Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
3°C
JUTRI
16°C
2°C
Oceni objavo

Vse o participativnem proračunu

Za participativni proračun, pri katerem občani sodelujejo pri odločitvi o tem, za kaj se bo porabil del proračunskega denarja, se odloča vse več slovenskih občin. V zasavski regiji so participativni proračun že drugič izvedli v Občini Hrastnik. 12 regijskih stičišč, združenih v mrežo ZaNVO pa smo v sodelovanju s Skupnostjo občin Slovenije organizirali nacionalno konferenco in izdali poročilo s konference, ki je občinam lahko v pomoč pri izvedbi participativnega proračuna.  

Na konferenci so o postopkih, dobrih praksah, učinkih in podpori govorili mag. Saša Jazbec, v.d. direktorice Direktorata za lokalno samoupravo, nevladne organizacije in politični sistem na Ministrstvu za javno upravo; Matic Primc iz Društva Organizacija za participativno družbo; Tadej Beočanin, predsednik Strateške delovne skupine za participativni proračun znotraj Skupnosti občin Slovenije in župan Občine Ajdovščina; Giovanni Allegretti, University of Coimbra, mednarodno priznani strokovnjak in svetovalec na področju uvajanja participativnega proračuna, župan Občine Radovljica Ciril Globočnik, dr. Vilma Milunovič iz Urada za finance in računovodstvo Mestne občine Koper; Neva Pipan, vodja participativnega proračuna v Mestni občini Maribor; Bojana Zevnik, predlagateljica projekta iz Brežic in Alenka Blazinšek Domenis iz Mreže regionalnih stičišč nevladnih organizacij ZaNVO.

Na podlagi konference in izkušenj pri izvajanju participativnih proračunov v slovenskih občinah smo pripravili Poročilo nacionalne konference ZA participativni proračun, ki vsebuje koristne napotke za izvajanje participativnih proračunov v občinah in povezave do izjav govorcev in virov, ki predstavnikom občin lahko koristijo pri uvajanju participativnega proračuna.

Poročilo odgovarja na vprašanja, kaj je participativni proračun, navaja zakonodajne okvirje za njegovo izvedbo, predstavlja, zakaj je participativni proračun drugačen od drugih načinov posvetovanja občine z občani, različne modele participativnega proračuna in časovne okvire, predstavlja faze njegove izvedbe, digitalna orodja za podporo pri izvedbi participativnega proračuna in povezave do primerov različnih slovenskih občin.

 

E-verzija poročila Za participativni proračun

 

Posnetki iz konference so dostopni na povezavah:

posnetek celotne nacionalne konference

predstavitev participativnega proračuna

nagovor Tadej Beočanin

nagovor Matic Primc

nagovor Giovanni Allegretti

Oglejte si tudi