Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
18°C
7°C
Oceni objavo

DA zdravniku in dnevnemu varstvu starejših v Občini Log - Dragomer

Uprava Občine Log - Dragomer je oktobra z anketami preverila, kakšne so potrebe in pripravljenost občanov za opredelitev za zdravnika, ki bi imel ambulanto na območju občine, ter kakšne so potrebe po dnevnem varstvu starejših. Odziv ljudi je občinarje presenetil, saj je ankete vrnilo več kot polovica vprašanih. Odgovore bodo na občini proučili in jih predstavili občinskemu svetu, ki bo tako zagotovo lažje sprejemal odločitve z zdravstvenega področja.

Občina Log - Dragomer si že skoraj od začetka ustanovitve prizadeva organizirati splošno zdravstvo na območju občine. Nekaj korakov na tem področju je bilo sicer že narejenih, a bo do rešitve potrebnega še veliko dela in časa. Kot smo že poročali, je občina jeseni 2010 na podlagi ponudb za promotorstvo za projekt javno-zasebnega partnerstva za izvedbo zdravstvenih storitev v občini izbrala Center storitev, Zavod za komunikacijo in izboljšanje kvalitete življenja iz Podsmreke. Za izgradnjo objekta je kupila zemljišča ob osnovni šoli, izdelana pa je bila tudi idejna zasnova zdravstvenega centra, ki bi ga lahko gradili po fazah. Občina je v tem času dobila tudi zeleno luč za organiziranje podružnične lekarne, razmišljali pa so tudi, na kakšen način v občino pripeljati zdravnika, za katerega bi se opredelilo okoli 1.750 pacientov.

"Glede na zapletenost postopkov, predpisanih z zakonodajo, ki jih je laično in na kratko težko obrazložiti, je bilo treba ugotoviti potrebe in pripravljenost naših občank in občanov za opredelitev za zdravnika, ki bi imel ambulanto na območju naše občine. Ugotoviti je treba tudi potrebe po dnevnem varstvu starejših. Kar zadeva lekarno, imamo za vzpostavitev lekarniške dejavnosti že podpisano pismo o nameri," je pojasnil župan Mladen Sumina. Na občinski upravi so odločili, da je najprimernejše, da te podatke pridobijo z anketnimi vprašalniki, ki so jih razposlali na naslove gospodinjstev.  

Zdravnik bi moral biti dosegljiv vsak dan

V Občini Log - Dragomer je treba vzpostaviti ambulanto splošne oziroma družinske medicine, je prepričanih 85 odstotkov sodelujočih. Ti bi se za novega zdravnika, ki bi imel ordinacijo v občini, zanesljivo oziroma verjetno odločili v 85 odstotkih (44 % zanesljivo, 41 % morda). A kot kaže raziskava, bi moral biti zdravnik na voljo vsaj dve uri na dan. Če bi bil zdravnik v ordinaciji enkrat na teden, bi se zanj zagotovo odločilo 18 odstotkov vprašanih, morda pa bi se odločila četrtina. Če bi bil zdravnik v občini dvakrat na teden, bi se zanj zagotovo odločilo 31 odstotkov vprašanih, morda pa 38 odstotkov, in če bi bil na voljo dve uri na dan, bi se zanj odločilo še nekoliko več občanov.

Ko zdravnik ne bi bil prisoten v občini, bi se morali k njemu odpraviti v Zdravstveni dom Vrhnika; malo več kot polovico vprašanih to ne bi motilo, približno toliko pa bi jih po drugi strani to motilo (ne bi me motilo – 25 %, ne bi me preveč motilo – 28 %, precej bi me motilo – 29 %. zelo bi me motilo – 17 %). Podobne rezultate so dobili tudi pri vprašanju o napotitvi v laboratorij: polovico bi jih motilo, polovice pa ne, če bi jih na laboratorijski pregled zdravnik napotil na Vrhniko. Precej soglasni pa so bili vprašani glede lekarne; večini vprašanih (87 %) je zelo pomembno oziroma pomembno, da je lekarna v bližini njihovega zdravnika. Glede na odgovore, ki so jih vprašani napisali v rubriki dodatnih pripomb in predlogov, bi večina na območju občine želela imeti celovito zdravstveno oskrbo z zdravnikom, zobozdravnikom, laboratorijem in lekarno.

Rezultati še kažejo, da imajo skoraj vsi občani opredeljenega osebnega zdravnika splošne oziroma družinske medicine, z njim so skoraj vsi zadovoljni, večini pa je tudi pomembno, da poznajo svojega zdravnika. Naj še kot zanimivost omenimo, da skoraj polovica vprašanih svojega zdravnika obišče enkrat do trikrat na leto. Občani zdaj koristijo zdravstvene storitve sosednjih občin, predvsem Vrhnike in Ljubljane.

Dnevno-varstveni center starejših bi bil poln

Vsaj sodeč po odgovorih občanov, ki so izpolnili anketo. Večina, 88 odstotkov, jih meni, da je treba na območju Občine Log - Dragomer organizirati dnevno varstvo starejših. V tem trenutku bi ga potrebovalo več kot sedemdeset ljudi, še skoraj sto občanov pa bo takšno obliko pomoči potrebovalo v prihodnosti. Anketo je izpolnilo 662 družin oziroma posameznikov, odziv pa je bil kar 53-odstoten.

 

V. E.

Oglejte si tudi