Logo MojaObčina.si

Litija

DANES
1°C
-5°C
JUTRI
2°C
-2°C
Deli

PREOBRAZBA ZUNANJEGA PROSTORA PREJ - POTEM: Danes živeti v hiši, pomeni živeti na vrtu

Hiša na robu mesta, ki si jo z babico v visokem pritličju že leta deli družina v mansardi, je bila skozi čas sicer že deležna dozidav, zdaj pa je prišla na vrsto tudi posodobitev okolice. Majhna parcela z nezaščitenim parkiriščem in prevelikim zelenjavnim vrtom, kotički za prislonjeno orodje, a brez lope zanj, streho nad vhodom, pod katero je veter vedno zanesel padavine, in vegasto tlakovano potjo do vhoda so bili glavni razlogi, da se je družina odločila za prenovo vrta.

Povečana babičina jedilnica in dodatna terasa v mansardi pa sta bila povod za prizidavo zimskega vrta. Glavne žrtve prenove so bile čudovite stare smreke, ki bodo svoje novo življenje ugledale kot vrtno pohištvo, babičin zelenjavni vrt, ki se je preselil v visoke grede, in sadno drevje, ki ga bo treba nadomestiti z novim.

Bistvo prenove je bilo zakriti prezidave iz preteklosti, jih vkomponirati v novi izgled in poskrbeti, da bo hiša funkcionalnejša kot prej.

Glavni vhod v hišo je postavljen na nezaznavni strani hiše, potreba po parkirišču za dva avtomobila  to neopaznost še poveča, ker streha nadstreška zakriva pogled na vhod. Zato je nad hišnimi vrati zdaj nova streha, ki se slogovno navezuje s streho nadstreška in je opaznejša, kot prejšnja betonska plošča. S strani bo vhodna ploščad zastrta s plezalko, ki bo preprečevala vdor nevihtnih nalivov do vrat. Tlakovana pot od peš vhoda ob cesti do vhodnih vrat prišleka prijazno vodi do hiše. Masivni stebri nadstreška so jasna ločnica med pešpotjo in parkiriščem, črte v kamnitem tlaku pa subtilno označujejo pot pešca.

Babičina kuhinja, ki je glavno zbirališče razširjene družine, ob praznikih poka po šivih, zato je padla odločitev o prestavitvi jedilnice v prizidani zimski vrt. Svetel prostor, kjer se tudi ob deževnih dnevih bere brez luči, nudi dovolj prostora lončnicam, ki so babičin hobi, muca pa ob terasnih vratih tudi lažje izprosi vstop v hišo. Zunanje stopnišče jedilnico povezuje s sončno teraso in vrtom na južni strani, hiša pa je z njim pridobila edino direktno povezavo z vrtom.

Koncept hiše postavljene pred 60 in več leti je bil, da te zaščiti pred okoljem, medtem ko danes živeti v hiši pomeni tudi živeti na vrtu. Sodobna hiša komunicira z vrtom skozi panoramske stene, postavljena je v nivo vrta, medtem ko je hiša včasih bila dvignjena od tal na visoko pritličje, da je spodaj pridobila še klet – shrambo za ozimnico. Njena edina komunikacija z okolico so bila okna. Dejstvo je, da je takih in podobnih visokopritličnih hiš pri nas precej. Včasih je res edina rešitev nadomestna gradnja, marsikdaj pa se da objekt posodobiti in tako zadržati hišnega duha, ki biva v njem že več generacij.

Tekst: Lili Vrtovec, arhitektka

Foto: Center za zunanjo ureditev
www.zunanjaureditev.com

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!