Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
8°C
JUTRI
25°C
7°C
Oceni objavo

PREOBRAZBA ZUNANJEGA PROSTORA PREJ - POTEM: Pridobitev bivalnega platoja v strmini

Na robu Ljubljanske kotline je v hrib prislonjen poslovno-stanovanjski objekt z obdanimi brežinami. Želje lastnikov so speljan dostop do srednjega in zgornjega nivoja hiše, ustvarjen zasebni vrtni plato z letno kuhinjo in lopo ter pokrito trojno parkirišče in zasebni vhod.
Betonska opora je pot do ravnine.

Lastnik je na plastnice postavil tri škarpne nivoje: spodnjega, ki nakazuje vhod v poslovni del; srednjega, ki je v začetku dovozne poti zagrajen s premično ograjo, mimo katere se dostopa do privatnih parkirišč, peš vhoda ter vrtnega platoja; in zgornjega, ki zapira mejno parcelo in služi kot temeljni zid montažnih nadstreškov. Ker betonski bloki predstavljajo veliko izstopajočo površino, jih s pomočjo zasajenih plezalk in grmičevja naravno zakrijemo.

 

Objekti na bivalnem platoju prilagojeni južni legi.

Na zgornjo betonsko oporo je naslonjen nadstrešek za tri avtomobile. Nosilna konstrukcija je iz vroče cinkane kovine, nadgrajena z leseno konstrukcijo, pokrita s folijo ter zaključena s pločevinastimi obrobami in peščeno prodnato streho. V istem stilu sta tudi nadstrešek z letno kuhinjo in lopa v vrtu. Rešitev za nezaželene poglede in močno južno sonce je pravilna prostorska postavitev objekta, zasaditev in senčenje. Senčimo z rastlinami, ki se vzpenjajo po kovinskih vrveh ter listopadnimi drevesi. Občutek hlada pa zagotovi tudi večja zelena površina.

 

Pri zunanji ureditvi se odločimo za naravne materiale.

Zunanja ureditev je vedno prilagojena ljudem, njihovim aktivnostim in načinu bivanja. V letno kuhinjo in celoten bivalni plato smo v sodelovanju z lastniki vgradili: uporabne površine (nadkriti bivalni, parkirni in vhodni prostor, betonsko-keramična tla, pult, vodno korito, sedežno garnituro, podnice, lopo in omarice za shranjevanje, vodni priključek za zalivanje), naravne površine (travnato ravnico, lesene tlakovce - čoke, kamnite poti, nizke grmovnice in drevesne vrste, prodnato streho) in okrasne površine (bambusno bariero, vrtno razsvetljavo, lesene ročaje, kamnito steno ter pletene kovinske vrvi). Bivalni plato zaključuje varnostna ograja, ki se odpira proti robnemu gozdu in zaobjema igro tekstur in linij, ki jih izrisujejo les, kovina, beton, trava, prodniki, lubje in rastline.

 

Tekst: Špela Pavlič Kos in Jože Kos

Foto: Center za zunanjo ureditev

www.zunanjaureditev.com

SVETOVALNI DAN V CENTRU ZA ZUNANJO UREDITEV 29.04.2017
Če ste na poti do nove zunanje ureditve, prenove ali dopolnitve, se lahko udeležite individualnega svetovalnega dneva v podjetju Center za zunanjo ureditev – hiši idej in povezovanj na Veliki Preski nad Litijo. V letnem koledarju si označite soboto 29. 4. ter s plačilom kotizacije​ rezervirajte​ termin​.​ Prejeli boste nasvete na temo zunanje ureditve, informacije o postopkih realizacije in navezave do različnih mojstrov izvedbe.

REZERVACIJA TERMINA
• IZPOLNITE SPLETNO PRIJAVNICO http://www.zunanjaureditev.com/sl/povezovanje#advisory-days
• POKLIČITE 041 351 929 (Petra Kos) ali
• POŠLJITE E-SPOROČILO info@zunanjaureditev.com

Oglejte si tudi