Občine: Brežice, Kostanjevica na Krki, Krško, Radeče, Sevnica Občine: Benedikt, Cerkvenjak, Cirkulane, Destrnik, Dornava, Duplek, Gorišnica, Hajdina, Hoče-Slivnica, Juršinci, Kidričevo, Kungota, Lenart, Lovrenc na Pohorju, Majšperk, Makole, Maribor, Markovci, Miklavž na Dravskem polju, Oplotnica, Ormož, Pesnica, Podlehnik, Poljčane, Ptuj, Rače-Fram, Ruše, Selnica ob Dravi, Slovenska Bistrica, Središče ob Dravi, Starše, Sveta Ana, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Sveti Tomaž, Šentilj, Trnovska vas, Videm, Zavrč, Žetale Občine: Borovnica, Brezovica, Dobrepolje, Dobrova-Polhov Gradec, Dol pri Ljubljani, Domžale, Grosuplje, Horjul, Ig, Ivančna Gorica, Kamnik, Komenda, Litija, Ljubljana, Log - Dragomer, Logatec, Lukovica, Medvode, Mengeš, Moravče, Škofljica, Šmartno pri Litiji, Trzin, Velike Lašče, Vodice, Vrhnika Občine: Bloke, Cerknica, Ilirska Bistrica, Loška dolina, Pivka, Postojna Občine: Ajdovščina, Bovec, Brda, Cerkno, Idrija, Kanal ob Soči, Kobarid, Miren-Kostanjevica, Nova Gorica, Renče-Vogrsko, Šempeter-Vrtojba, Tolmin, Vipava Občine: Apače, Beltinci, Cankova, Črenšovci, Dobrovnik, Gornja Radgona, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kobilje, Križevci, Kuzma, Lendava, Ljutomer, Moravske Toplice, Murska Sobota, Odranci, Puconci, Radenci, Razkrižje, Rogašovci, Sveti Jurij ob Ščavnici, Šalovci, Tišina, Turnišče, Velika Polana, Veržej Občine: Črnomelj, Dolenjske Toplice, Kočevje, Kostel, Loški Potok, Metlika, Mirna, Mirna Peč, Mokronog-Trebelno, Novo mesto, Osilnica, Ribnica, Semič, Sodražica, Straža, Šentjernej, Šentrupert, Škocjan, Šmarješke Toplice, Trebnje, Žužemberk Občine: Ankaran, Divača, Hrpelje-Kozina, Izola, Komen, Koper, Piran, Sežana Občine: Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi Občine: Bistrica ob Sotli, Braslovče, Celje, Dobje, Dobrna, Gornji Grad, Kozje, Laško, Ljubno, Luče, Mozirje, Nazarje, Podčetrtek, Polzela, Prebold, Rečica ob Savinji, Rogaška Slatina, Rogatec, Slovenske Konjice, Solčava, Šentjur, Šmarje pri Jelšah, Šmartno ob Paki, Šoštanj, Štore, Tabor, Velenje, Vitanje, Vojnik, Vransko, Zreče, Žalec Občine: Črna na Koroškem, Dravograd, Mežica, Mislinja, Muta, Podvelka, Prevalje, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem, Ribnica na Pohorju, Slovenj Gradec, Vuzenica Občine: Bled, Bohinj, Cerklje na Gorenjskem, Gorenja vas-Poljane, Gorje, Jesenice, Jezersko, Kranj, Kranjska Gora, Naklo, Preddvor, Radovljica, Šenčur, Škofja Loka, Tržič, Železniki, Žiri, Žirovnica Log - Dragomer
DANES
23°C
12°C
JUTRI
22°C
10°C
Oceni objavo

Gospodarske javne službe v občini naj bi bile deležne še dodatnega nadzora

Občinski svet Občine Log - Dragomer je marca v svet za varstvo uporabnikov javnih dobrin imenoval pet novih članov. Ti so se v zadnjih dveh mesecih sestali na dveh sejah in med drugim sklenili, da bodo nasvete in primere dobre prakse iskali pri sosednjih svetih, a nato ugotovili, da občine Vrhnika, Borovnica, Horjul, Brezovica in Dobrova - Polhov Gradec takšnih svetov sploh niso ustanovile, kljub temu da bi to po zakonu o gospodarskih javnih službah morale storiti. Svet bo kot kaže na tem območju oral ledino, saj to delovno posvetovalno telo med bližnjimi občinami poznajo le v Logatcu. Deloval naj bi na sistemski ravni in se ukvarjal s konkretnimi primeri, zato bodo veseli, če jim boste tudi vi namignili, s katerim ključnim področjem bi se morali najprej spoprijeti.

Javna podjetja naj bi delovala za potrebe občanov in ne zaradi dobička. Cene bi morale biti oblikovane transparentno, uporabniki storitev naj bi bili udeleženi pri ustvarjanju dolgoročnih načrtov, nadzoru kvalitete storitev … Eno izmed teles, ki naj bi zastopalo in varovalo interese uporabnikov javnih dobrin v razmerju do izvajalcev gospodarskih javnih služb, pa naj bi bil svet za varstvo uporabnikov javnih dobrin. Ta organ je bil sicer imenovan že v prejšnjem mandatu, a kot nam je zaupal predsednik novo sestavljenega sveta Srečko Sečnik, ta ni sprejel nobenega posebnega sklepa. Svet naj bi pokrival precej široko področje, ki ga zagotavljajo gospodarske javne službe na področju oskrbe s pitno vodo, komunalnih odpadkov, kanalizacije in odvajanja meteornih voda, vzdrževanja, čiščenja in urejanja cest, gasilskih služb, urejanja pokopališč in pogrebne dejavnosti, pa tudi vzdrževanja javne razsvetljave, distribucije zemeljskega plina, urejanja zelenic ter upravljanja in vzdrževanja objektov za šport in rekreacijo.
Svet v sestavi Metka Jurač, Jasna Vidakovič, Peter Vukovič in Branka Alič, na čelu s predsednikom Srečkom Sečnikom, se je sestal na septembrski in novembrski seji in sprejel več sklepov. Kot nam je pojasnil predsednik, bodo delali na sistemski ravni in konkretnih področjih: »Delali smo na tem, da bi poiskali člane teh svetov iz bližnjih občin, da bi se z njimi posvetovali, kako oni delajo ter tudi nabrali izkušnje. A ker teh svetov ni, se bomo morali povezati s sveti na širšem območju.« Svet za varstvo uporabnikov javnih dobrin ima sicer posvetovalno vlogo, tako lahko organom občine daje pripombe in predloge v zvezi z izvajanjem gospodarskih javnih služb z namenom, da ti sprejmejo ukrepe, s katerimi bodo zagotovili varstvo uporabnikov javnih dobrin, spremljali naj bi tudi obveznosti izvajalcev gospodarskih javnih služb, zastopali interese uporabnikov pri načrtovanju in financiranju gospodarskih služb, pri njihovemu organiziranju in izvajanju, ter opozarjali na pomanjkljivosti in predlagali izboljšave. Pobude in predloge pa naj bi posredovali županu, ki naj bi svet seznanil s svojimi stališči in ukrepi.

Najverjetneje bodo kmalu pod drobnogled vzeli delovanje Komunalnega podjetja Vrhnika, ki je največji izvajalec javnih storitev v občini. Katero je tisto področje, v katerega bi morali zagristi najprej, pa jim lahko predlagate tudi vi. Vaše sugestije in predloge bo svet sprejemal po elektronski pošti na svujd-ldl@googlegroups.com oziroma po pošti na naslov Svet za varstvo uporabnikov javnih dobrin, Občina Log - Dragomer, Na Grivi 5, p. p. 09, 1358 Log pri Brezovici.

 

V. Lovrenčič

Oglejte si tudi