Logo MojaObčina.si
JUTRI
22°C
7°C
PON.
26°C
8°C
Oceni objavo

BREZPLAČNO SPLETNO PREDAVANJE: PREHRANA & RAK: Prehranski izzivi oseb z rakom prebavil

PREHRANA & RAK: Prehranski izzivi oseb z rakom prebavil

Izvajalec: dr. Irena Hren, univ. dipl. inž. živil. , tehn., klinična dietetičarka

Kdaj: ponedeljek, 11. 3. 2024 ob 18. uri (60 min)

Kje: Zoom >>> prijavite se prosim TUKAJ

Na splošno velja, da zdrava in uravnotežena prehrana zmanjšuje tveganje za nastanek raka, medtem ko slaba prehrana tveganje za nastanek raka povečuje. S prehrano povezani raki se najpogosteje pojavljajo v prebavilih, vključno s požiralnikom, želodcem in črevesjem.

Osebe z rakom prebavil se pred postavitvijo diagnoze, med zdravljenjem in v obdobju rehabilitacije soočajo s številnimi neželeni učinki, ki so pri različnih ljudeh lahko različno izraženi, njihova intenzivnost pa se med zdravljenjem lahko spreminja. Med njimi so tudi številni simptomi in zapleti, ki jih lahko omilimo tudi s prehrano.

Združenje EuropaColon Slovenija organizira BREZPLAČNO spletno predavanje na temo PREHRANA & RAK – Prehranski izzivi oseb z rakom prebavil z dr. Ireno Hren, klinično dietetičarko in sicer v ponedeljek, 11. 3. 2024 ob 18. uri.

Na predavanje se lahko prijavite TUKAJ

Kaj boste izvedeli na predavanju?

  • Na predavanju bo dr. Hrenova pojasnila temeljne razlike med prehrano zdrave odrasle osebe in osebe z rakom prebavil.
  • Praktično bodo predstavljeni možni ukrepi, ko nastopijo prehranjevalne težave, kot so spodbujanje k zavestnemu hranjenju,  zagotavljanje manjših, hranilno in beljakovinsko bogatejših obrokov, racionalno pristopanje z dietnimi izbori hrane, uvajanje oralnih prehranskih dopolnil, ukrepi za preprečevanje nočnega postenja in dehidracije… 
  • Praktično bodo naslovljene prilagoditve in ukrepi v prehrani ob pojavu izguba teka, okusa, nehoteni izgubi telesne mase, slabosti, bruhanju, driski in zaprtosti ter dokazanega pomanjkanja hranil.
  • Dotaknili se bomo vprašanj prilagoditve režima prehranjevanja, uvajanja hrane spremenjene konzistence, uvajanja oralnih prehranskih dodatkov ter pojasnili pomen terapevtskega odmerka pri terapiji z oralnimi prehranskimi dodatki.
  • Ob koncu predavanja bomo čas namenili vašim vprašanjem.

Predavanje je namenjeno tako osebam z rakom prebavil (bolnikom) kot njihovim svojcem in vsem zainteresiranim.

Dr. Irena Hren, univ. dipl. inž. živil. tehn., je klinična dietetičarka z 20-letnimi kliničnimi in raziskovalnimi izkušnjami v zdravstvu. Zaposlena je v Splošni bolnišnici Novo mesto. Od leta 2014 je mentorica študentom in pripravnikom dietetike. Aktivno je sodelovala v nacionalnih in mednarodnih projektih na področju preventivnega zdravstvenega varstva odraslih bolnikov ter v kliničnih preizkušanjih bolnikov s sladkorno boleznijo. Sodeluje s številnimi fakultetami, inštituti, združenji in društvi doma in v tujini. Ima preko 20 aktivnih udeležb na evropskih kongresih, konferencah, simpozijih, strokovnih srečanjih in seminarjih. Je avtorica več kot 160 objav s področja humane prehrane v slovenskih strokovnih publikacijah, kot tudi v mednarodnih znanstvenih revijah.


Vljudno vabljeni, da se predavanja udeležite.

Prijavite se lahko TUKAJ

Link oz. povezavo do predavanja boste prejeli na vaš elektronski naslov najpozneje 48 ur pred dogodkom.

Za vsa dodatna vprašanja nam pišite na zdruzenje@europacolon.si s pripisom »SPLETNO PREDAVANJE« ali obiščite spletno stran www.europacolon.si .

 

EuropaColon Slovenija

SKUPAJ SMO V TEM!

Oglejte si tudi