Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
8°C
JUTRI
25°C
7°C
Oceni objavo

''Čaka nas največji izziv v zgodovini naše občine"

Služba Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, organ upravljanja za evropske strukturne sklade in Kohezijski sklad, je 25. oktobra letos izdala odločitev o finančni podpori za projekt »Odvajanje in čiščenje odpadne vode v porečju Ljubljanice - 3. Sklop«. Za naložbo v vrednosti 17,63 milijona evrov bo Kohezijski sklad prispeval 7,65 milijona evrov, proračun Republike Slovenije bo zagotovil 1,35 milijona, preostanek pa Občina Log - Dragomer.
Namen projekta je zagotoviti celovito rešitev odvajanja in čiščenja odpadne vode na območju občine Log – Dragomer.  Predvidoma do konca leta 2022 bo v okviru projekta zgrajenih 23 km kanalizacije in čistilna naprava v velikosti 5000 populacijskih enot.  Z uresničitvijo projekta se bo zmanjšala količina škodljivih snovi v vodi in izboljšala kakovost površinskih in podzemnih voda, kar bo prispevalo k boljšim življenjskim pogojem in boljšemu zdravju 3.524 prebivalcev občine Log – Dragomer. Projekt, ki je del Dogovora za razvoj osrednjeslovenske regije, bo vplival na izboljšanje učinka čiščenja širšega območja reke Ljubljanice. Z izgradnjo kanalizacijskega sistema se bo zmanjšalo onesnaženje tal skozi odvajanje vode iz greznic, s čimer se bo ustavilo tudi onesnaženje vodnih virov. Sistem ravnanja s komunalno odpadno vodo je namreč zasnovan kot nepropusten sistem, ki prepreči iztekanje odpadne vode v tla in naprej v podtalnico. Z izvedbo investicije se zagotavlja preventivno ukrepanja za preprečevanje, omejevanje in zmanjševanje škodljivih vplivov na okolje tako, da se okoljska škoda odpravlja pri viru onesnaženja.

Miran Stanovnik, župan občine Log – Dragomer, je ob tej priložnosti dejal: »Ko se veselimo in smo ponosni na zgodovinski uspeh za našo lokalno skupnost, moram izraziti zahvalo za izredno kooperativnost vseh organov in služb, ki so sodelovale v pripravi dokumentacije. Začnemo lahko z Regionalno razvojno agencijo Ljubljanske urbane regije, ki je na osnovi veljavnih kriterijev pripravila dokumentacijo za obdelavo in razpravo na sejah Sveta Ljubljanske urbane regije, kjer je 26 županov prepoznalo naš projekt kot prednostni za regijo in to sporočilo posredovalo na Ministrstvo za okolje in prostor. Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je naš projekt na osnovi sprejetih pravil uvrstilo v dokument z imenom Dogovor za razvoj regij številka 1, kar je bila iztočnica za zelo usklajene aktivnosti nadzora nad dokumentacijo s strani Ministrstva za okolje in prostor. Zadnji pečat, oziroma dokument z nazivom Odločitev o podpori pa je v rekordno kratkem času pripravila Služba Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko na čelu z novim ministrom in bivšim županom Markom Bandellijem. V prihodnjih mesecih in letih nas čaka največji izziv v zgodovini naše občine, vendar so že ti koraki, ki smo jih uspešno prehodili na tej strokovno in administrativno zahtevni poti velika vzpodbuda in potrditev našega pravilnega pristopa. Verjamem, da naš uspeh prinaša še dodatno motivacijo za ostale lokalne skupnosti v Sloveniji, saj smo dokazali, da se da z dobro načrtovanim sodelovanje doseči tudi na videz nedosegljive cilje«. Ob tej priložnosti je župan izpostavil tudi zasluge vseh zaposlenih na občini, ki so na kakršenkoli način pripomogli s svojim delom in prizadevnostjo, da so uspešno pripravili vso potrebno dokumentacijo. Zahvalil se je tudi direktorici občinske uprave Marjeti Sternad Kuharič, ki je od samega prihoda na novo delovno mesto poprijela za ta zahteven projekt in ga pripeljala do trenutka, ko se lahko veselimo te izredno pomembne finančne podpore, ki bo poskrbela, da bo občina Log – Dragomer tudi na okoljevarstvenem področju občina s sodobnimi evropskimi standardi.

Besedilo in foto: Peter Kavčič

Oglejte si tudi