Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
18°C
7°C
Oceni objavo

Skakalke konec tedna (verjetno) na edino tekmo v tem poletju

Konec tedna bo češki Frenštat gostil edino letošnjo tekmo poletne velike nagrade za smučarke skakalke. V četrtek se na prizorišče, kjer bo tekma na sporedu v soboto, odpravlja tudi naša reprezentanca.

Slovenke so lani s sijajnimi predstavami osvojile poletni pokal narodov, Nika Križnar je v Frenštatu zmagala prvič v karieri © SloSki

Letošnji koledar poletne velike nagrade v smučarskih skokih, kjer so naše skakalke lani enostavno blestele, je predvideval šest preizkušenj z začetkom v Frenštatu in zaključkom v Klingenthalu v začetku oktobra, a je že zdaj jasno, da z izjemo sobotne preizkušnje na Češkem, tekme v Kazahstanu, Rusiji in Nemčiji odpadejo. 

Glavni trener naše reprezentance bo na Češko v četrtek odpeljal Niko Križnar, lanskoletno zmagovalko, Emo Klinec, Špelo Rogelj, Jernejo Brecl in Katro Komar"Češka je minuli četrtek prišla na rumeno listo držav, kar je za nas še vedno v redu in zato je plan še vedno tak, da gremo. V kolikor se ta četrtek situacija spremeni in Češka pade na rdečo listo, na tekmo ne bomo odpotovali," je sprva povedal Zupančič, ki bi vseeno razmislil o poti na Češko, če pade na rdeči seznam, če bo tam moč opraviti test za koronavirus covid-19. "14-dnevne karantene zaradi te tekme ne bomo tvegali," še dodaja.

Urša Bogataj se uspešno vrača po decembrski poškodbi kolena. Počasi se znova priključuje ekipi, do zdaj je večinoma skakala v Planici na 80-metrski napravi, jutri bo skupaj s preostalimi reprezentantkami trenirala v Kranju na 100-metrski skakalnici.

Pripravljenost na visokem nivoju, težave z dobavljivostjo opreme

"Za nas je vsaka tekma zelo pomembna, to bo tekma na najvišjem nivoju. Vem, da bo tekma zaradi situacije okrnjena, a mi gremo tja pokazati svojo trenutno pripravljenost. Tekmovalke so, to lahko rečem, na precej visokem nivoju, nismo pa še vseh stvari uspeli pripeljati do najvišjega nivoja. Bile so spremembe na dresih, tu se zagotovo še kaj da narediti pri samem kroju in na materialu, ki ga nismo imeli niti časa vsega skupaj stestirati. Druga stvar so zagozde za čevlje. Tu imamo še kar nekaj dela. Za enkrat jih še čakamo, ker je tu težava z dobavljivostjo. Podjetja so bila zaprta, zato je težava z dobavljivostjo vseh stvari in zato se letos tu malce več čaka," razloži Zupančič. Že lani v Frenštatu konkurenca ni bila popolna, kar so naša dekleta popolnoma izkoristila s štirimi skakalkami med najboljšo peterico. Tudi letos naj Norvežanke na Češko ne bi pripotovale, podobno kot Japonke, ni še jasno, s kakšnimi ekipami bodo prišle preostale reprezentance. Včeraj je bilo skupno prijavljenih 9 reprezentanc.

Celotna karavana se bo morala držati določenega protokola, ki velja v tem času za preprečevanje širjenja novega koronavirusa. Pred kratkim je z Norveške prišla novica, da naj bi obstajala možnost, da se v omenjeni državi priredi nekaj tekem poletne velike nagrade, a do uradne potrditve tega je še zelo daleč. "2. oktobra bo znanega več, kar se tiče letošnje sezone svetovnega pokala. Obstajajo trije scenariji, med njimi ni nobenega, ki bi dopuščal možnost, da sezone ne bo. Skratka, sezona svetovnega pokala bo zagotovo izpeljana," je o bližnji prihodnosti še povedal Zoran Zupančič.

Pred dobrim mesecem zmagi za Križnarjevo in Klinčevo

Naše skakalke so se letos sicer že pomerile na dveh pokalnih tekmah v Sloveniji. V Mislinji je konec junija zmagala Križnarjeva pred Klinčevo in Rogljevo, v začetku julija je bila v Kranju najboljša Klinčeva, druga je bila Rogljeva, tretja pa Breclova.

Program v Frenštatu

Petek, 14. avgust
15:00 Uradni trening
17:00 Kvalifikacije

Sobota, 15. avgust
9:00 Poskusna serija
10:30 Tekma

 

vir: Smučarska zveza Slovenije

Oglejte si tudi