Logo MojaObčina.si

Litija

DANES
16°C
-2°C
JUTRI
14°C
-2°C

Preobrazba zunanjega prostora prej - potem: Zunanja ureditev, ki spoji hišo z okolico

V zasnovi zunanje ureditve za del stanovanjske hiše dvojček, smo želeli ustvariti prijeten in uporaben zunanji prostor, ter usklajeno zunanjo podobo hiše z vrtom in okolico, a hkrati ustvariti zasebnost lastnikom. Na zemljišču je bilo treba zasnovati tri parkirna mesta, od tega enega pokritega, lopo za orodje, kolesa in opremo, nadstrešek nad glavnim vhodom in v kletne prostore, vrtne poti, ter ureditev bivalne terase.

Sosednja terasa stanovanjskega objekta dvojčka je v neposredni bližini, zato je meja med vrtovoma hiše dvojček v širini terase zidana, da vzpostavimo zasebnost in omejimo hrup, nadaljuje pa se z gabrovo živo mejo. Prav tako je južni del hiše na vizualno izpostavljeni legi, saj je v strnjenem naselju, ob južni parcelni meji pa je tudi sprehajalna pot na bližnji hrib. Nivo hiše je nad nivojem južne ceste, zato je bilo potrebno utrditi zemljišče z opornim zidom.

Teraso, ki je bila predvidena na južnem delu hiše, kjer so izhodi iz dnevnih prostorov, smo osenčili, predvsem pa smo bili pozorni, da ne zmanjšamo osvetljenosti notranjih bivalnih prostorov. Senčenje na terasi smo zasnovali z nadstreškom ob južni steni med okni nad teraso in tako ohranili osvetljenost notranjih prostorov. Ob jugozahodnem delu terase je zasajeno drevo, ki bo dodatno senčilo teraso v popoldanskem času. Tlakovani del vrtnih poti in terase je utrjen z granitnimi ploščami. Streha nadstreška je ravna in nevpadljiva, z južne strani smo naredili zaslon iz lesenih letev, ki se nadaljujejo tudi v strešni del, ter ga obsadili z vzpenjavko, da smo zagotovili zasebnost in prijetno senco.

Nad opornim zidom ob južni cesti smo obsadili zemljišče tudi z zimzelenimi grmovnicami, kot so lovorikovec, ognjeni trn, kovačnik in brogovita, da je na bivalnem delu vrta zagotovljena zasebnost skozi celo leto. Tudi ob nadstrešku za avto so lesene horizontalne letve, ki so kot ograja in vizualna bariera na sosednjo parcelo. Varovalna ograja z horizontalnimi letvami se ponovi ob poti do glavnega vhoda, ki je z opornim zidom dvignjena od nivoja ceste, zaključi pa jo nastrešek nad vhodnimi vrati.

 

Celotna zasnova je načrtovana v kombinaciji materialov, ki ustvarijo enotno podobo zunanje ureditve. Grajeni objekti imajo kovinske nosilne elemente, ki izstopajo s poudarki v topli oranžni barvi. Les je v svetlo sivi barvi, kot barva fasade, poenoti zunanje objekte s hišo in povzema raster kozolca v ozadju.

Poudarek je tudi na zasaditvi z rastlinami, ki ustvarja zeleni, umirjeni predel vrta, sredi katerega je bivalna terasa. Tudi zasaditev ima sezonske poudarke, kot npr. oranžno listje jeseni ali oranžni plodovi ognjenega trnja, seveda pa lastniki uživajo na svoji terasi in jo dopolnjujejo tudi z dodatki, kot so stekleni svečniki med zasaditvijo.

Tekst: Helena Majcen Kričaj, u.d.i.k.a.

Fotografije: Center za zunanjo ureditev
www.zunanjaureditev.com


SVETOVALNI DAN V CENTRU ZA ZUNANJO UREDITEV 1.4.2017
Če ste na poti do nove zunanje ureditve, prenove ali dopolnitve, se lahko udeležite individualnega svetovalnega dneva v podjetju Center za zunanjo ureditev – hiši idej in povezovanj na Veliki Preski nad Litijo. V letnem koledarju si označite prihajajoče sobote: 1. 4., 29. 4., 24. 6., 2. 9., 7. 10. ali 25. 11. 2017 ter s plačilom kotizacije​ rezervirajte​ enega od​ termin​ov.​ Prejeli boste nasvete na temo zunanje ureditve, informacije o postopkih realizacije in navezave do različnih mojstrov izvedbe.

REZERVACIJA TERMINA
• IZPOLNITE SPLETNO PRIJAVNICO http://www.zunanjaureditev.com/sl/povezovanje#advisory-days
• POKLIČITE 041 351 929 (Petra Kos) ali
• POŠLJITE E-SPOROČILO info@zunanjaureditev.com

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!