Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
8°C
JUTRI
25°C
7°C
Oceni objavo

Za visoko cono na Lukovici bo občina dobila evropski denar

Služba vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko je v prvi polovici septembra izdala odločbo za drugi sklop projekta oskrbe s pitno vodo v porečju Ljubljanice, s katero bodo zagotovili boljšo vodooskrbo v občinah Log - Dragomer, Brezovica, Logatec, Škofljica in Postojna. Občina Log - Dragomer je dobila zeleno luč za začetek gradnje visoke cone na Lukovici, projekt pa je težak skoraj 531 tisočakov.

Občina Log - Dragomer bo začela s črpanjem evropskih kohezijskih sredstev, saj je Službe vlade RS za razvoj in kohezijsko politiko sporočila dobre novice. Potem ko so občini sredstva za visoko cono na Lukovici ušla v stari perspektivi, je občina tokrat dobila pozitiven odgovor. Dobrih novic se je razveselil tudi župan Miran Stanovnik: »Ta odločba je za našo občino zagotovo koristna na več nivojih. Prvič se lahko v živo prepričamo, da smo konkurenčni na tržišču evropskega denarja in v igri za primerne in dobro pripravljene projekte. Verjamem, da je pozitivna odločba dober obet za naprej, za odpadne vode in čistilno napravo, da dokažemo in vidimo, da zmoremo in znamo pridobivati sredstva, ki so na voljo in prevečkrat ostajajo neizkoriščena.« Župan je dodal, da bo izvedba projekta občanom prinesla boljšo, bolj zdravo in bolj kakovostno oskrbo s pitno vodo..
V okviru naložbe je predvidena gradnja visoke cone na Lukovici. Gradili bodo vodohran, ki ga bo z ustreznim napajalnim vodom, dolgim 380 metrov, napajalo črpališče, obenem pa bodo ob regionalni cesti zgradili še vodovodno povezavo med obstoječima vodovodoma in tako ustvarili krožno zanko, nam je pojasnila Špela Blažič iz občinske uprave in dodala, da je v naselju Lukovica predvidena rekonstrukcija obstoječega vodovoda za ločitev vodnega tlaka v vodovodnem sistemu. Z navedenimi ukrepi bodo oblikovali ločeno višjo tlačno cono dela vodovodnega sistema ter rešili težave občasnega pomankanja vode oziroma ustrezno uredili tlačne razmere v vodovodnem omrežju.
Občinska uprava nam je še povedala, da vodohran, ki je postavljen na Logu, ne rešuje težav s tlakom na Lukovici: »Objekti na Lukovici se nahajajo na višinah od 295 do 330 metrov nad morjem. Ker je vodohran Log na koti 339 m. n. m., ima precej objektov, ki se nahajajo okrog kote 325 m. n. m., nizke tlake, medtem ko so tlaki za nižje ležeče objekte ustrezni.« Objekti ob regionalni cesti in južno od nje naj bi se še naprej napajali iz vodohrana Log, ostali objekti pa preko novega črpališča in novega vodohrana na Lukovici. »Novi vodohran bo postavljen na koto 355 m. n. m. in bo imel prostornino 100 m2. S to prostornino bo vodohran zagotavljal dveurno požarno rezervo,« so še razložili na občini.
Projekt je sofinanciran z evropskimi sredstvi
Projekt je težak 530.871 evrov, od tega bo Evropa prispevala dobrih 362 tisočakov, država skoraj 64.000 evrov, ostalih 105 tisočakov pa bo zagotovila občina. Glavnina del naj bi bila predvidoma opravljena v prihodnjem letu, izbran pa je že tudi izvajalec. Stanovnik nam je pojasnil, da je bil na razpisu, ki ga je pripravilo prejšnje vodstvo, že izbran izvajalec, s katerim naj bi občina sedaj obnovila pogodbo. Kot smo še izvedeli, je takratno vodstvo računalo na evropska sredstva za ta projekt že v perspektivi 2007–2013. »Ker je prišlo do šumov oziroma slabe koordinacije države, se je ta naš projekt takrat ustavil,« je razložil župan, ki je dodal, da občini za ta projekt ni bilo potrebno pripravljati popolnoma nove vloge.

 

V. Lovrenčič

Oglejte si tudi