Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
3°C
JUTRI
16°C
2°C
Oceni objavo

Tinktura iz arnike (Arnica montana) 50ml

Tinktura iz arnike (Arnica montana) 50ml

 

Njeno zdravilno moč poznamo iz zeliščne terapije in tudi Hildegard von Bingen je zelo natančno opisala zdravilne učinke navadne arnike, katere pravo latinsko ime je arnica montana, spada pa v botanično družino astereae. Simptomi, ki so bili pridobljeni iz homeopatskih raziskovanj, dopolnjujejo že znane simptome arnike, njena zdravilna moč je izredna in tudi v homeopatski dozi to zdravilo deluje ne samo na lokalne poškodbe, temveč tudi na psiho in duha, kar je v težjih primerih zelo pomembno za hitro in učinkovito zdravljenje bolnika.

Ta rastlina je doma v Alpah srednje Evrope, najdemo pa jo lahko na planinskih travnikih Slovenije, Avstrije, Švice, Francije in Nemčije, kjer povsod spada med zaščitene rastline, zato je ne pohodite, ko jo boste ugledali! Arniko lahko prepoznamo po njenih rumenih podolgovatih listih, tudi cvet je rumene barve, deblo pa je zeleno in ima kratke podolgovate zelene liste, ki nekoliko spominjajo na regrat, čeprav je le-ta nekoliko manjši. Zelišče dosega višino med 20 cm in 60 cm ter raste med drugimi rastlinami na travnikih in pašnikih.

Farmakologija kaže, da cvetovi arnike vsebujejo 0,3 % eteričnega olja (timol), karbonske kisline (jantarjeve, baldrijanove, alkalen, barvila, fenolne kisline (klorogenska kislina, kavna kislina), kumarine, grenčice, flavonoide in ogljikove hidrate. V koreninah najdemo jantarjevo kislino, mlečno kislino, mangan, kalijev sulfat, kalcijev sulfat, železov oksid in magnezijev oksid. V zelo visokih dozah je znano, da moti človeško prebavo in ob uživanju lahko pride do slabosti in bruhanja, še kasneje se lahko pojavi vzburjenje živčnega sistema, strah, delirij, težave z dihanjem in tudi poškodba jeter.

Arnika se v ljudskem zdravilstvu uporablja pri krvavitvah maternice, vnetjih srčne mišice, aterosklerozi, angini pectoris in poškodbah s topimi predmeti.

Priporočeno je, da Tinkturo iz arnike uživamo dvakrat dnevno do pet kapljic v tekočini sobne temperature.

Tinkturo iz arnike uporabljamo oralno: za lajšanje in zdravljenje gripe,za zdravljenje bolezni ledvic, za lajšanje želodčnih težav in bolezni, za zdravljenje srca, za lajšanje težav pri starostnem srcu, za razširitev venčnih žil (koronark), za čiščenje krvi, za pospešitev odvajanja seča.

Tinktura iz arnike pa je vsestranska tudi pri zunanji uporabi in je del malodane vsake domače zeliščne lekarne.

Z zunanjo uporabo tako Tinktura iz arnike pomaga pri:

celjenju ran (tudi gnojnih), celjenju odrgnin, celjenju ran, ki so ostale po operaciji, celjenju zmečkanin, celjenju udarnin, blaži pike žuželk (komarji ipd.), je odlično razkuževalno sredstvo za rane, blaži revmo, ….....

 

Tinktura iz arnike je naraven izdelek izdelan na EKO Kmetiji pr Nejc, pod budnim očesom zeliščarja Janeza Javorskega. Več kot pet let smo se trudili, da ta vrhunska zdravilna rastlina raste ob Javorski energijski poti. Presajena je z Male planine.

Oglejte si tudi