Logo MojaObčina.si
JUTRI
12°C
4°C
NED.
14°C
3°C
Oceni objavo

Znova živahno pri čistilni napravi

Log - Dragomer, 15. marec 2021 – Polletna konsolidacija temeljnih tal na lokaciji bodoče čistilne naprave je končana. Pred začetkom betonskih del bodo odstranili predobremenilni nasip ter začeli z zemeljskimi deli.  Pospešeno se nadaljuje tudi gradnja kanalizacije v obeh naseljih.
Projekt izgradnje kanalizacije in čistilne naprave v Občini Log - Dragomer se je uradno začel 19. junija 2020 s polaganjem temeljnega kamna na lokaciji bodoče čistilne naprave. Delavci Trgograda so v prvi fazi izvedli delovne platoje, gruščnate slope ter zgradili več metrov visoke nasipe, s katerimi naj bi izboljšali nosilnost mehkega barjanskega terena. Nato je bilo pol leta na Barju precej mirno, saj je na območju potekala polletna konsolidacija temeljnih tal oziroma proces iztiskanja vode iz por zasičene zemljine s pomočjo obremenitve tal. Izvajalci so v tem času opravljali meritve monitoringa vgrajenih posedalnih plošč z meritvami višine repernih palic.

Gradbeni stroji so se na teren ponovno vrnili februarja, ko so na območju bodočega črpališča in vakuumske postaje začeli odvažati predobremenilni nasip. »Trenutno se izvajajo zagatnice na lokaciji vhodnega črpališča. V mesecu marcu je na tem mestu predviden še izkop gradbene jame, temu bodo sledila AB dela.,« pravijo na Občini in dodajajo, da je marca na lokaciji vakuumske postaje načrtovano zabijanje zagatnih sten z izkopom in AB deli ter odvoz predobremenilnih nasipov na celotni lokaciji čistilne naprave.

Naj spomnimo, da bo v sklopu ureditve sistema za odvajanje in čiščenje odpadnih voda v Občini Log - Dragomer zgrajena centralna čistilna naprava s kapaciteto 5.000 populacijskih enot. Gradili naj bi jo predvidoma do konca leta 2022, v naslednjem letu je predviden začetek poskusnega enoletnega obratovanja. Do takrat naj bi bilo zgrajenih že toliko kanalov, da bo na čistilno napravo speljana zadostna količina odplak za njeno delovanje.


Po februarskem zatišju dela stekla tudi na Logu
Dela so potekala na več lokacijah. Na Aljaževi ulici so delavci Hidrotehnika prestavili javni vodovod. »Zaradi ustreznega odmika od vzporednega vakuumskega kanala JK8 in zaradi bodočega vzdrževanja je bilo treba na Aljaževi ulici prestaviti vodovod,« so nam povedali naši sogovorniki. Izvedeli smo še, da so na Aljaževi cesti in Cesti na Mole začeli s pripravljanjem trase za asfaltiranje z izdelavo tamponskega sloja. Medtem je na Rimski ulici potekala gradnja vakuumske kanalizacije ter gradnja plinovodnega omrežja. Marca naj bi se gradbeni stroji preselili na Cesto v Lipovce in Cesto ob potoku v naselju Log Kačja vas, kjer se bo vzporedno z gradnjo kanalizacije izvajala gradnja plina in T2 omrežja. »Proti koncu meseca marca je na Cesti 8. maja predvideno izvajanje finega asfalta,« smo še izvedeli. Po končanem polaganju cevovoda ter še pred izvedbo asfaltiranja bodo na posameznih trasah, kjer je že bilo zgrajeno vakuumsko kanalizacijsko omrežje izvedli preizkus tesnosti v skladu z EN standardom.


Pestro tudi v Dragomerju
Delavci Komunalnih gradenj so v februarju gravitacijsko kanalizacijo gradili na območju ob vrtcu in balinišču, na Lepi poti, Poti ob gozdu in Stari cesti, kjer je vzporedno potekala še gradnja T2 omrežja. »Na Dragomerški ulici od hišne številke 44 do hišne številke 30 se je v mesecu februarju izvajalo polaganje vakuumske kanalizacije in meteorne kanalizacije. Na trasi ulice Pot ob gozdu so izvajalci vzporedno z izvedbo gravitacijske kanalizacije položili tudi vodovod od hišne številke 1 do hišne številke 8.«
Novo podobo kažejo tudi ulice Na Grivi, v Loki in Laze, ki so jih preplastili še s finim asfaltom. V marcu je načrtovana gradnja gravitacijske kanalizacije od križišča Dragomerške ulice z ulico Na Grivi do balinišča in nadaljevanje polaganje vakuumske kanalizacije na Dragomerški ulici od hišne številke 30 do hišne številke 43.


V. L., foto: Občinska uprava

Oglejte si tudi