Občine: Bistrica ob Sotli, Brežice, Kostanjevica na Krki, Krško, Radeče, Sevnica Občine: Benedikt, Cerkvenjak, Cirkulane, Destrnik, Dornava, Duplek, Gorišnica, Hajdina, Hoče-Slivnica, Juršinci, Kidričevo, Kungota, Lenart, Lovrenc na Pohorju, Majšperk, Makole, Maribor, Markovci, Miklavž na Dravskem polju, Oplotnica, Ormož, Pesnica, Podlehnik, Poljčane, Ptuj, Rače-Fram, Ruše, Selnica ob Dravi, Slovenska Bistrica, Središče ob Dravi, Starše, Sveta Ana, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Sveti Tomaž, Šentilj, Trnovska vas, Videm, Zavrč, Žetale Občine: Borovnica, Brezovica, Dobrepolje, Dobrova-Polhov Gradec, Dol pri Ljubljani, Domžale, Grosuplje, Horjul, Ig, Ivančna Gorica, Kamnik, Komenda, Litija, Ljubljana, Log - Dragomer, Logatec, Lukovica, Medvode, Mengeš, Moravče, Škofljica, Šmartno pri Litiji, Trzin, Velike Lašče, Vodice, Vrhnika Občine: Bloke, Cerknica, Ilirska Bistrica, Loška dolina, Pivka, Postojna Občine: Ajdovščina, Bovec, Brda, Cerkno, Idrija, Kanal ob Soči, Kobarid, Miren-Kostanjevica, Nova Gorica, Renče-Vogrsko, Šempeter-Vrtojba, Tolmin, Vipava Občine: Apače, Beltinci, Cankova, Črenšovci, Dobrovnik, Gornja Radgona, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kobilje, Križevci, Kuzma, Lendava, Ljutomer, Moravske Toplice, Murska Sobota, Odranci, Puconci, Radenci, Razkrižje, Rogašovci, Sveti Jurij ob Ščavnici, Šalovci, Tišina, Turnišče, Velika Polana, Veržej Občine: Črnomelj, Dolenjske Toplice, Kočevje, Kostel, Loški Potok, Metlika, Mirna, Mirna Peč, Mokronog-Trebelno, Novo mesto, Osilnica, Ribnica, Semič, Sodražica, Straža, Šentjernej, Šentrupert, Škocjan, Šmarješke Toplice, Trebnje, Žužemberk Občine: Ankaran, Divača, Hrpelje-Kozina, Izola, Komen, Koper, Piran, Sežana Občine: Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi Občine: Braslovče, Celje, Dobje, Dobrna, Gornji Grad, Kozje, Laško, Ljubno, Luče, Mozirje, Nazarje, Podčetrtek, Polzela, Prebold, Rečica ob Savinji, Rogaška Slatina, Rogatec, Slovenske Konjice, Solčava, Šentjur, Šmarje pri Jelšah, Šmartno ob Paki, Šoštanj, Štore, Tabor, Velenje, Vitanje, Vojnik, Vransko, Zreče, Žalec Občine: Črna na Koroškem, Dravograd, Mežica, Mislinja, Muta, Podvelka, Prevalje, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem, Ribnica na Pohorju, Slovenj Gradec, Vuzenica Občine: Bled, Bohinj, Cerklje na Gorenjskem, Gorenja vas-Poljane, Gorje, Jesenice, Jezersko, Kranj, Kranjska Gora, Naklo, Preddvor, Radovljica, Šenčur, Škofja Loka, Tržič, Železniki, Žiri, Žirovnica Ljubljana
JUTRI
8°C
2°C
PON.
9°C
3°C
Oceni objavo

Prehrana kot opora pri raku prebavil

Rak prebavil ne vpliva le na prebavni trakt, temveč pogosto prizadene celotno telesno moč bolnika. Podhranjenost, izguba mišične mase (sarkopenija) in kaheksija so pogosta stanja, ki lahko pomembno poslabšajo potek zdravljenja.

Dr. Irena Hren, klinična dietetičarka poudarja pomen prehrane kot ključne opore. »Predstavljajte si dve mizi – ena je masivna, trdna in lahko nosi veliko teže, druga pa je iz iverke in se pod težo hitro zlomi. Prehrana je tista osnova, ki lahko vaše telo naredi bolj trdno in stabilno – da lažje prenese zdravljenje.«

Vzroki za izgubo apetita pri bolnikih z rakom so številni – od slabosti, bolečin in utrujenosti do vnetij v ustih in prebavilih. Ko je vnos hrane premajhen, telo začne izgubljati mišično maso. »Prav zato poskušamo s prehrano bolnika čim bolj podpreti – da bo lažje zdržal vsa druga bremena, ki jih prinaša bolezen.«

Podhranjenost ni vedno očitna.

Tudi bolniki z višjo telesno težo so lahko podhranjeni, če izgubijo več kot 5 % telesne mase v kratkem času. Diagnoza temelji na kombinaciji prehranskega vprašalnika, fenotipskih in etioloških znakov – kot so izguba mišične mase, vnetje ali slab vnos hranil. Pri raku se pogosto pojavi kaheksija, ki vodi v napredovalo razgradnjo mišic in je težje reverzibilna.

»Stradanje v stanju presnovnega stresa nas praktično razgradi,« opozarja dr. Hren. Medtem ko zdravo telo v stanju pomanjkanja porablja maščobo, telo bolnika začne razgrajevati mišice. Zato je vnos beljakovin še posebej ključen.

Razmerje na krožniku: 1/3 beljakovinski viri, 1/3 zelenjava in sadje, 1/3 škrobna živila.

Onkološki bolniki imajo kar dvakrat večje potrebe – med 1,2 in 2 g beljakovin na kilogram telesne mase, zato dr. Hrenova priporoča dodajanje beljakovinskih virov k vsakemu obroku – jajca, meso, mlečni izdelki, stročnice, tofu. »Starejši odrasli lahko med hospitalizacijo v samo treh dneh izgubijo do en kilogram mišične mase. Zato je redno uživanje beljakovin ključnega pomena.«

Med zdravljenjem naj bo poudarek na energijsko gostejši hrani, kasneje pa se razmerje lahko znova uravnoteži.

Pri prehranski obravnavi je bistven individualen pristop.

»V ambulanti zelo veliko sprašujem, a dam le nekaj osnovnih navodil. Ključno je, da bolnik razume bistvo – vse ostalo pride postopoma, skozi nadaljnje obiske.« Dietetik pripravi prehransko anamnezo: oceno simptomov, laboratorijskih izvidov, sestave telesa, potreb po beljakovinah in energiji. Šele nato se oblikujejo ciljno usmerjeni ukrepi – prehransko svetovanje, uvedba dopolnil, napotitve k drugim strokovnjakom.

Prehranska podpora vključuje dve glavni področji: prilagoditev običajne prehrane in uvedbo medicinske prehrane. »Najprej skušamo prilagoditi čas, konsistenco in vrsto hrane. Če osnovna prehrana ne zadostuje, uvedemo medicinsko prehrano postopoma in ciljno.«

Med ključnimi ukrepi pri zdravljenju podhranjenosti so:

  • beljakovinsko in energijsko bogata hrana ter gibanje,
  • dodaten obrok,
  • pozno nočni prigrizek – da razmik med obroki ne presega 11 ur,
  • dodatek EPA (1.400–2.000 mg dnevno) – za zmanjševanje vnetij in izgube mišične mase,
  • vitamin D – glede na laboratorijski izvid.



»Ključno sporočilo pri prehrani bolnikov z rakom je, da je vsak zgodba zase in potrebuje individualizirane prehranske nasvete. Ko ste enkrat zazdravljeni in imate varovalno prehrano, takrat razmerja na krožniku spremenimo,« zaključi dr. Irena Hren.


Več si lahko preberete v članku Prehrana kot opora pri raku prebavil, ki je bil objavljen v glasilu Koloskop – Poletje 2025 oziroma na spletni strani Združenja bolnikov z rakom prebavil.

Dr. Irena Hren, klinična dietetičarka, je o prehrani spregovorila na izobraževalno-družabnem dogodku ONKRAJ OBZORJA – Jadranjeskozi izzive življenja z rakom, ki ga organizira združenje EuropaColon Slovenija za bolnike z raki prebavil, njihove svojce, zdravstvene delavce in prostovoljce. Dogodki so brezplačni in namenjeni podpori, izmenjavi izkušenj ter širjenju znanja.

Srčno vabljeni, da se nam pridružite na naslednjem srečanju – skupaj zmoremo več!

Naročite se na brezplačne e-novice, da ne zamudite vabil na prihodnje dogodke.

www.europacolon.si

Komentarji

Prosimo, da pri komentiranju upoštevate pravila za objavo komentarjev.
Ta prispevek še nima komentarjev. Bodi prvi!

Oglejte si tudi