Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
7°C
SOB.
23°C
7°C
Oceni objavo

Praznično obarvani december v KUD Kosec

Kulturno društvo Kosec tudi v zimskih mesecih ne počiva. Poleg organizacije zanimivih prazničnih delavnic ter obujanja kulturnih običajev so kulturniki konec leta izdali koledar, ki ga krasijo otroške slike na temo štirih letnih časov.
Kulturno društvo Kosec je poleti otroke pozvalo k sodelovanju na natečaju za izbor najbolj kreativnih del na temo štirih letnih časov. Kot nam je pojasnila predsednica Kosca Anica Vengust, se je odzvalo 64 vrtčevskih in osnovnošolskih otrok. Slike mladih umetnikov je pregledala štiričlanska komisija v sestavi Draga Davitkova Erič, Ljubica Malavašič, Martina Brajič in Emilija Erbežnik; izbrala je trinajst najlepših del, ki krasijo Koščev koledar za leto 2015. Igrivi koledar je oblikovala Katarina Davidovič, projekt pa sta podprli tudi občina in osnovna šola. Sicer pa so se v društvu mladim umetnikom zahvalili na posebni prireditvi, na kateri so avtorje trinajstih najlepših slik nagradili, program pa popestrili s kratkim koncertom, ki so ga v Koscu pripravili v sodelovanju s šolo.

Čarobno vzdušje pa so doživeli vsi, ki so se na predvečer božiča pridružili pohodu z baklami k mali polnočnici. Ta je tokrat v loški kapeli potekala že ob petih popoldne. Vengustova nam je pojasnila, da so želeli z bolj zgodnjo uro k pohodu in obujanju tradicije privabiti tudi družine z otroki. Na pohod ste lahko skozi vas krenili iz dveh smeri, dragomerške in bolje obiskane loške strani. Pri loškem gasilskem domu je pohodnike s toplim čajem pričakala in postregla Pavla Prah.

Sicer pa so v Koscu zimski čas popestrili s praznično obarvanimi delavnicami. Zelo zadovoljni so bili z delavnico izdelovanja novoletnih voščilnic, ki je privabila veliko obiskovalcev. Ti so ustvarjali ekovoščilnice, izdelane iz suhih listov in cvetja, ter voščilnice v tehniki vezenja z različnimi barvnimi nitmi. Nove tehnike so predstavile Ana Vrenk, Ljubica Malavašič in Draga Davitkova. Prav tako je navdušila delavnica izdelovanja naravne kozmetike, ki jo je vodila Darja Rojc. Če so bili delavnice, namenjene odraslim, dobro obiskane, pa je bilo ravno obratno pri delavnicah, ki so bile namenjene otrokom. Vengustova nam je povedala, da so zanje pripravili delavnico izdelovanja božičnih kapic iz filca z lepljenjem. Sicer pa so bili dejavni tudi udeleženci delavnic ročnih del, ki so spoznali tehniko zračne čipke, ter študentke angleščine, ki pridno nadgrajujejo svoje znanje.

 

V. L., Foto: KUD Kosec

Oglejte si tudi