Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
8°C
SOB.
25°C
7°C
Oceni objavo

Angelca Svete je predstavila svojo pesniško zbirko

Pesmi iz pesniške zbirke, ki jo zaznamuje število petinpetdeset, so bile dolga leta varno spravljene v predalu Angelčine pisalne mize. Pisala jih je zase, za svojo dušo, z njimi pa je na papir izlila vsa svoja čustva in misli. Kot je dejala sama, pesmi ni delila z nikomer, vse do letos, ko se je opogumila ter jih pokazala Tonetu Koširju. Rezultat njunega sodelovanja je prva pesniška zbirka Angelce Svete z naslovom Mojih petinpetdeset.
Osebnoizpovedne pesmi Angelce Svete so nastajale več desetletij, letos pa so ugledale luč sveta. Pesmi odražajo njeno počutje in čustva, lepe in slabe trenutke ter pričajo o njenem življenju. V pesniški zbirki je zbranih 55 pesmi, na kar kaže že sam naslov zbirke, a število pesmi ni edini razlog, da je zbirka dobila to ime. Kot nam je zaupala avtorica, je pred petinpetdesetimi leti odšla od doma, prav tako pred petinpetdesetimi leti pa se je poročila. Pesniška zbirka je razdeljena na osem tematskih sklopov, med njimi se Svetetova v pesmih spominja pokojnih, svojega rojstnega kraja ter sedanjega domačega Dragomerja, v zbirki so tudi pesmi s počitniško, morsko tematiko, pesmi o naravi, živalih ter seveda njenih bližnjih.

Angelca Svete je na predstavitvi svoje knjige pojasnila, da ni bilo težko pisati pesmi, težko pa se je bilo odločiti, komu jih pokazati: »Prišel je trenutek, ko sem se opogumila in svoje pesmi pokazala človeku, ki je tenkočuten do besede. S pomočjo te tenkočutnosti Toneta Koširja, ki me je spodbudil, da pesmi pokažem javnosti, sem dobila korajžo,voljo in potrditev, da zmorem in tako smo danes tukaj.« Nekaj izbranih misli, ki so se Koširju porodile ob prebiranju pesmi, lahko preberemo tudi v zbirki, ki jo je sicer Angelca Svete izdala v samozaložbi. O pesmi Med včeraj in jutri, za katero Angelca Svete pravi, da ni v njenem slogu, a ji med njenimi ljubšimi, je skupaj s Koširjem spregovorila ob predstavitvi zbirke. Dejala je, da vsak dan živimo med včeraj in jutri: »Za vse, kar se zgodi danes, ne vemo, ali se bo jutri še zgodilo ali bo jutri enako lepo, enako hudo. Čakamo, da te trenutke, ki smo jih danes doživeli, varno shranimo v spomin in jih nosimo s seboj.«

 

Med včeraj in jutri

Ko dan se prevesi, obstane trenutek.
Nekje vmes, nekje vmes med včeraj in jutri.

Vse je na valovih časa.
Nekje vmes pa je treba pozabiti na včeraj
in pobegniti pred jutri.

Ne bo mi uspelo pobegniti v jutri.
Še veliko spominov moram naložiti
od včeraj na jutri.

Sicer pa je v zbirki le nekaj pesmi iz njenega opusa. Varno v zvezkih tako še vedno čakajo številne pesmi in, kot pravi Svetetova, bodo tudi te morda nekoč ugledale luč sveta. Predstavitev knjige je popestril krajši kulturni program, ki so ga sooblikovali domači trio Jesenovec ter mlada violinistka Eva Smrtnik.

V. L. 
Foto: V. L. 

 

Oglejte si tudi