Logo MojaObčina.si

Litija

DANES
1°C
-5°C
JUTRI
2°C
-2°C
Deli

PREOBRAZBA ZUNANJEGA PROSTORA PREJ - POTEM: Stik z naravo sredi mesta

Dom ni le hiša, ampak celotna parcela, ki nudi lastniku zavetje, stik z naravo in samim seboj. Primer zunanje ureditve hiše v naselju, kjer parcelo omejuje cesta s treh strani, kjer so moteči pogledi in hrup s ceste, smo spremenili v bivalni vrt.

Vrt, ki je spojitev narave s hišo, pomeni v mestu dodano kvaliteto bivanja. Narava se najbolje projecira v drevesu, predvsem na majhnem zemljišču, zato smo javor in magnolijo, ki so jih lastniki posadili ob gradnji hiše, ohranili in vpletli v novo zasnovo. Drevo, ki raste v sožitju s hišo in spremlja lastnike skozi daljše obdobje življenja, pušča sledi, spomine in se pusti prilagoditi novi ureditvi.

Zasebnost in zaščito pred hrupom smo vzpostavili predvsem s steno, ki loči, kar želimo zakriti in kljub neposredni bližini ceste, ustvarja mir. Steno preraščajo vzpenjavke, na južnem delu zemljišča pa zastirajo poglede s ceste in dajejo zeleni zastor drevesa in grmovnice. Bivalni vrt z letno kuhinjo in nadstreškom nudi prijetno bivanje na prostem tudi v vročini ali med padavimami. Kljub prevladujoči zeleni barvi pa se vrt celo leto spreminja, za kar poskrbi prelivanje barvnih odtenkov listja skozi leto, kot tudi cvetoče rastline. Ko se pri načrtovanju pojavi problem kvalitete bivanja in se od načrtovanja do izvedbe vleče rdeča nit stik z naravo, zasebnost in bivanje na prostem sredi mesta, je treba slediti zastavljenemu cilju od začetka načrtovanja, ki ga najlažje dojemamo preko 3D vizualizacije in nas vodi vse do posamezne faze izvedbe. Načrt je dosegel svoj epilog, ko se lastnik usede na klop in uživa, včasih samo ob pogledu na košček neba. 

Tekst:  Helena Majcen Kričaj, u.d.i.k.a.

Foto: Center za zunanjo ureditev

www.zunanjaureditev.com

SVETOVALNI DAN V CENTRU ZA ZUNANJO UREDITEV 22.06.2017
Če ste na poti do nove zunanje ureditve, prenove ali dopolnitve, se lahko udeležite individualnega svetovalnega dneva v podjetju Center za zunanjo ureditev – hiši idej in povezovanj na Veliki Preski nad Litijo ter s plačilom kotizacije​ rezervirajte​ termin​.​ Prejeli boste nasvete na temo zunanje ureditve, informacije o postopkih realizacije in navezave do različnih mojstrov izvedbe.

REZERVACIJA TERMINA
• IZPOLNITE SPLETNO PRIJAVNICO http://www.zunanjaureditev.com/sl/povezovanje#advisory-days
• POKLIČITE 041 351 929 (Petra Kos) ali
• POŠLJITE E-SPOROČILO info@zunanjaureditev.com

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!