, a še vedno dobro ohranjene igrače naveličajo ali jo prerastejo. Tako se je porodila ideja, da bi jih med seboj zamenjali, tako prihranili denar in hkrati nekaj dobrega naredili za okolje. Nabralo se je precejšnje število igrač, manj pa je bilo otrok, ki so si te izmenjali. Tisti, ki so prišli, so se domov vrnili z nasmeški na obrazih, novimi igračami, med malčki pa se je ob menjavi igrač spletlo tudi prisrčno otroško prijateljstvo. Podobne menjave igrač so pripravili že lani, takrat v sklopu menjave semen.

Marca se znova začenjajo redna srečanja likovne sekcije, ki so bila lani zelo dobro obiskana. Tečajniki bodo vsak drugi torek ob 18.00 pod mentorstvom Drage Davitkove, Milana Eriča in Emilije Erbežnik izdelovali akvarele. Redno se občani srečujejo tudi v bralnem krožku. »Novo leto smo začeli s prebiranjem priljubljene ljudske pesnice Milke Hartman, številne njene pesmi so ponarodele in številne so uglasbili, ter poezije pesnika, prevajalca in uveljavljenega slikarja Gustava Januša. Načrtujemo spoznavanje ostrega, kritičnega pripovednika, satirika in dramatika Janka Messnerja, v prihodnjem mesecu pa še dveh pesnikov in pripovednikov, Andreja Kokota in Valentina Polanška,« je pojasnila Alenka Logar Pleško.

 

Folklorna skupina se pripravlja na prvi nastop, rokenrolovci že stali na odru

Nova folklorna skupina KUD Kosec je sredi oktobra začela z vajami, ki jih obiskujejo otroci od 1. do 4. razreda. Njihova mentorica Nataša Kogovšek je povedala, da so bile prve vaje namenjene medsebojnemu spoznavanju, ugotavljanju ritmičnih, pevskih in retoričnih sposobnosti otrok, seznanili so se s tem, kaj sploh je folklora oziroma kaj bodo na vajah počeli, kakšni bodo njihova oprava, oblačila, pripomočki, kaj bodo predstavili na nastopih. »Naša srečanja so namenjena spoznavanju kulture, običajev in življenja v preteklosti, tako da se seznanjamo s starimi igrami, plesi in navadami, s tem, kakšna so bila oblačila otrok v tistih časih, kako in s čim so se igrali ... Skratka, ugotavljamo, da je bilo življenje naših prababic in pradedkov zelo drugačno! Prav to razliko smo nameravali prikazati v našem prvem spletu, ki ga trenutno še utrjujemo, oblikujemo in skupaj dodajamo elemente, da se bomo lahko z njim predstavili tudi širši javnosti,« nam je zaupala Kogovškova. Dodala je, da je glavni namen dvanajstčlanske skupine druženje, dobro počutje in ob tem spoznavanje življenja naših prednikov ter ohranjanje običajev, navad, iger in plesov iz preteklosti.

Precej drugačnih plesnih korakov pa se učijo otroci, ki obiskujejo Koščevo rock 'n' roll skupino, ki jo vodi Ula Leban. Za skupinico je že prvi nastop pred javnostjo, na odru so se namreč občinstvu predstavili na nedavni prireditvi ob kulturnem prazniku. Kot nam je zaupala Lebanova, so pred novoletnimi počitnicami sestavili vajo, ki so jo začeli vaditi in se pripravljati na nastop. Skupinica se je sicer že lepo oblikovala, a imajo še nekaj prostora za vse hitre in poskočne otroke, ki radi plešejo.

 

V. L.

Foto: KUD Kosec

 

Oglejte si tudi