Logo MojaObčina.si

Log - Dragomer

DANES
12°C
7°C
JUTRI
16°C
8°C
3628

Kaj je v občini Log - Dragomer starosti prijazno?

2. Srečanje Lokalne Akcijske Skupine projekta Podaj roko


V Občini Log - Dragomer se preko projekta Podaj roko lotevamo vprašanja kakovostnega staranja skupaj z lokalno akcijsko skupino  skupino več kot 20-ih deležnikov, ki v občini delujemo na področju staranja. Skupina se je 31. 3. 2021 srečala že drugič.

V preteklih tednih smo Vas občane spraševali o tem, kaj je v Občini Log - Dragomer že prijazno starejšim in kaj bi še izboljšali. V tem prispevku se bomo, podobno kot na marčevskem srečanju lokalne akcijske skupine, osredotočili na to, kaj v občini že dobro deluje. Starosti prijazne občine namreč nikoli ne začnemo graditi iz točke nič in s seznamom želja v žepu, ampak gradimo na vsem, kar koristnega že deluje in obstaja. In tega je v občini Log - Dragomer veliko. Poglejmo si nekaj primerov. 

Ustavimo se najprej na področju zdravstva, ki je poželo več pohval. To, da so v novih občinskih prostorih pod isto streho lekarna, splošna in referenčna ambulanta, dostopni z dvigalom in da je ob stavbi tudi parkirišče za invalidne osebe, je bilo večkrat izpostavljeno kot zelo pozitivno. Občani radi obiščete ambulanto, saj vas zdravnik in medicinska sestra sprejmeta s prijaznim nasmehom in poskrbita za osebni odnos; podobno oskrbo pa prejmete tudi oskrbovanci na domu, za katere poleg svojcev v nekaterih primerih skrbijo tudi patronažna služba in oskrbovalci iz Zavoda Pristan. Poleg svojih stalnih delovnih nalog patronaža v Log - Dragomerju izvaja skupaj z zdravnikom in nujno medicinsko pomočjo tudi paliativno oskrbo; to je celostna obravnava bolnikov z neozdravljivo boleznijo in podpora njihovim bližnjim. Dobra usposobljenost strokovnih delavcev na tem področju je velika prednost za občino. Starejši, ki poleg oskrbe potrebujete tudi finančno pomoč, občina prihaja naproti s sofinanciranjem oskrbe na domu, dostave dnevnega toplega obroka, namestitve v domu in daje možnost enkratne denarne pomoči. Pomoč pa pogosto nudijo tudi sosedje in druge nevladne organizacije, saj je poleg finančne stiske prisotna lahko tudi kakšna druga stiska  pogosta je predvsem osamljenost. Zanjo je najboljše zdravilo ravno obisk in lep pogovor. Občani se radi udeležujete tudi izobraževalnih zdravstvenih predavanj, brezplačnih meritev vitalnih funkcij in usposabljanj prve pomoči v gasilskem domu; gasilci pa radi poučijo občane tudi o uporabi defibrilatorjev, ki so nameščeni po celotni občini.

Kakšno pa je družabno življenje starejših? Občani pravite, da se zaradi majhnosti občine ljudje med seboj bolje poznate, urejena okolica s pešpotmi in klopmi pa pomaga, da se s sosedi in soobčani srečate in poklepetate na sprehodu, med vrtičkanjem ali pa med nabiranjem gob. Društva na drugi strani poskrbijo za res pestro ponudbo raznovrstnih dejavnosti  rekreativnih, kulturnih, verskih, ročnih, intelektualnih in drugih; ne zmanjka pa niti zanimanja za dodatna udejstvovanja. V zadnjem letu so se številne aktivnosti prenesle v digitalno okolje in čeprav vsem manjka fizični stik z ljudmi, ste starejši občani pozitivno pozdravili tehnologijo in se vneto poučujete o njeni uporabi. Izpostavljeno je bilo tudi, da bi bilo takih usposabljanj lahko več, a o tem v naslednji številki glasila. Društva poskrbijo tudi, da se bogate izkušnje ne izgubijo; v časopisih kot sta Kosec in Pogovori z občani namreč zapisujejo zgodbe vas, občanov.

Med vami je živa tudi želja po čim boljšem medgeneracijskem sodelovanju in sožitju, kar je še posebej pomembno ob demografskih spremembah, spremembah v družbi in družinskih vezeh. Lokalna šola vabi starejše na šolske prireditve, starejši vabite mlajše; generacije se srečate na čistilnih akcijah in na občinskih športnih dogodkih; skupaj izdelujete adventne venčke in butarice in še kaj bi se našlo. V Občini Log - Dragomer si želite tudi večje integracije programov, kot je na primer povezovanje dnevnega varstva starejših s šolo in vrtcem in se poleg že obstoječih dejavnosti veselite novih sodelovanj z vsemi generacijami. Tu bo lepa priložnost, da v projektu Podaj roko naredimo še en korak naprej.

V Log - Dragomerju imate močno voljo proaktivnih deležnikov in uprave, ki se zaveda pomena medsebojnega sodelovanja in sodelovanja s stroko za razvoj kakovostnega staranja, integrirane dolgotrajne oskrbe in medgeneracijskega sožitja. Velik razvojni potencial in obenem pogoj za razvoj krajevne mreže sodobnih programov za dolgotrajno oskrbo v občini Log - Dragomer je ozaveščanje vseh prebivalcev o tem in odločitev skupnosti za to prioriteto. Zgovorno je, da se številni občani zavedate, da se prebivalstvo občine stara in je zato potrebno ustrezno ukrepati. Podobno kot ste sami aktivno gradili novo nastajajočo občino  vzpostavljali organizacijske strukture, strukture za mlajšo in srednjo generacijo  želite sedaj poskrbeti za kakovostno staranje v občini zase in prihodnje generacije.

Med člani lokalne akcijske skupine je prisotna globoka zavest, da je sodelovanje in usklajenost med društvi pomembna ter da je potrebno slediti enakomernemu razvoju v celotni občini. Kljub temu, da je Log - Dragomer ena izmed najmanjših občin v Sloveniji, se ponaša s svojo raznolikostjo in to ustvarja pogoje za inovativno delo na področju kakovostnega staranja v občini. Lokalna akcijska skupina bo s trdnim temelji vsega, kar je v občini že dobrega, sedaj zagrizla naprej v izzive in konkretnejšo vizijo starosti prijazne Občine Log - Dragomer, pogovorili se bomo o realnih rešitvah in prioritetah ukrepanja. Kot do zdaj, bomo pri različnih korakih k sodelovanju povabili tudi Vas, občane in občanke.

V kratkem povzetku smo izpostavili nekaj starosti prijaznih značilnosti Občine Log - Dragomer. S tem ne želimo pozabiti na izzive in probleme, ki jih je na tem področju prav tako veliko. Nasprotno. To, da si v zavest prikličemo že obstoječe dobre stvari, je pomembno tudi za reševanje težav, saj dobimo sliko o tem, kaj še manjka in motivacijo, da manjkajoče vidike smiselno dopolnimo.

Kateri kamenček v mozaiku starosti prijaznih značilnosti Občine Log - Dragomer pa se Vam zdi najbolj zanimiv ali pomemben? Če vas ta tema v tem lepem spomladanskem času navdihne, da posnamete kakšno fotografijo ali na papir izlijete kakšno zgodbo, jo lahko pošljete po e-pošti (katja@iat.si), vključili jo bomo v študijo, naredili pa bomo tudi izbor naj  poslanega za naslednjo številko lokalnega časopisa.


Katja Polc, Inštitut Antona Trstenjaka za gerontologijo in medgeneracijsko sožitje v imenu ožje skupine Podaj roko


·

Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi