Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
4°C
JUTRI
23°C
8°C
Oceni objavo

Izobraževanje prostovoljcev

Za prostovoljce/ke smo v ČMC Zalog skupaj s podporo MREŽE KROJ gostili uvodno in nadaljnje izobraževanje.

Po kratkem spoznavnem programu in igrah je sledila predstavitev JZMZ in področij našega delovanja, ter deljenju pričakovanj in strahov udeleženk. Seznanili smo se s primeri konkretnih situacij med delom, ki smo jih razdeljeni po skupinah nato pregledali in debatirali. Uporabili smo primere, ki smo jih v preteklosti beležili v naših centrih in spregovorili o konkretnih pristopih.

V družbenem okolju imamo opravka s krajšimi stiki z neznanci, v naših družabnih prostorih med aktivnostmi pa smo zavezani k vzpostavljanju dialoga in solidarnemu delovanju znotraj skupnosti. Da bi konstruktivno reševati morebitne težave ali spore se zato trudimo primerno odzivati v kočljivih trenutkih.

Ugotovili smo, da je v najtežjih trenutkih pomembno tehtno premisliti, kako ustvariti čim bolj odprto okolje za vse, hkrati pa tudi ozaveščati mlade k odprtemu dialogu in sprejemanju drugačnosti. Pomembno je da razumevamo potrebe in interese ciljne skupine mladih. To nam omogoča, da načrtujemo dejavnosti, ki so zanje relevantne in privlačne.

Ker je naše poslanstvo spodbujanje razvoja osebnih in socialnih veščin mladih moramo vseskozi skrbeti za dejavnosti, ki spodbujajo komunikacijo, sodelovanje, vodenje, kreativnost in samozavest.

S koordinatorko in izvajalko programov zavoda TiPovej Urško Česnik, smo spoznali kompetenčni model skozi 12 ključnih točk. Te nam pomagajo osvetliti, na kaj moramo med delom biti aktivno pozorni in kako v svoji stroki vseskozi napredujemo. Z ocenjevanjem učinkovitosti mladinskega dela lahko skozi prilagajanje in glede na povratne informacije mladih, staršev in drugih vpletenih izboljšamo kakovost svojega dela in bolje zadovoljimo potrebe mladih.

Ne smemo pozabiti na nenehno izboljševanje svojih kompetenc in znanj v zvezi z mladinskim delom. Zato spremljamo trende, prirejamo izobraževanja in sodelujemo z drugimi strokovnjaki na področju mladinskega dela.


(vir: mladizmaji.si)

Oglejte si tudi