Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
7°C
SOB.
23°C
7°C
Oceni objavo

Cevi položene, sledi podvrtavanje

Gradnja vodovoda in kanalizacije ob regionalni cesti je tik pred zaključkom. Kot smo že poročali, se je delo večinoma opravilo že med poletjem.
Izbrani izvajalec, Komunalne gradnje Grosuplje, je v zadnjega pol leta, od sredine aprila, ko se je začela gradnja kanalizacije ob regionalni cesti med Lukovico in osnovno šolo, položil praktično vse kanalizacijske cevi in tako že skoraj zaključil projekt. Kot nam je pojasnil Jure Jančič iz občinske uprave, gradbincem ostaja le še podvrtavanje pod regionalno cesto in Malenščico, ki pa bo terminsko prilagojeno gradnji kolesarskih stez in urejanju križišč. Pri križišču za osnovno šolo načrtujejo štiri podvrtavanja, za kanalizacijski, elektro- in telekomunikacijski vod ter vodovod, in še podvrtavanje pod Malenščico za kanalizacijske cevi. Podvrtavanje bodo opravili tudi v križišču za Dragomer, kjer sočasno gradijo kolesarske steze ter urejajo križišče. Izvedeli smo še, da je v zaključni fazi prav tako projekt izgradnje vodovoda ob regionalki.

Naj spomnimo, da projekt kanalizacije ob regionalni cesti vključuje polaganje glavnih vodov z izvedbo hišnih priključkov do mej z zasebnimi zemljišči. Položenih je bilo več kot kilometer in pol cevi, ki so jih delavci vgradili v nekdanji odstavni pas regionalne ceste, na globino od 1,5 do slabih treh metrov. Večino kanalizacijskih cevi so položili na klasičen način, z izkopi z mehanizacijo, polaganjem cevi in zasipi, del kanalizacije ob vodotokih pa so gradili z gradbeno mehanizacijo za vodeno vrtanje, s katero so podvrtali teren in skozi rov nato vlekli kanalizacijske cevi. Kanalizacijski sistem je gravitacijsko-tlačni. Do izgradnje čistilne naprave kanalizacija ne bo v uporabi in bo pravzaprav nekakšen slepi, zapečateni cevovod. Novozgrajeno vodovodno omrežje bo nekoliko krajše od kanalizacijskega, saj so cevi polagali med križiščem za Dolino in osnovno šolo. Na novo vodovodno omrežje bodo priključili del gospodinjstev, ki so do zdaj uporabljala zasebne vodovode, poleg tega pa bo novi cevovod služil tudi kot zanka v primeru okvare.

Teh dveh projektov so se na občini lotili zaradi začetka evropskega projekta izvedbe kolesarskih poti, saj naj bi bila poznejša gradnja vodovoda in kanalizacije bistveno dražja, vključevala pa bi tudi ponovno polaganje asfalta na kolesarskih stezah. V proračunu je bilo za oba projekta namenjenih 650 tisoč evrov, izbrani izvajalec pa naj bi ju izvedel za manj kot štiristo tisočakov.

 

V. L.

Oglejte si tudi