Logo MojaObčina.si
JUTRI
12°C
4°C
PET.
16°C
2°C
Oceni objavo

Dragomerške gozdove verjetno ogrozila človeška malomarnost

Dragomer, 18. marec 2014 – V največjem požaru v Občini Log - Dragomer je zgorelo okoli 1,5 hektarja gozda. 58 gasilcev iz petih gasilskih društev se je več kot štiri ure na strmem in težko dostopnem terenu borilo z ognjenimi zublji; da bi preprečili nadaljnje širjenje požara, so organizirali nočno stražo.
Prvi trije meseci letošnjega leta so bili za gasilce PGD Dragomer - Lukovica in PGD Log zelo naporni. Potem ko so februarja pomagali odstranjevati posledice žledoloma, ki je pustošil tudi na našem koncu, so marca zopet hiteli v gozdove. A tokrat ne z motorko, temveč s cisternami, polnimi vode.

V gozdu nad Dragomerjem je zagorelo okoli pol šestih zvečer, ogenj se je zaradi vzgornika hitro razširil proti vrhu hriba. Gasilci so se na težko dostopen in strm teren najprej prebili peš, na pomoč pa so jim v prvi fazi priskočili okoliški kmetje s svojimi cisternami in traktorji, saj gasilske enote iz Občine Log - Dragomer nimajo gasilskega vozila, ki bi bilo prirejeno za gašenje gozdnih požarov. Nato je požar pomagalo gasiti še gasilsko vozilo za gozdne požare iz PGD Verd. Požar, ki se je razširil na približno 1,5 ha gozda, je gasilo 58 gasilcev: iz PGD Dragomer - Lukovica (18), PGD Log (11), PGD Bevke (11), PGD Drenov Grič - Lesno Brdo (6) in PGD Verd (3), poleg njih pa so bili operativnim enotam v stalno moralno in strokovno podporo poveljnik štaba CZ in župan Mladen Sumina, njegov namestnik Domen Rozman, poveljnik GZ Vrhnika Benjamin Svenšek in namestnik poveljnika GZ Vrhnika Aleksander Remškar.

Požar je gasilcem uspelo lokalizirati okoli 22. ure, ko so robove žarišča polili z vodo. Zaradi vremenskih napovedi, pihal naj bi veter s hitrostjo od 8 do 12 km/h, so organizirali še požarno nočno stražo v dveh izmenah; na prizorišču je bilo stalno prisotnih šest gasilcev z gasilskim vozilom za gozdne požare, ki so pogorišče stražili do 7.15.

Sreča v nesreči

Izvedeli smo, da je katastrofalne posledice verjetne človeške malomarnosti preprečil splet okoliščin. Kot nam je pojasnil Pavel Remškar, poveljnik GE Občine Log - Dragomer, je k sreči veter pihal stran od naselja Dragomer, poleg tega so kmetje le dober mesec po uničevalnem žledenju že vzorno počistili gozdne poti do kraja požara. Če tega ne bi storili, dostop do kraja nesreče ne bi bil mogoč z nobenim vozilom. Morebitno večjo razsežnost požara pa je pomagala preprečiti tudi narava sama; ko se je vzgonski veter umiril, so gasilci lahko ustavili požar na gozdni vlaki. 

Naj ob tem omenimo, da so po podatkih zavoda za gozdove (1995–2010) glavni vzroki za gozdne požare v Sloveniji nepazljivost (42 %), požig (10 %), naravni vzrok (8 %), za kar štirideset odstotkov gozdnih požarov pa vzrok ni znan. Požari so najpogostejši marca. Vzrok dragomerškega požara še ni znan, zagotovo pa v tem primeru ni šlo za samovžig.

 

V. E. 

Foto: Pavel Remškar

 

Vsem sodelujočim občanom, prostovoljskim gasilskim enotam (PGD Dragomer - Lukovica, PGD Log, PGD Bevke, PGD Drenov Grič - Lesno Brdo, PGD Verd), kmetom, ki so pomagali s cisternami in traktorji, poveljniku štaba CZ Mladenu Sumini, namestniku štaba CZ Domnu Rozmanu, poveljniku GZ Vrhnika Benjaminu Svenšku ter Aleksandru Remškarju, namestniku poveljnika GZ Vrhnika, se iskreno zahvaljujem za pomoč pri gašenju gozdnega požara. Z gasilskim pozdravom NA POMOČ!

 

Pavel Remškar, poveljnik GE Občine Log - Dragomer

Oglejte si tudi