Logo MojaObčina.si
DANES
22°C
10°C
JUTRI
23°C
11°C
Oceni objavo

Investicijsko najbolj bogato leto doslej

Log – Dragomer, januar 2021 – V proračunu Občine Log - Dragomer za leto 2021 je za investicije namenjenih rekordnih 4,7 milijona evrov. Levji delež, kar 3,2 milijona evrov, je predvidenih za gradnjo kanalizacije s čistilno napravo. Večino preostalih investicijskih sredstev pa bodo porabili za obnovitev nekatere ostale komunalne infrastrukture, ki bo potekala sočasno z gradnjo kanalizacije.

Občinski svet Občine Log – Dragomer je sredi decembra potrdil Odlok o proračunu Občine Log – Dragomer za leto 2021. Proračun je težak dobrih šest milijonov evrov, kolikor je načrtovanih prihodkov, odhodkov pa je za dobrih sedemsto tisočakov več, torej 6,77 milijona evrov. Proračunski primanjkljaj v višini 686.797,86 evrov bodo krili s sredstvi, ki naj bi v letu 2020 ostali na računu občine ter kreditom v višini 331 tisoč evrov.
Podobno kot že lani, je tudi letos v proračunu največ sredstev rezerviranih za gradnjo kanalizacije, in sicer kar 3,2 milijona, še dodaten milijon pa bodo namenili za sočasno gradnjo druge komunalne infrastrukture. Gradnja kanalizacije bo v letu 2021 izjemno intenzivna, položenih bo več deset kilometrov kanalizacijskih cevi, na Barju bodo gradili čistilno napravo, župan Miran Stanovnik pa napoveduje, da bo občina postala veliko gradbišče. »Osebno menim, da je za občanke in občane izrednega pomena tudi dejstvo, da se investicije v druge dolgo pričakovane in potrebne projekte zaradi izgradnje prepotrebnega kanalizacijskega omrežja s čistilno napravo, na ustavi. Pravilno naravnanost proračuna so prepoznale tudi članice in člani občinskega sveta. To je znak, da občinski svet postaja vse bolj enoten, kar vzbuja tudi vedno več zaupanja med občankami in občani, ki se veselijo splošnega napredka v naši lokalni skupnosti.«

Kanalizacija tako ne bo edina investicija za katero je v proračunu predviden denar. Ob regionalni cesti naj bi gradili primarni in sekundarni vodovod, gre za sočasno gradnjo kolesarske steze, pločnikov, javne razsvetljave in kanalizacije. V ta namen je predvidenih 900 tisoč evrov. Vodovod naj bi gradili tudi na Cesti ob gozdu, projekt je ocenjen na 60.000 evrov, za ureditev meteorne kanalizacije Na Grivi pa je predvidenih 140 tisočakov.
Na Občini pravijo, da bodo nekatere ostale projekte poskušali uresničiti s pomočjo sofinanciranja, zato bodo njihova prizadevanja v letu 2021 usmerjena tudi v redno spremljanje in prijavljanje na razpise iz evropskih in državnih virov. Predlog proračuna tako vsebuje projekt gradnje koloparka pri vrtcu v Dragomerju ter projekt Zgodovina nas povezuje, v okviru katerega bi v kleti novega občinskega centra uredili spominsko sobo, oba projekta naj bi bila sofinancirana v okviru LAS Barje z zaledjem. Fitnes na prostem v Športnem parku v Dragomerju in Športnem parku na Logu bodo poskušali postaviti s pomočjo sredstev Fundacije za šport. Projekt pa bodo realizirali le v primeru, da bodo sofinancerska sredstva odobrena. Na Občini računajo tudi na sredstva za zagon projekta Podaj roko, v okviru katerega naj bi med drugim vzpostavili informacijsko točko, zagnali projekt Lepo je biti prostovoljec v Log - Dragomerju, odprli demenci prijazno točko, izobraževali in usposabljali starejše, mlajše ter različne ciljne skupine, usposabljali družinske oskrbovalce ter oživili skupino za samopomoč svojcem, ki skrbijo za obolelega starša, sorodnika ali soseda.

V letu 2021 naj bi nadaljevali z v lanskem letu začetim obnavljanjem pokopališča v Dragomerju, predvidena so sredstva za izgradnjo naslednjega opornega zidu ter med drugim tudi sredstva za izdelavo geodetskih načrtov vodotokov v občini,


V. L.

Oglejte si tudi